home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Burgonya- és pálinkafesztivál Királyhalmon
Fehér Márta
2022.07.07.
LXXVII. évf. 27. szám
Burgonya- és pálinkafesztivál Királyhalmon

Ropogós szalma- vagy hasábburgonya, zamatos pékkrumpli, héjában sült vagy főtt, burgonyapüré, krumplisaláta, lángos, pogácsa s persze a paprikás elmaradhatatlan hozzávalója — millió és egy elkészítési módja ismert a szinte naponta használt egytálétel- és köretalapanyagnak. A királyhalmi Homokszem Civil Szervezet e nemes étek köré kerített fesztivált, melyet második éve rendeztek meg, kibővítve egy ugyancsak közkedvelt ital, a pálinka népszerűsítésével.

Kakaspaprikás főtt a bográcsokban újkrumplival, jókedvű társaságok népesítették be a falu terét. A 40+ elnevezésű szabadkai csapat tagjainak kezéből a jóféle pálinkát tartalmazó pohár sem hiányzott.

— Itt van köztünk a tata, továbbá a fiam, Dominik, valamint Norbert és Nándor, illetve nemsokára érkeznek a „lányok” is — sorolta Berki Zsolt. — Kakast főzünk, és először vagyunk ezen a rendezvényen, bár tarajost nem először rotyogtatunk szabad tűzön. A legfontosabb a jó alaplé és a házi kakas az udvarból! A pálinkákat is kóstolgatjuk, most éppen a barack van soron, nagyon finom.


A 40+ csapat Szabadkáról

A II. Királyhalmi Burgonyafesztivállal társított I. Nemzetközi Pálinkafesztivál egyik programja a főzőverseny volt, a szervezők ezúttal is gondoskodtak arról, hogy mindenki jól szórakozzon.

— Ügyességi játékok felnőtteknek és gyerekeknek, kézműves-foglalkozások, burgonya- és burgonyás sütemények kiállítása, élő zene a Pirosingesek közreműködésével, kirakodóvásár, közös kerámiakészítés Ambrus Attilával, a Viszkissel — emelt ki néhány programot a rendezvény kínálatából Kókai Anasztázia fő szervező. — Harminc főzőcsapat nevezett be a versenyre, a faluból több mint tíz társaság, aminek nagyon örülünk, mert egyik célunk az volt, hogy Királyhalom népét összehozzuk, barátkozzunk, jól érezzük magunkat. A másik célunk pedig, hogy megmutassuk, milyen burgonyát termelünk.


Vásári alku

Herédi Zsolt helyi termelő családi tradíciót visz tovább, három-négyféle krumplit termeszt tizen-egynéhány hektáron. Azt mondja, az almával szemben a burgonyával most jobban megéri foglalkozni.

— A felvásárlási ár változó, 45-50 dinár körül alakul, ahogy nő a mennyiség, úgy csökken az ár. Hazai piacra megy az árunk, tavaly az orosz piaccal is próbálkoztunk, de mi a biztonságosabb szerbiai mellett döntöttünk. A legnagyobb gond a munkaerőhiány, hiszen nagyon nehéz szezonmunkást találni — úgy látszik, senkinek sincs szüksége pénzre —, a helyiek Magyarországon dolgoznak, így Felsőhegyről érkezett a segítség. Sokan azt tartják, hogy a krumplitermesztés egy jó befektetés: elveted, felszeded, és kész. De nem így van. Ha az ember minőségi árut akar termeszteni, akkor szükséges a műtrágya, a szerves trágya, a locsolásról pedig ne is beszéljünk! Víz nélkül nincs krumpli, ez itt homok, viszont éppen ez a talaj a szerencsénk is: a krumpli tiszta, sima, szép. Öntöződobokat és mély kutakat használunk, saját hűtőházunk van, kombájnunk, éltünk a pályázati lehetőségekkel is — erre álltunk rá, mindent beszereztünk, amire szükségünk van a gazdálkodáshoz, hogy ne függjünk mástól.


Emelem kalapom a szervezők előtt! — Szabadka alpolgármestere nyitotta meg a rendezvényt

A rendezvényt Szabadka Város Gazdasági, Gazdaságfejlesztési és Idegenforgalmi Titkársága támogatta. A fesztivált Kern Imre alpolgármester nyitotta meg:

— Két dolgot szeretnék elmondani: az első, hogy milyen fontos az ünnep, és ez a mai nap az, nemcsak a királyhalmi, hanem egész vajdasági közösségünknek is — a szervezők előtt emelem kalapomat! —, a másik pedig, hogy a fesztiválon megköszönhetjük azoknak az embereknek a szorgos munkáját, akik megtermelik az asztalunkra kerülő burgonyát, mely sokak számára az egyik legfontosabb eledel. Bor és pálinka is készül ebben a közösségben, valamint gyümölcsöt is termesztenek. Úgy gondolom, van mit ünnepelni, és jó érzés, hogy a közösség nemcsak munkára gyűlik össze, hanem ünnepelni is egy ilyen főzőversenyen.


A Viszkis

Óriási volt az érdeklődés Ambrus Attila kerámiastandja és rögtönzött alkotóműhelye körül — a Viszkis Rabló a véletlenek folytán a börtönben ismerkedett meg a kerámiázással, és szeretne példát mutatni, hogy nincs az a mélység, amelyből nem lehet felállni.

Rengeteg felkérést kapok, meghívtak erre a rendezvényre, és örömmel fogadtam el, bár a határátlépés a kerámiatermékek szerbiai vámkezelése miatt elég macerás történet, sok a papírmunka, a kiadás. Korábban, a ’90-es években, amíg jégkorongoztam, sokat jártam Belgrádba. Csapatépítő jelleggel kerámiázom, workshopot tartok, rengeteg területen próbálok helytállni. A saját hibáimat, gyarlóságaimat igyekszem mindig elmagyarázni, elmesélni, a lényeg az, hogy hiteles legyek. Egy mesterségnek vagyok szinte az utolsó mohikánja, hiszen a fiatalok már a virtuális világban élnek, nem érdekli őket a korongozás, mindenki celeb akar lenni, ahelyett, hogy létrehozna valamit valamiből. Nem ezt a világot éljük, senki nem akar megizzadni — persze, tisztelet a kivételnek. Az a helyzet, hogy én egy szerencsés ember vagyok, ugye, a börtönben tanultam a kerámiakészítést, és tizenhat éve ebből élek, szeretem, amit csinálok, és a családomat is el tudom tartani, ami egy óriási dolog, ezért hálás vagyok a sorsnak.

A Királyhalmi Burgonyafesztivál keretében megrendezett I. Nemzetközi Pálinkafesztiválra hat országból érkeztek versenyzők: Szerbiából, Magyarországról, Montenegróból, Szlovéniából, Bosznia-Hercegovinából, valamint Horvátországból. A zsűri 287 mintát értékelt, melyek tizenöt kategóriában mérettettek meg.


Korongozás Ambrus Attilával


A Királyi Szakácsok Kerekasztal Lovagrendje zsűrizett


A szervezők asztala a kirakodóvásáron


A krumplifesztiválon mindenki jól érezte magát

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..