home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bukovinai tőről fakadó találkozás Pancsován
Martinek Imre
2017.07.11.
LXXII. évf. 27. szám
Bukovinai tőről fakadó találkozás Pancsován

Pancsova és az anyaországi Véménd magyarságát a beszélt nyelven kívül a bukovinai tőről fakadó kultúra, illetve hagyomány is összekapcsolja. A közösségek legutóbbi találkozására ez év júniusának végén került sor Pancsován.

Noha a Véméndi Székely Népdalkör női énekcsoportját eredetileg a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület látta vendégül, a szervezésből a Temes-parti kisváros úgynevezett külvárosi Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesülete is derekasan kivette a részét. Egyfajta viszontlátogatás is volt az esemény, mivel 2015-ben a pancsovai delegációt e település hagyományőrzői is fogadták a bonyhádi, sorrendben XXVI. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztivál idején. Összeállításunk Lőcsei Ilonának, a hertelendyfalvi Tamási Áron SZMME titkárának beszámolója alapján készült, a felvétel Gajan Boriska munkája.


A véméndi hölgyek bukovinai népdalokat adtak elő

A vendégek pancsovai családoknál kaptak szálláshelyet. A megérkezés utáni nap a városnézés jegyében telt. A véméndiek és fogadóik hangulatos sétát tettek a Temes folyó mentén, majd ellátogattak a Borromeo Szent Károly katolikus templomba, valamint felkeresték a város idegenforgalmi szervezetének székhelyét. A Népkert jó alkalmi pihenőhelynek bizonyult.

Az esti órákban az egyesületi táncmulatság egyúttal idényzáró társas összejövetel is volt, melyhez a Nagy—Jotović—Kiss Trió húzta a talpalávalót. Az alkalmi műsorban a véméndi női énekcsoport is bemutatkozott, mely — mi sem természetesebb — bukovinai népdalokat hozott, emellett a házigazda egyesület vegyes kara is fellépett. Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Rancz Károly egyesületi elnök, Pancsova város alpolgármestere köszöntötte. A véméndi küldöttség nevében Barta Erzsébet polgármester és Miklósné Kerekes Bernadett karnagy méltatta az eseményt, kitérve a további együttműködés fontosságára is.


A pancsovai énekkar is bemutatkozott

A rendezvény utolsó napján a vendégek és fogadóik a pancsovai belvárosi katolikus templomban celebrált szentmisén vettek részt, majd a búcsúzkodás után és a hazautazás előtt Nándorfehérvár óvárosának nevezetességeivel is megismerkedhettek, illetve hangulatos sétát tettek a főváros Mihajlo kenéz sétálóutcáján.

Az egyesületek legközelebbi találkozására — ha a Gondviselésnek is ekképpen lészen akaratja — várhatóan Bonyhádon kerül sor ez év augusztusában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..