home 2024. szeptember 08., Adrienn napja
Online előfizetés
Burány Hajnalka Zenta község új polgármestere
Tóth Lívia
2024.07.10.
LXXIX. évf. 28. szám
Burány Hajnalka Zenta község új polgármestere

Zentán hat órán át tartó, indulatoktól, hangoskodástól és személyeskedéstől sem mentes ülésen választották meg a község új vezetőségét. A június 2-án megtartott helyhatósági választás eredménye alapján a községi képviselő-testületben a Vajdasági Magyar Szövetségnek 14, a Szerb Haladó Pártnak 9, a Zenta Többet Érdemel koalíciónak 3, az Együtt a Jobb Zentáért polgári csoportnak 2, a Zenta a Zentaiaké listának pedig 1 képviselője van.

Az alakuló ülésen a jelenlévők meghallgatták a községi választási bizottságnak a beszámolóját, a mandátumhitelesítő bizottság jóváhagyta a kinevezéseket, majd a képviselők letették az esküt.

Az összejövetel folytatásában Veselin Petrović (SZHP) személyében megválasztották a községi képviselő-testület elnökét, az alelnök Juhász Attila (VMSZ) lett, a testület titkára Igor Stojkov maradt.

— Célunk, hogy koalíciós partnerünkkel, a VMSZ-szel jó együttműködést valósítsunk meg, hogy ebben a városban új munkahelyek nyíljanak, a fiatalok pedig itt maradjanak. Fontos lenne, hogy a lakosság száma ne csökkenjen tovább, hogy rendezzük, vonzóbbá tegyük ezt a szép, Tisza-parti várost. A képviselő-testület elnökeként a rendet szeretném fenntartani, hogy az üléseken ne piaci hangulat uralkodjon, mellőzzük a bekiabálásokat, a témától eltérő felszólalásokat, és törekedjünk a kulturált párbeszédre — nyilatkozta Veselin Petrović, aki az előző mandátumban két évig volt a képviselő-testület elnöke.   

A polgármesteri tisztséget a következő négy évben Burány Hajnalka (VMSZ) tölti be, az alpolgármester továbbra is Dragan Todorović (SZHP).

Burány Hajnalka 1980. március 30-án született Zentán. A Zentai Gimnáziumban érettségizett, majd az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén szerezte meg diplomáját. Magyar nyelv és irodalom szakos tanárként és könyvtárosként tevékenykedett, majd letette a közigazgatási államvizsgát, és anyakönyvvezetőként dolgozott Zentán. 2012 elején lett a Vajdasági Magyar Szövetség tagja. Zenta Község Képviselő-testületének képviselője volt 2016-tól 2018-ig. 2019. október 5-étől a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fórumának elnöke. 2020 augusztusától Vajdasági Autonóm Tartomány Képviselőházában képviselő. A Művelődési és Tájékoztatási, valamint a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Bizottság és Vajdaság AT Képviselőháza Női Parlamenti Hálózatának tagja. 2023 februárja óta a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ megbízott igazgatója volt.

Beszédében értelmes, eredményes, megegyezéssel záruló vitákat, nem pedig viszályokat kívánt maguknak. Hangsúlyozta, a polgárok vezetésre hatalmazták fel őket, mely nem egyenlő az irányítással. Mert aki vezet, az élen jár a munkában és a jó példával, aki pedig irányít, az inkább csak dirigál. Kiemelte, büszkén kell vállalni az elért eredményeket, egyszersmind a változás képességét is meg kell mutatni, azt, hogy mit akarnak a jövőben másként tenni. Véleménye szerint még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a gyermekek és fiatalok szabadidejének a hasznos eltöltésére, erősíteni kell a falvak lakosságmegtartó szerepét, dolgozni kell azért, hogy a fiatalok itt maradjanak, itt alapítsanak családot.

— A sikerhez egységes közösségre van szükség. Én az összefogásban, az együtt gondolkodásban és cselekvésben hiszek. Közös jövőnk építéséhez ajánlok együttműködést mindenkinek. És ehhez az építkezéshez kérek segítséget mindenkitől, aki Zentáért, mindannyiunkért akar és tud tenni — hallottuk Burány Hajnalkától.

A községi tanácsban öt személy kapott megbízást: Sztantity Szebasztián (gazdaság, pénzügyek, infrastruktúra, turizmus), Cipó Igor (falvak, helyi közösségek és mezőgazdaság), Bognár Zsolt (művelődés, oktatás) — ők a Vajdasági Magyar Szövetség tagjai, Birkás Erika (kommunális ügyek), Aleksandar Zelić (sport, ifjúság) — a Szerb Haladó Párt tagjai. A polgármester tanácsadói Vörös Attila (VMSZ) és Szűgyi Ervin (SZHP) lesznek.

— Egy új csapat áll fel a mai ülés után. Foglalkozunk majd gazdasággal, infrastruktúrával, művelődéssel, oktatással, valamint minden, a magyar érdekvédelemhez tartozó szervezettel is, és folyamatosan napirenden fogjuk tartani azokat az ügyeket, amelyek az itteni magyar közösség boldogulását segítik elő — mondta Sztantity Szebasztián.

A döntések minden esetben szavazattöbbséggel születtek meg. Az ellenzéki képviselők számos felszólalási lehetőséggel éltek a hosszúra nyúlt ülésfolyamban.

Goran Jovanović, a Zenta Többet Érdemel tömörülés tagja az újságíróknak kifejtette, a képviselő-testületben ellenzékként vannak jelen, ellenőrzik majd a hatalom működését, számonkérik a választási ígéretek teljesítését. Céljuk bevonni a nyilvánosságot a képviselő-testület működésébe, az ülések közvetítése ugyanis néhány évvel ezelőtt megszűnt, amin ők mindenképp változtatni akarnak.

Fényképezte: Tóth Lívia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..