home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bukdácsolós kínai félfordulat
(—)
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám

A hét fő eseménye minden bizonnyal a Belgrádban megrendezett csúcstalálkozó volt, melyen tizenhat európai ország vezetői találkoztak a kínai politikai és gazdasági elit képviselőivel. A találkozó nem múlt el botrány nélkül.

Belgrádi csúcs

A hét legfontosabb eseménye a Belgrádban megrendezett csúcstalálkozó volt, melyen tizenhat kelet-közép-európai ország politikai elitje találkozott a kínai vezetőséggel. A megbeszélésen döntés született arról, hogy kínai tőkéből rövidesen megkezdik a Budapest—Belgrád-vasútvonal korszerűsítését. Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök a csúcstalálkozó kapcsán a következőket mondta: „Megtaláltuk a közös nyelvet a felgyülemlett gazdasági gondok megoldására, elsősorban az infrastruktúra, a közlekedés, az energetika és a turizmus terén.”

A miniszterelnök szerint rövidesen az állampolgárok is megérzik mindennek a pozitív hozadékát. A külföldi hírügynökségek kiemelten foglalkoztak a belgrádi találkozóval, a többi közt olyan értékelés is elhangzott, hogy az anyagilag megrendült Oroszország helyét a régióban Kína kívánja betölteni. (Tanjug)

Botrány a csúcson?

Azt viszont már a Blic írta meg, hogy a csúcstalálkozón egy igen kellemetlen incidens is történt: Li Mancsang, Kína belgrádi nagykövete „dühösen” hagyta el a megbeszélések színhelyét. Az történt ugyanis, hogy Aleksandar Obradović, a Szerbiai Áramszolgáltató igazgatója és Aleksandar Antić energetikai miniszter azt kérte a nagykövettől, hogy halasszák el a kostolaci hőerőmű új blokkjának kiépítésére irányuló 608 millió eurós megállapodást. Antić annak ellenére cáfolta a napilap értesülését, hogy az újság igen éles fényképeket tett közzé az ügyben érintettek SMS-váltásáról. Néhány nappal később a Blic azt is megírta, hogy Aleksandar Obradović célja a megállapodás aláaknázása volt, mégpedig azért, hogy a kivitelezési munkálatokat egy másik cégnek juttassa. (Blic)

Vulin és a törvényes kiskapuk

A Blic a múlt héten ismételten Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter viselt dolgairól cikkezett. A belgrádi napilap arról írt, hogy a miniszter úgy kerülte meg annak a számítógépekre és irodai berendezésekre fordított mintegy 1,4 millió eurós összegnek a nyilvános közbeszerzését, hogy az azon nyertes szociális intézmények esetében kétszer 400 000 dinár értékben hagyta jóvá a kifizetést, s ezáltal mentesült a közbeszerzés kiírása alól. Eddig az összeghatárig ugyanis a törvény szerint kis beszerzésről van szó, ezért nem is kell kiírni a nyilvános pályázatot — magyarázta az olvasóknak Predrag Jovanović, a Közbeszerzési Hivatal igazgatója. A belgrádi napilap azonban kétségbe vonja a miniszter jóhiszeműségét, hiszen azt is megírta, hogy a miniszter a jóváhagyott kifizetéseknél minden esetben megküldte azoknak a cégeknek a listáját, amelyeknél el lehetett költeni a pénzt. (Blic)

Vučić népszerűsége

A Szerb Haladó Párt támogatóinak nyolcvan százaléka kizárólag Aleksandar Vučić személye miatt szavazna a jelenlegi kormánypártra. Pontosabban: a jelenlegi támogatók nyolcvan százaléka nem szavazna a haladókra, ha a párt élén nem Vučić állna. A kormányfő legközelebbi munkatársainak ezen mindenképpen el kellene gondolkodniuk, mivel mindez a közeljövőben súlyos gondot okozhat — összegezte az ezzel kapcsolatos meglátásait Vladimir Pejić, a felmérést végző Faktor Plus közvélemény-kutató intézet igazgatója. (Alo)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..