home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Büszke visszatekintés
Kónya-Kovács Otília
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám
Büszke visszatekintés

Őszidőben tartják meg a Muzslai Petőfi Sándor MME-ben az évadnyitó műsort, mellyel újabb bemutatkozási lehetőséget adnak a tagságnak, és a nagyérdemű is betekinthet a csoportok tevékenységébe.



Ilyenkor illik dicsekedni is egy kicsit, büszkén visszatekinteni a mögöttünk levő évre. Dobó József elnök is ezt tette, amikor beszámolt az elmúlt időszakról. A sikereket csokorba gyűjtve éreztette, munkájuk nem volt hiábavaló. A tagság teszi a dolgát, és ahol lehet, öregbíti az egyesület hírnevét — határon innen és túl. 

— A Kisbanda citerazenekar a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn második, az Aranycitera vetélkedőn pedig első helyezést ért el. A (rangidős) citerazenekar és vegyes kórus az Amatőr Művelődési Egyesületek Szövetsége, a SAKUD által szervezett megmérettetésen eljutott a verbászi körzeti szemlére, valamint a szabadkai Ki mit tud? versenyen harmadikak lettek. Szintén a Ki mit tud?-on Lele József citeraszólistánk a legjobbnak bizonyult, és bejutott a Kárpát-medencei középdöntőbe, melyet Pécsett tartanak meg a jövő év tavaszán. A citerazenekar és a vegyes kórus tagjai felléptek az Óbecsén megrendezett Durindó gálaműsorán. Népmesemondóink Zentán a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyen ugyancsak szép eredményeket értek el. Lázár-Dékány Dávid első helyen végzett, Rontó Kata különdíjat érdemelt ki, Kónya Leon és Barta Mária második lett, Rontó Márta pedig szintén első díjat kapott. Természetesen más csoportjaink is részt vettek a meghirdetett szemléken, illetve kiállításokon, valamint több meghívásnak eleget téve tájoltak Vajdaság-szerte — mondta ünnepi köszöntőjében Dobó József, majd hozzátette, a XXXVIII. Durindó házigazdáiként nemcsak az egyesület, hanem a település polgárai is megállták helyüket. Ugyancsak nagy büszkeséggel tolmácsolta, hogy ez év októberében átvehette az egyesület nevében a magyarországi Gubcsi Lajos Ex Libris díját is, ami azt bizonyítja, hogy a művelődési egyesület tevékenységét az anyaországban is kiemelkedőnek tekintik. Az évadnyitó ünnepségen az idén is átadták a művelődési egyesület díját azoknak az egyéneknek, akik kiemelkedő munkát végeztek. A 2014. év Aranyplakettel díjazott személyei: Lázár-Dékány Verona, Vrućinić Magdaléna és Sziveri Sándor.

Lázár Dékány Verona 1985-től aktív tagja az egyesületnek, a Hófehérke óvoda nevelőnőjeként szívügyének tartotta az anyanyelv oktatását és ápolását, kultúránk és hagyományaink megőrzését, illetve továbbadását. A kis óvodásokkal megszerettette a népdalt és a néptáncot, majd átvezette őket a művelődési egyesületbe, és foglalkozott velük. Mint nyugalmazott óvónő továbbra is odaadóan vezeti a Harmatcsöpp tánccsoportot.

Vrućinić Magdaléna 1998 óta aktív tagja az egyesületnek, de már előtte is gyakran megfordult a Petőfiben mint szülő, aki a leányait kísérte el a táncpróbákra. A tevékenységét súgóként kezdte, de hamar kiderült, hogy nem a színfal mögött van a helye, sokkal inkább a színpadon, ezért újabbnál újabb szerepeket kapott, illetve megpróbálkozott a rendezéssel is. 

Sziveri Sándort fiatalkora óta foglalkoztatta a zene, a Petőfiben 2002-től tagja a citerazenekarnak. Sanyi bácsi úgy döntött, öreg napjait vígan tölti, szorgalmasan járt a próbákra, manapság sem hagy ki egyetlen alkalmat sem. A citerazenekar sikereihez, a Vass Lajos-nagydíjhoz, a Bodor Anikó-díjhoz és az Ex Libris díjhoz maga is hozzájárult. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..