home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Cérnával körültekert földgolyó
Martinek Imre
2022.01.04.
LXXVI. évf. 52. szám
Cérnával körültekert földgolyó

A pancsovai Pančevac hetilap 2021-ben is megőrizte azon újabb kori szerkesztési politikáját, hogy oldalain — évente négy alkalommal — a község területén élő jelentősebb lélekszámú kisebbségek nyelvén is közöl mellékletet, négy oldal terjedelemben. Emellett ezeket az írásokat is lefordítják szerb nyelvre.

Magyar nyelven legutóbb november 26-án „szólalt” meg a lap. És ha már megtette, gondoltuk, most is kölcsönzünk belőle egy írást. A hertelendyfalvi Ömböli Klára varrónőt bemutató cikk szerzői ezúttal Biszak Karolina és Balassa Julianna voltak. Köszönjük a lehetőséget.

Ömböli Klára már gyermekkorában felfedezte önmagában a varrás iránti érdeklődést és készséget. Mivel a játék babáinak nem volt módjában ruhát és fejfedőt vásárolni, cérnát fűzött a tűbe, s szép lassacskán megvarrta őket egyedül. Évekkel később, amikor egy alkalommal egyedül maradt odahaza, s nagy merészen megvarrta magának az első térdnadrágot édesanyja varrógépén, nagyjából a leendő szakmája melletti elköteleződése is megtörtént. Mint mondja, azzal a rengeteg cérnával, amelyet legelső öltése óta napjainkig (f)elhasznált, akár a földgolyót is körül tudná tekerni. Egyszer mindenképp. Hivatalosan tizennyolc évesen kezdte. Azóta mintegy négy évtized telt el, mely időszakban kosztümök, különféle népviseletek remekei kerültek ki kezei közül. Több esetben külföldre, de a tengerentúlra is. Az meg egyenesen magától értetődött, hogy alkalomadtán a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai és zenészei számára is ő varrja meg a teljes fellépői ingkészletet.

Amikor beköszönt a hideg, kevesebb a munka is. Ellenben voltak olyan nyarai is, amikor úgyszólván ki sem lépett a kicsi, rendezett műhelyéből. Benne négy varrógépével, a múlt és a jelenlegi évszázad más-más időszakából.

Egyszer viszont ő is kényszerpihenőre került. Mi több, afelől is meg volt győződve akkortájt, hogy soha, de soha nem dolgozhat többé a leromlott egészségi állapota miatt. Saját bevallása szerint már-már fogadalmat tett, hogy a műhelyét kényelmes könyvtárrá alakítja, és mindennapjait olvasással tölti majd el. Emberi léptékű tervek…

Ömböli Klára felépüléséhez a régi, kedves varrószerszámainak spontán könnyedséggel való munkába lendülése is jelentősen hozzájárult. 

Fényképezte: Ömböli Karolina

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..