home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
#CHILLajka@5 az Óbecsei Népkönyvtárban
Szilágyi Edit
2023.05.22.
LXXVIII. évf. 20. szám
#CHILLajka@5 az Óbecsei Népkönyvtárban

#CHILLajka@5 címmel az Óbecsei Népkönyvtárban fiatalokat megszólító műhelymunkát szerveztek annak a sorozatnak a részeként, amelyet az intézmény szervezésében Detki Kókai Anikó, a fiatalok mentális egészségének fejlesztésével foglalkozó pszichológus és pszichoterapeuta vezetett.

A sorozat elindítására és egyáltalán a pszichológus vagy a pszichoterapeuta segítségére a kortárserőszak elterjedése, a fejlődési gondok jelenléte, a külső tényezőkkel nehezen boldogulók miatt és érdekében volt szükség. A szakmai segítség hozzájárul a társadalmunk és ezen belül az egyén lelki és fizikai egészségéhez. A barát sokat tud tenni, de nem helyettesítheti a szakembert a krízisek során, hiszen számtalan külső tényező is akadályozhatja a megszokott életritmust — mondta a műhelymunka vezetője.

A rendezvényen tíz-tizenöt éves diákok vettek részt. Detki Kókai Anikó nem előadást tartott, helyette őszinte beszélgetést indított el, észrevétlenül vezetve a megjelenteket a mögöttünk lévő, mindenkit megdöbbentő tragikus események megélésének témájába, ebbe szőve bele a mindennapok gondjait is.

A diákok felvették a beszéd fonalát, véleményt nyilvánítottak, érveltek, egymást is meghallgatva teljes nyitottsággal vettek részt a csapatmunkában.

Az első kérdés az érzelmekről szólt: hogyan élte meg az általános iskola felsős diákja a lövöldözést, a haláleseteket egy belgrádi iskolában, hol és hogyan szereztek erről tudomást, képesek-e felmérni a történtek súlyát?

Sajnálatot mind az áldozatok, mind a szülők iránt érzett a többség. Meglepetést váltott ki, mert ilyen esetre nem számítottak, de félő, hogy máskor, máshol is megtörténhet. Erre utal a rendőrök jelenléte, hiszen ilyen mértékű védelemre eddig nem volt szükség, mondta az egyik diák. Ijesztő, mert kicsúszott a biztonság, és nem tudni, hogyan kellett volna időben észrevenni, megelőzni. Értelmetlen, ha valóban zaklatás miatt történt (a program résztvevői a média egymástól eltérő jelentéseire utaltak), talán az elkövető túl hamar összetört, képtelen volt a konfliktusok egészséges kezelésére.

A hír hallatán a szülőkhöz, az osztályfőnökhöz fordultak, beleképzelték magukat a helyzetbe. A nagyobb baj megelőzésénél tartva felmerült az ötlet, talán a zaklatóval kellene beszélni, külső beavatkozás nélkül megoldani a problémát, de ha ez kivitelezhetetetlen, ha nem elég a magunk támasza, akkor be kell vonni a szülőket, tanárokat. Valaki a nagyszülőt említette biztos pontként, a várat, mely mindig befogad, megért, és ahol meg lehet találni az ilyenkor annyira szükséges bizalmat.

A diákok az elkövető empátiájának hányát vélték felfedezni. Az eset meglepte és megijesztette őket, féltek, nem érezték magukat biztonságban, újraértékelték a környezetüket. A félelem természetes és szükségszerű, segít egy adott helyzet felmérésében. Ilyenkor ébred fel a racionális gondolkodás, az önvédelmi reakció. Van, aki az érzelmeit elfojtja, ennek ellenére valahol legbelül bennreked, mondta Detki Kókai Anikó, kiemelve, hogy az ő korukban igen erősen élik meg az érzelmeiket. Az esemény a felnőttekben is döbbenetet váltott ki, mely nyomán maguknak is feltették a kérdést: hol rontották el? Fontos a család folyamatos jelenléte, az otthon békéje és megértése, a biztos támasz, a garantált bizalom.

A műhelymunka vezetője arra is kérte a megjelenteket, mondják el, lesz-e az esetnek hatása a jövőjükre. Nem kellett várni a válaszra: ki kell kérni a gyerek véleményét is, hagyni, hogy megossza azt, alátámassza az érveit, nem legyinteni, hogy ez még korai. Igazat adva a feltevésnek, az aktív meghallgatás fontosságára hívta fel a figyelmet a szakember, mert elengedhetetlen a bizalmas beszélgetés, a mások érzésének megértése, a jó emberi kapcsolatok kialakítása. Változás a szülők köreiben is lesz, sokkal jobban fogják félteni a gyermekeiket, mint eddig, mondta egy kislány, akit mélyen megrendített az esemény.

Elhangzott, hogy a gyerekeknek vannak jogaik, melyekkel lehet élni, és melyeket tiszteletben kell tartani, de kötelezettségeik is vannak, melyek sok esetben valahol lemaradnak.

Önismeretre van szükségünk, mondta a pszichoterapeuta. A gyűlölet rossz tanácsadó. A robbanékonyság később lelkiismeret-furdaláshoz vezet.

Az elárult titkokról és az így megőrizhető vagy örökre elveszíthető barátságokról is szó esett. Arról is, hogy például az iskolai gondok szülőkkel való megosztása dupla nyomást helyezhet a magát egyébként is rosszul érző személy vállára. Megfeddik az iskolában, megbüntetik otthon. A diákok kitértek a közösség nagymértékű hatására is. Nem érzik jól magukat, ha az életkoruk szerint jellemzik őket, de bizalomgerjesztő a meghallgatás, számottevő a szülő élettapasztalata és hozzáállása, a gyerekekre szánt idő.

A végére került a legfontosabb kérdés: mit szeretnének, mi történjen és mi ne? Újratervezésre lenne szükség, minden szinten: gyermek, szülő, tanár, közösség. Soha többé sehol ne ismétlődjön meg!

A beszélgetés hosszúra sikeredett, mégsem lehetett tapasztalni türelmetlenséget, ez bizonyította a rendezvény létjogosultságát.

A könyvtár új rendezvényének folytatása május 24-én, szerdán, 17 órakor kezdődik, a fiatalok igényeinek megfelelő tartalommal. A részvétel önkéntes és ingyenes.

Fényképezte: Szilágyi Edit

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..