home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Busztragédia
2005.04.20.
LX. évf. 16. szám
Busztragédia

Úgy tűnt, hogy a mögöttünk hagyott hétre egy jó hír nyomja rá a bélyegtét: április 12-én az Európai Bizottság pozitívan értékelte a megvalósíthatósági tanulmányt, és ez az európai előcsatlakozás kezdetét jelenti Szerbia és Montenegró számára. A rossz hír pénteken este a Vajdaságból, Bánátbó...

Úgy tűnt, hogy a mögöttünk hagyott hétre egy jó hír nyomja rá a bélyegtét: április 12-én az Európai Bizottság pozitívan értékelte a megvalósíthatósági tanulmányt, és ez az európai előcsatlakozás kezdetét jelenti Szerbia és Montenegró számára. A rossz hír pénteken este a Vajdaságból, Bánátból érkezett: valamivel hét óra után a zsablyai hídról a Tiszába zuhant az Autobanat autóbusza. A Nagybecskerektől 15 kilométerre levő hídon történt szörnyű tragédiát egy tehergépkocsi okozta, amely a híd kellős közepén (teli vonalon!) egy traktort előzött, de sávjába visszatérve a pótkocsija kétszer is nekiütközött a vele szemben haladó autóbusznak. A társasgépkocsi húsz méter magasságból zuhant a megáradt Tiszába, ahol huszonhét méter mélységben találtak rá a búvárok. Az autóbusz (feltehetően) 23 utasa közül 7 embert sikerült kimenteniük a környező hétvégi házakban lakó embereknek. Köztük egy 5 éves kislányt is, akinek az édesanyja, Milomira Nikolić (39) a három azonosított áldozat egyike. A szerencsétlenségben életét vesztette Jelena Vuèković (26) szécsányi egyetemista és Bece János (42) sofőr, akit vasárnap temettek el Magyarittabén. A busz 13 utasa (köztük van a jármű sofőrje és jegykezelője is) után átkutatták a folyó mindkét partszakaszát, de lapzártáig (hétfőn reggel) újabb túlélőről nem érkezett hír. A nagy erőkkel folyó mentésben (a csendőrség és a folyamőrség különleges alakulatai és a terroristaellenes egység) vasárnap kudarcba fulladt a busz kiemelésére tett kísérlet: elszakadt a vontatósodrony. A balesetben eltűnt emberek családtagjai a hídon várakoznak, egyre elkeseredettebbek, egyre türelmetlenebbek.
Röviddel a szerencsétlenség után a helyszínen járt Boris Tadić köztársasági elnök, Dragan Joèić szerbiai belügyminiszter, Dragan Paskaš vezérkari főnök, Bojan Kostreš, a tartományi parlament elnöke, Bojan Pajtić, a tartományi kormány elnöke és több rangos tisztségviselő. A köztársasági elnök köszönetet mondott a víkendtelep lakóinak és a halászoknak, akik kimentettek hét személyt. A tragédiáról szólva azt mondta: az esetből mindenkinek le kell vonnia a tanulságot, a vétkesnek pedig felelnie kell. (o. i.)
Azok számára, akik a hídon várakoznak, ólomlábakon jár az idő. Onnan, a kétségbeesettek korlátja mögül úgy tűnhet, hogy a vízen semmi sem történik. Pedig a búvárok emberfeletti erőfeszítéssel dolgoznak: húszpercenként váltva egymást a jéghideg Tisza vizében, a mélyben pedig meg kell küzdeniük a sodrással, örvényekkel, s azzal a nehézséggel, hogy húsz centire se látni... (a Blic felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..