home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Budapesten jártunk
2006.09.27.
LXI. évf. 39. szám
Budapesten jártunk

Dr. Koncz Gábor köszönti a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Hét Nap vezetőit - Szabó Attila felvételeA Hét Nap szerkesztősége a XI. Kárpát-medencei napok keretében, a Magyar Kultúra Alapítvány szervezésében a múlt héten Budapesten találkozott az ottani olvasóközönséggel. Pénteken...

Dr. Koncz Gábor köszönti a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Hét Nap vezetőit - Szabó Attila felvétele

A Hét Nap szerkesztősége a XI. Kárpát-medencei napok keretében, a Magyar Kultúra Alapítvány szervezésében a múlt héten Budapesten találkozott az ottani olvasóközönséggel. Pénteken nagy érdeklődés közepette Szalma László, lapunk néhai munkatársa címlapkiállításának megnyitására került sor. Másnap, a budai Vár imponzáns épületében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) és a Hét Nap közönségtalálkozója került megrendezésre.
Dr. Koncz Gábor, a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatója köszöntőjében rámutatott arra, hogy az Alapítvány fő célja a magyar--magyar párbeszéd megteremtése. Tizenöt évvel ezelőtt, elsősorban a Délvidékre figyelve indult el az a sorozat, amely mára az egész Kárpát-medencére kiterjed: létrejött a Kárpát-medencei napok ünnepségsorozat, amely elsősorban a különböző régiók találkozását, megismerését helyezi előtérbe. Koncz meglátása szerint most a fő feladat elsősorban a ma és a jövő útjainak keresése, a hogyan, merre tovább kérdés megválaszolása.
Ezt követően dr. Szöllősy Vágó László, a VMMSZ titkára bemutatta a délvidéki vendégeket, külön köszöntve lapunk igazgatóját, Kókai Szilvesztert, Orosz Ibolya főszerkesztő-helyettest és Dudás Károly főszerkesztőt. Dudás Károly bevezetőjében lapunk céljairól szólt, kifejtve megítélését, hogy a Hét Nap fő feladata a közösség szolgálata, majd rövid áttekintést adott a lap elmúlt hatvan évéről -- nem elhallgatva sem a jó, sem a rossz dolgokat. Ismertetőjében kitért arra is, hogy hetilapunk minden évben az olvasó asztalára teszi a Vajdasági Magyar Kalendáriumot, azzal a céllal, hogy a benne fellelhető közérdekű információkkal a pontos tájékozódást segítse elő.
Tóth Lívia, lapunk újságírója, a Bánáti Újság szerkesztője a zentai tartalékos katonák lázadásáról szólt. Ennek apropója -- mint hangsúlyozta -- az, hogy az idén kerek évfordulója van a történteknek, hiszen tizenöt évvel ezelőtt mondtak nemet a zentai polgárok az esztelen háborúra. Tóth Lívia rövid összefoglalója után részleteket olvasott fel az akkori részvevőkkel készített mélyinterjújából.
Dr. Szöllősy Vágó László a VMMSZ tevékenységét és múltját mutatta be. Áttekintőjét az 1920-as évektől kezdte, de előadásában elsősorban az elmúlt tizennégy évre fókuszált. Mint mondta, 1992 májusában 38 művelődési egyesülettel jött létre a szervezet mai formája, s mára már 112 egyesület tagosodott be a szövetségbe. Az eredményekről szólva külön kitért a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékokra, az amatőr színjátszás sikereire és a kórustalálkozókra is. Ezután a Szenttamási Históriás Énekkettős lépett fel, majd Kovács Nándor, lapunk újságírója felolvasta a Végek régi és mai állapotjáról című írását, melyben párhuzamot vont az egykori és a mostani helyzet között. Az utóbbi időben egyre többen foglalkoznak Bartók Béla horgosi népdalgyűjtésével, s Szöllősy az ezzel kapcsolatos információkat osztotta meg az érdeklődőkkel. Utána Kovács Birkás Tamara előadásában hallhattak szívhez szóló népdalokat a jelenlevők. Dévavári D. Zoltán újságíró a kisebbségi újságírásról vallott gondolatait mondta el, ezt követően pedig Dudás Károly a sok évi együttműködésért, az erkölcsi és az anyagi támogatásért érzett hála jeléül köszönőlevelet adományozott a Magyar Kultúra Alapítványnak, melynek nevében dr. Koncz Gábor igazgató vette át. A VMMSZ és a Hét Nap szerkesztősége köszönetet mondott Szilaveczky Csilla titkárnak is sok éves önzetlen segítségéért.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..