home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Búzával jászkeszegre
Bojniczky György
2014.07.16.
LXIX. évf. 29. szám
Búzával jászkeszegre

Nem mintha más hal nem szeretné a búzát, de a jászkeszeg különösen kedveli. Persze ezt a kenyérgabonát sem teríthetjük csak úgy szárazon nevezetes halunk elé, mivel csupán a kellő előkészítés után lesz elég vonzó ahhoz, hogy levegye a jászt a lábáról.

A jászt nem most fogjuk tüzetesen bemutatni, néhány szót azonban megérdemel, hátha nem mindenki fogja felismerni így névről.

A jászkeszeg (Leuciscus idus) tehát pontyféle, hosszanti áramvonalas testét ezüstösen csillogó, apró pikkelyek borítják. Szinte minden úszója vérpiros, erről lehet a legkönnyebben felismerni.

Általában 30-50, legfeljebb 80 cm–es, és egy-két kilós. Legszívesebben csapatokban tartózkodik, nyáron a felszín közelébe, télen a fenékre húzódik.

Érdekes, a jászról azt írja a szakirodalom, hogy férgeket, apró rákokat, rovarlárvákat, valamint kisebb puhatestűeket eszik, mi pedig búzával akarjuk lépre csalni. Márpedig a jászt a búzával igen sikeresen lehet a horgászhelyre csábítani, ott viszont már mohón fogja behörpinteni a csonticsokorral felfűzött horgunkat.

Nézzük akkor, mit kell tennünk a búzával, hogy ilyen elsőrangú etetőanyaggá váljon, igazi csemegévé a jászok számára.

Nyáron, horgászat előtt három nappal egy lapos edényben (például tepsiben) vékonyan terítsük szét a léhától megfosztott magokat. Körülbelül egy ujjnyi vizet öntsünk rájuk. Ezt a vízmennyiséget egy éjszaka alatt magukba szívják, és szépen megdagadnak. Ha a szemek kilátszódnak a vízből, és levegőt kapnak, megkezdődik a csírázás. Ezt azonban nem szabad sokáig hagyni, mert egyébként nehéz lesz szétmorzsolni a búzaszemeket. A két-három mm–es csíra — mely magas fehérjetartalmának köszönhetően igazi csemege a halaknak, jellegzetes illata pedig semmihez sem hasonlítható — már megfelelő lesz.

Persze ez csak az egyik módja a búza előkészítésének, más módozatok is sikeresnek bizonyultak. Például van, aki az erjesztett búzára esküszik, vagy élesztő segítségével a búzaszemeket borsó nagyságúra, vajpuhára lehet keleszteni, és ráadásul még a horogra is fel lehet tenni. De a lassú tűzön megfőzött és a levében állni hagyott búzát felkínálók sem fognak csalódni.

Most már csak az a kérdés, hogyan lehet a vízbe juttatni az így előkészített etetőanyagot. Természetesen ennek több módja is van. A legegyszerűbb, amikor kézzel vagy kislapáttal dobjuk be a vízbe.

Egy folyón igen nehéz kiszámítani, hogy az étel hol fog megállni. Ilyen esetben az orsós készség az ajánlatos, mert a felkapókart kinyitva, az úszós szerelést lejjebb engedve távolabbi területeket is végig lehet „tapogatni”. Spicc vagy rakósbot esetében célszerű a búzát az etetőanyagba keverni, és folyamatos etetéssel adagolni.

Az előkészített búza vízbe juttatásának van egy egészen más módja is, amellyel az etetőanyag ráadásul viszonylag hosszú ideig egy helyben tartható. Ez az etetőzsák. Négy-öt méteres mélységig igen jól beválik. Erre a célra a legjobb (lehetőleg zöld színű) dupla krumpliszsákot használni, és az összetört kenyérdarabkák mellé egyebek között az előkészített búzát is bele kell kevernünk. A dupla zsák meggátolja a búzaszemek gyors kimosódását. Az elkészült etetőzsákra megfelelő nehezéket (kavics, kő) rakunk, és kellő hosszúságú zsineggel engedjük vízfenékre. Nagyobb mélység esetében az etetőzsákot egyenesen a csónak hátulját rögzítő tengelysúlyra kötjük rá, majd ezzel együtt engedjük le. Nehezékre nincs szükség, mivel a kötél iránya mutatja az etetőzsák helyzetét, és a felcsalizott horgot is lehetőleg néhány méterre kell juttatni, ahová a kimosódott búzaszemeket sodorja  víz.

Természetesen túlzás azt állítani, hogy a búzára csak jász jön. Minden más keszeg is fogyasztja, de a legnagyobb hatással kétségtelenül a jászra van. A karikakeszeg, a dévér, sőt a ponty sem veti meg ezt a csemegét.

Aki fogott már jászt, az tudja, hogy egy félkilós példány kifárasztása és megfogása nagyobb élmény, mint egy kilós dévér szákba terelése.

Tartozunk azonban még egy információval a jászkeszeggel kapcsolatban. Azonkívül, hogy kitűnő sporthal, húsa igen ízletes, egy kissé sárgás, a pontyéval vetekszik.            


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..