home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Cérnametélt
Hodolik Boglárka
2023.02.08.
LXXVIII. évf. 6. szám
Cérnametélt

A február az a hónap, amikor a szívünk kerül kirakatba, kósza szerelmes üzenetek és hatalmas gesztusok kíséretében pompába öltöztetjük érzéseinket. Színt vallunk, ha még nem tettük, vagy reménykedünk, hátha most jött el az a pillanat…

Karácsony és húsvét között, ha nem vagyunk a zajos, vidám farsang kedvelői, csendes, bekuckózós időszakot élünk. Ilyenkor, ha szerencsénk van, a meleg szobából csodáljuk a havas tájat, elolvasunk egy izgalmas regényt, sorozatokat nézünk és esetleg valami különlegeset alkotunk. Amióta távol vagyok a szülőfalumtól, és megismertem a városi lét pörgését, különlegesnek érzem azt, amit még fiatalon megtanulhattam és tapasztalhattam.

Ilyen finomság akár egy olyan húsleves elkészítése, amelyhez minden hozzávalót meg lehet találni a tanyán. Tányérba meríthető forró szeretet. A gőzölgő, aranylón gyöngyöző eledel, melybe a háziasszony beleteheti szívét és lelkét. Az egyik különleges hozzávalója ilyen idő tájt készül. A konyha és a ház teljesen átrendeződik. Nálunk a nagyszoba, a folyosó és a konyha is fehér vászonabroszokkal telik meg. Nagymamám lisztet szitál, tojást készít be, és elkezdődik a levestésztagyúrás.

Különleges tudomány ez, a hozzávalókat összekeverve egy kemény, sárga tésztahengert kap, melyet szeletekre vág. Előkerül a tésztanyújtó gép, a vágódeszka, és kell még egy masszív konyhaasztal. Kiskoromban elbűvölve néztem, ahogy a korongok átmennek a gépen, és egyre hosszabb, vékonyabb szalagokká válnak. Ezeket nagyon óvatosan kell megfogni és a fehér anyagra helyezni, hogy pihenjenek. Pontosan kell beletenni a mindig szűkülő hengerek közé, nehogy felcsavarja a gép, mert azt nehéz lekaparni. A tésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy alatta lehessen látni az újság betűit. A gépesítés előtt egy nyújtófával kemény fizikai munka lehetett, nekem már csak abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy tekerhettem a masina karját, és szorosabbra állíthattam a mechanizmust egy-egy forduló között. A kinyúlt tészták ezután egy bordázott hengersorra kerültek, ahol megkapták végleges vastagságukat, és cérnametéltté váltak. Kétnapi száradás után papírral bélelt dobozba raktuk, vagy egyenest a levesbe.

A monoton, latyakos, sáros és szürke időben egy ilyen finomság elkészítése is lehet ünnepi alkalom, melynek köszönhetően szeretettel és melegséggel tölthetjük meg a házat.


Fotó: Fekecs Gizella

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..