home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Búcsú volt Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2009.09.23.
LXIV. évf. 38. szám
Búcsú volt Muzslyán

A templombanSzázhét évvel ezelőtt építették fel a Mária Szent neve templomot Muzslán, és azóta ünneplik a Mária-naphoz legközelebbi hétvégén a falunapot, a templombúcsút is. A falu monográfiájában olvastam talán, hogy azokban a régi időkben a hívők alig várták a templom elkészültét. Így vol...

A templomban

Százhét évvel ezelőtt építették fel a Mária Szent neve templomot Muzslán, és azóta ünneplik a Mária-naphoz legközelebbi hétvégén a falunapot, a templombúcsút is. A falu monográfiájában olvastam talán, hogy azokban a régi időkben a hívők alig várták a templom elkészültét. Így volt az idén is, hiszen a templomban és a környékén javában serénykedtek a munkások és az önkéntesek, hogy a búcsúra befejezzék a munkálatokat, bevezették ugyanis a padlófűtést, s befestették a padokat. A tanévnyitó szentmisére már teljes szépségében pompázott Isten (egyik) muzslyai háza. A búcsú alkalmából szépen kidíszítették az asszonyok a templomukat, így fogadták a szentmiséken a hívőket, de bárki betérhetett egy kis imára, vagy ha lelki nyugalomra vágyott, hiszen a templombúcsú idején reggeltől estig nyitva volt a templom. A Petőfi Sándor MME -- immár hagyományosan -- hangversenyt szervezett a búcsú péntekjén, ezúttal az Emmanuel kamarakórus ajándékozta meg a látogatókat Konrád Emma vezetésével egy rendhagyó műsorral, amelyben Mária-dalok csendültek fel. Ezzel a programmal már tájolni kezdett a kórus, eddig Töröktopolyán lépett fel, s hamarosan egy Mária-dalokat tartalmazó CD-t is szeretne elkészíteni.
A muzslyai búcsún már 10 éve bemutatják munkáikat a Nők Klubjának tagjai és a MAKK képzőművészei. Az idén csatlakoztak hozzájuk a Road Flyers Motorosklub tagjai is, akik fényképek és videó-prezentáció által engedtek bepillantást a tevékenységükbe. A gyerekek nagy örömére a Maltézer egyesület az idén a néhai Piros Csizma udvarán állította ki kisállatait, többfajta galambot, nyulat, fajbaromfit és más aprójószágot.
Dr. Mileta Mihajlov, Nagybecskerek polgármestere is ellátogatott a Muzslya helyi közösségbe, ahol munkatársaival fogadta őt Hallai Zoltán tanácselnök. A társalgás ünnepi hangulatban zajlott le, s megbeszélték, hogy hamarosan egy munkajellegű találkozásra is sort kerítenek. A tanács tagjai díszülést rendeztek a nyugdíjasok otthonában, amelyre hivatalosak voltak a helyi szervezetek képviselői is. Az elnökségek felterjesztésére a tanácselnök átadta az elismerő okleveleket azoknak a személyeknek, akik öregbítették a helyi közösség hírnevét.
Mint minden évben, az idén is volt művelődési műsor, amely a Petőfi nyári színpadán zajlott. Hallai Zoltán tanácselnök üdvözölte az egybegyűlteket, és hivatalosan is megnyitotta a búcsút. A galambászok jóvoltából az üdvözlőbeszéd után a magasba szálltak a békét jelképező madarak. Felléptek a muzslyai Petőfi Sándor aktivistái, a kis mazsorett-táncosok, az Aprókák énekcsoport, a Pöngető citerazenekar, a Margaréta leánykettős, a nagy mazsorett-tánccsoport, a vegyes kórus és a citerazenekar. A Zenészek és Énekesek Egyesületéből színre lépett Horváth Zoltán és Liptai Róbert táncdalénekes, továbbá a Nők Klubjának Tiszavirág ének- és zenekara, valamint a hagyományápolók zenekara. A vendégek közül bemutatkozott még a nagybecskereki Petőfi MME Csiribiri és a Szélrózsa tánccsoportja, valamint Nagy Aurea kis szólista és a Pintyőkék énekcsoport. A pacséri vendégek közül a citerazenekart, valamint a női és a férfikórust láthatták, hallhatták a jelenlévők.
A MAKK szervezésében a Magyar Ház előtti téren az idén is szabadtéri, nyilvános alkotás zajlott két napon keresztül. Ezúttal is egy óriási vászonra festettek az érdeklődők, 18 egyedi festményből készült el a kollázs.
Számos sportrendezvényre is sor került a búcsú idején. Az agytorna hívei sakkmeccseket nézhettek végig, más sportrajongók pedig a Lehel női kézilabdaklub tagjainak, illetve a helybeli labdarúgóknak szurkolhattak.
A gyerekek azonban a körhintáknak, a kisautóknak meg a különféle játékoknak örültek a legjobban. Kelendőek voltak még a héliummal töltött lufik, de a vattacukrot sem vetették meg, sőt a rostélyosbódéknál is voltak elegen. Az idősebbek pedig a sátorokban, a söntés mellett ''búcsúzkodtak”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..