home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Büszkék egymásra
LENNERT MÓGER Tímea
2015.09.06.
LXX. évf. 35. szám
Büszkék egymásra

A kupuszinai (bácskertesi) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület berkeiben működő Sturcz József Színjátszó Csoportot Külhoni Magyarságért Díjjal ismerte el a magyar állam. A magas rangú kitüntetést augusztus 19-én a magyar Országházban Balogh Pál, az egyesület elnöke vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkártól.

A felemelő pillanatokban osztozott Molnár József, a színjátszó csoport vezetője és Buják Evelina, az egyesület vezetőségi tagja.

Az ünnepélyes díjátadón elhangzott méltatás nem hagyta ki a kezdetek történéseit, azt, hogy a színjátszó csoport csaknem százéves múltra tekint vissza. Az első műkedvelő előadást 1919-ben rendezte id. Sturcz József. A cigány című háromfelvonásos, dalos népszínművet a Bocsa-féle vendéglőben adták elő. 1947-ben megalakult a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a népművészeti tevékenységek mellett a műkedvelő előadások rendezése is átkerült a hatáskörébe. A rendszeres munka folytatódott ifj. Sturcz József vezetésével. A népszínműveken kívül zenés vígjátékok, operettek és drámák is színre kerültek Kupuszinán, a szakcsoport alkalmi műsorokat és vidám esteket is rendezett. A színjátszók tevékenysége nem korlátozódott csupán a falura, a Négyesfogat műsorában Doroszló, Gombos, Szilágyi és Kupuszina fiataljai szerepeltek. A társulás máig tevékeny.


A díjátadón

1983-tól újabb, fiatal rendezők kezdték meg a munkát a kupuszinai színjátszókkal. Zsivu Péter tanító rendezte az Úri muri című színművet. A fiatalon elhunyt Szmolenicki József több színdarabot rendezett, ahogyan Dienes Mihály is. Máig évente rendeznek új darabokat, melyek Molnár József Magyar Életfa díjas rendező nevéhez fűződnek. A kupuszinai műkedvelők minden évben szerepelnek a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján. Jelentős elismerésekben részesültek. Eddig már két fődíjat és több közönségdíjat kaptak, ezenkívül elnyerték a legjobb főszereplőknek, epizódszereplőknek és rendezésnek járó elismerést, valamint a legjobb zenés előadás díját is. A Petőfi Sándor MME négyszer adott otthont ennek a találkozónak.


Molnár József, Buják Evelina, Balogh Pál

Molnár József elmondta, a csoport tagjait különös büszkeséggel töltötte el az állami elismerés. Nem tekintik csupán saját érdemnek. Ahogy fogalmazott, a falu minden polgára, a közönség is hozzájárult. Ez közösségi munka és érdem. Amikor bemutató készül, mindenki egy emberként dolgozik a cél érdekében. Valaki díszletet tervez, más hangosít, világosít, ruhát varr, öltöztet, tapsol és ünnepel... Mert egy-egy premier, bizony, ünnepértékű Kupuszinán. Az emberek ilyenkor díszruhába öltöznek, beülnek a közönség soraiba, virágcsokrokkal ajándékozzák meg a szereplőket. Büszkék egymásra. Az elismerések, a visszaigazolások újabb lendületet adnak a tevékenységnek. Erre szükség van, hiszen egyre nehezebb felállítani a szereposztást. Molnár József mégsem panaszkodik. Szerinte nem kibúvókat gyártani, hanem cselekedni kell. Számára mindig a pillanatnyi, a készülő darab a legkedvesebb, de azt mondta, a legnagyobb sikert a Csárdáskirálynő és a Marica grófnő című operettek színrevitelével aratták otthon, vidéken és a határokon túl is. Voltak musicales darabok, az idén pedig a János vitéz történetének megjelenítésével arattak osztatlan sikert. Hátravan még több tájolás, és már érik az új produkció terve. Egyelőre semmi konkrétat nem mondott. Mindössze annyit lehet tudni, maradnak a jól bevált zenés, táncos műfajnál. Ebben a rendező állandó segítségére van Demeter Tót Zsaklina koreográfus és mgr. Dienes László zenei rendező.

A (közösségi) felelősségvállalást illetően is megszívlelendőek a díjazott csoport vezetőjének szavai. Mint mondta, ha az ember a nyakába vesz egy kolompot, azt bizony kongatni kell.


Részletek a Marica grófnőből

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..