home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
CULTSTREAM — A víz új kultúrája
Tóth Lívia
2019.01.12.
LXXIV. évf. 1. szám
CULTSTREAM — A víz új kultúrája

A szegedi Porta Novum Nonprofit Kft. a zentai Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központtal és Magyarkanizsa Önkormányzatával a Magyarország—Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében A víz új kultúrája (CULTSTREAM — HUSRB/1602/32/0039) címmel közös szakmai projektumot valósít meg.

A program célja a szülőföld megtartóerejének és turisztikai vonzerejének növelése a meglevő értékek — ezúttal elsősorban a természeti kincsek — felmutatása révén. A fókuszban mindhárom város meghatározó folyója, a Tisza áll. A globális felmelegedés korszakában ugyanis a Föld édesvízkészletének megóvása, a termőterületek elsivatagosodása és az időjárási szélsőségek új kihívások elé állítják a régióban élőket is. Az esemény keretében a közös tematika mentén a már nagy hagyományokkal bíró kulturális megmozdulásokat kapcsolják össze és egészítik ki új rendezvényekkel. A projektumot 2018 júliusában Szegeden, a Hungi Vigadóban mutatták be az érdeklődőknek és a sajtó képviselőinek.

Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója év végi összegzésként elmondta, A víz új kultúrája sorozat részeként az idén két nagy összejövetelt tartottak, a Zentai Művésztelepet és a zEtna folyóirat irodalmi fesztiválját.

A Zentai Művésztelep ötven évvel ezelőtti, 1968-beli happeningjét felidézve augusztus elején a város központjában levő parkban, a zenepavilonnál közös alkotásra gyűlt össze tizenhat képzőművész. A város mellett hömpölygő folyó mindig különleges szerepet töltött be a művésztelep életében, ezért senki sem találta furcsának, hogy az esemény kulcsszavaiként a vizet, a Tiszát, az áramlást határozták meg. A kísérőrendezvényekkel együtt ez az alkalom fontos megállója volt annak a hatvanhat éves útnak, amely a Zentai Művésztelep mögött húzódik.

Novemberben a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában nyílt meg a zEtna XV. Irodalmi Fesztiválja. A két évtizede létező zEtna világhálós irodalmi folyóirat résztvevői ezúttal az atollok és a Tisza alsó szakaszán mára elmerült, iszap borította homokpadok között vontak párhuzamot. Toposzuk Tuvalu, a világ egyik legkisebb állama volt, mely kilenc szigetecskére települt, közöttük öt atollra, s a melegházhatás miatt várható, hogy az elkövetkező évtizedekben teljesen ellepi a víz. A téma lehetőséget adott a változás, a múlandó, elenyésző értékek, a jövőstratégiák feletti gondolkodásra, eszmecserére. A fesztivál során négykezesek indultak magyar és szerb szerzők közreműködésével, valamint egy versszigetcsoport létrehozásának a szándékával, emellett két kiállítás megnyitóján, tucatnyi beszélgetésen és érdekes zenei programokon vehettek részt a jelenlevők.

A víz új kultúrája projektum része lesz még 2019-ben az Énekelt Versek XXIV. Zentai Fesztiválja, a VII. Tiszavirág Fesztivál és a következő zEtna Irodalmi Fesztivál.


A Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..