Budapesti barlangmustra

Budapesti barlangmustra

Mottó: „Boldogok azok, akik észreveszik a szépet olyan helyeken, ahol mások semmit sem látnak.” (Camille Pissarro)

Őszi barangolásunk célpontja ezúttal a Budapest közigazgatási határában keresendő Pál-völgyi-barlang volt. A Szépvölgyi út mellett. Ott, ahol a 65-ös autóbusz is megáll.

Az eredeti felfedezés pontos dátumának meghatározása körül persze, itt is vannak némi eltérések. Ugyanis míg a régi magyarországi tankönyvek az eseményt az 1902. esztendőbe helyezték egy kőbányászás véletlenszerű hozadékaként, addig a bejáratnál (f)elhelyezett márványtáblák egyike konkrétan 1904. június 23-át jelöli meg. Scholtz Pál Kornél és Bagyura János turista barlangkutatók érdemeként.

„A barlang az országot a földtani időszámítás szerinti harmadidőben borító tenger mésziszapjából lerakódott mészkőhegységben alakult ki. A mésziszap megszilárdulása után a hegység kiemelkedett, a hegység belsejében több kisebb-nagyobb hasadék keletkezett. E hasadékok mentén talált utat a mélyből feltörő hévíz, amely részben vegyi, részben fizikai hatásával tág barlangjáratokat hozott létre. Két vagy több hasadék keletkezésénél hatalmas termek alakultak ki. A hegység emelkedése folyamatos volt – ma is kimutatható, így széradtak ki a barlangok, ahol később megkezdődött a cseppkövek képződése. A természet csodálatos formákat hozott létre, néha egy kis képzelőerővel, de világosan látható, hogy a cseppkő orgonasíp, méhkas vagy akár Hófehérke és a hét törpe, vagy a János-hegyi kilátó formájában jelenik meg. (...) Egyes helyeken a sziklafalakon jellegzetes félgömbös üstszerű mélyedések őrzik a hajdani hévíz örvénylő nyomait. A megkövesedett tengeri kagylók, illetve lenyomataik pedig azt bizonyítják, hogy a kőzet a hajdani tengerből rakódott le.”

(Védett természeti értékeink; 93. oldal; Mezőgazdasági Kiadó, 1976)

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó hálózatos barlangrendszer ismert járatainak együttes hosszúsága mintegy 30 kilométer. A turisták által bejárható, 500 méter hosszú szakasz korszerűsítését előmozdító igyekezetben a Pannonia Turista Egyesület barlangkutatóinak sokéves társadalmi munkája is benne van. Védett természeti érték.

Végezetül néhány valóban lényeges információ: a barlangban egész évben 11°C a hőmérséklet, túrázáskor érdemes meleg ruhát is vinnünk magunkkal, s mivel némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, a látogatás 5 éves kor és 115 cm alatt nem engedélyezett! Túrák – hétfő kivételével 10 és 16 óra között indulnak.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Barangoló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink