home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Busójárás Belgrádban
Összeállította: Martinek Imre
2016.02.01.
Busójárás Belgrádban

A belgrádi Collegium Hungaricum intézet szervezésében, ez év január harmincegyedikén került sor Belgrádban, a Mohácsi busójárás, mint világörökség elnevezésű rendezvényre

A 2015-ben elindított Magyar Világörökség Belgrádban című programsorozatának második állomásaként, változatlanul a belgrádi Collegium Hungaricum intézet szervezésében, ez év január harmincegyedikén   került sor Belgrádban a Mohácsi busójárás, mint világörökség elnevezésű rendezvényre. 
A világhírű busó hagyományról, mely 2009 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség részét is képezi, egy kiemelkedő fotó- és néprajzi  kiállítás is nyílt az intézet reprezentatív kiállítóhelyén.  Dr. Szentpéteri József és Polónyi István fotóiból, amelyeket Mohács Város Önkormányzata bocsátott rendelkezésre. A tárlat gyűjteményét néhány eredeti busóálarc is gazdagítja a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum gyűjteményéből. A korai esti megnyitót pár órával megelőzően a Mohácsi Sokacok Olvasóköre hagyományőrző busó- és néptánccsoportjának tagjai maszkokba és népviseletbe öltözve vonultak végig a Sokadija tamburazenekar kíséretében Belgrád belvárosi utcáin, a Collegium Hungaricum épületétől a Knez Mihailova sétálóutcán keresztül a Kalemegdánig -  e ponthoz érkezve végül az eső is eleredt!, majd vissza. A kiállítást dr. Csonka-Takács Eszter, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője nyitotta meg, aki 2009-ben személyesen részt vett a hagyomány UNESCO szellemi kulturális örökség listára való vételén Abu-Dabi-ban. A megnyitót busó táncház és maszkfaragó bemutató követte.

A fotókat Dóci Sándor és Jasminka Vojvodić készítették

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..