home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Búza, búza, de szép tábla búza
Tóth Lívia
2009.07.16.
LXIV. évf. 28. szám
Búza, búza, de szép tábla búza

Aki legény, jöjjön velem kaszálni! - Barát István fotója...kihajlik az oromparti útra - énekelték a jókedvű aratócsapatok a VIII. Kárpát-medencei Aratóünnepségen, amely egyben a 49. Zenta községi aratóverseny is volt. Tették ezt annak ellenére, hogy mindannyian tudjuk: az idei gabonatermés...

Aki legény, jöjjön velem kaszálni! - Barát István fotója

...kihajlik az oromparti útra - énekelték a jókedvű aratócsapatok a VIII. Kárpát-medencei Aratóünnepségen, amely egyben a 49. Zenta községi aratóverseny is volt. Tették ezt annak ellenére, hogy mindannyian tudjuk: az idei gabonatermés mindennek nevezhető, csak szépnek nem. A rendezvény a megszokottnál szerényebb körülmények között, de kiváló hangulatban zajlott le. Az adai, moholi, oromparti, Valkai-sori, zentai, szabadkai, magyarországi csorvási és a helybeli benevezőket nem érdekelte különösebben, hogy a szervezőnek, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének, a belső viszályok és ellenségeskedések, valamint az ebből adódó időhiány miatt milyen nehézségekkel kellett megküzdenie. De ez bizonyára így is van rendjén!
Az eseményt a felsőhegyi művelődési ház udvarában levő színpadon Pék Zoltán polgármester nyitotta meg, majd a csoportok és kíváncsiskodó nézők feldíszített fiákereken, traktorokon és személygépkocsikon vonultak ki az Orompartnál levő parcellára. Először a gyorskaszálásra vállalkozók mérték össze erejüket és tudásukat, a többiek viszont a bírálóbizottságra várva kipakolták a gusztusosan tálalt reggeliket. Az oromparti Sarkantyú tamburazenekar sorra járta a csapatokat és mindegyiknél elhúzta a kért nótákat. Aztán valamennyien nekiveselkedtek a hagyományos kaszálásnak, marokszedésnek, kévekötésnek. Közben lovasok száguldoztak a tarlón, kancsikások pattogtatták ostoraikat.
Benn, a falu parkjában több mint harminc bográcsban rotyogtak a jóféle étkek, vásárosok és kézművesek kínálták portékáikat, az iskolában kiállítás nyílt a színpompás kézimunkákból, a színpadon fellépők váltogatták egymást, futballmeccsek zajlottak.
A délutáni eredményhirdetésen a gyorskaszálásban jeleskedő három csapat közül kettőt, az adai Mezei csokrot és az oromparti Aranycsapatot első díjasnak kiáltották ki, de a Valkai-sori Szarkaláb sem maradt le sokban mögöttük. Hagyományos aratásban első lett az adai Aranykalász, második a zentai Búzavirág, harmadik a Valkai-sori Szarkaláb. Különdíjjal jutalmazták a Dužijanca második csapatát, az oromparti Aranycsapatot, az adai Mezei csokrot és a Napsugár csapat nyugdíjasait.
A főzőverseny győzteseinek vitéz Komlósi Mihály, a Hargita Gasztronómiai és Idegenforgalmi Egyesület elnöke gratulált. Első helyre a Rejtélyes fakanál csapat került, őket követte a szenttamási Horgász csapat, valamint Bogdán Zsófi és csapata.
Tarlófutásban Horti Tibor volt a leggyorsabb, kötélhúzásban pedig az oromparti csapat bizonyult a legerősebbnek.
Vörös Attila, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének vezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy a szervezési nehézségek ellenére is sikerült megtartaniuk ezt a hagyományápoló rendezvényt. Véleménye szerint hamarosan meg kell kezdeni az előkészületeket, hogy a jövő évi, jubileumi ötvenedik aratóversenyt méltó körülmények között, zökkenőmentesen bonyolíthassák le.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..