home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Búcsú volt Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2009.09.23.
LXIV. évf. 38. szám
Búcsú volt Muzslyán

Smit Ferenc tanácselnök és Goran Kneževiæ, Nagybecskerek polgármestere a gyermekorvosi rendelő megnyitásánHangzavar. Gyermekzsivaj, kacagás, sírás. Többszínű vattacukor, selyemcukor, mézes szív. Körhinta, csocsó, különféle játékalkalmatosságok, görbe tükör... Ha ,,csak úgy' végigsétál...

Smit Ferenc tanácselnök és Goran Kneževiæ, Nagybecskerek polgármestere a gyermekorvosi rendelő megnyitásán

Hangzavar. Gyermekzsivaj, kacagás, sírás. Többszínű vattacukor, selyemcukor, mézes szív. Körhinta, csocsó, különféle játékalkalmatosságok, görbe tükör... Ha ,,csak úgy' végigsétált az ember a muzslyai búcsún, a fentieket tapasztalhatta, de ennél sokkal többet nyújtott az idei faluünnep. Két fontos mozzanata volt: az Arany János utcában, a piactérnél kiépített szennyvízelvezető csatornahálózat szivattyúállomását hivatalosan is átadták rendeltetésének (már egy hónapja működik), valamint megnyitották a gyermekorvosi rendelőt (amelyet 2004-ben már egyszer formálisan átadtak rendeltetésének -- éppen búcsúkor). Az ígéretek szerint szeptember végétől valóban fogadni tudja délelőttönként az iskoláskor előtti, délután pedig az iskolás gyerekeket, a negyedik osztályosokig.
Mint Goran Kneževiæ, Nagybecskerek polgármestere elmondta, minden helyi vezetőségnek az a célja, hogy javítson a polgárok életkörülményein, és az egyszerű dolgok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyebben éljünk. Smit Ferenc tanácselnök fontosnak tartja, hogy a csatornahálózat kiépítése a vége felé tart, hiszen csupán mintegy 4,5 km-es szakasz maradt hátra. A két búcsú közötti időszakban sikerült minden adósságot visszafizetni, a gyermekorvosi rendelő kiépítése és a régi mozi épületének a megvásárlása volt a legnagyobb tétel. A nagybecskereki községtől kapott a tanács 400 ezer dináros segélyt, hogy mielőbb működtetni tudják a rendelőt. Ebből a pénzösszegből minden kellő felszerelést és bútorzatot is beszereztek. Sikerült kieszközölni -- a városi egészségügyi központ illetékeseinek a közbenjárásával --, hogy a gyermekorvosi rendelőt bejegyezzék a szerbiai orvosi rendelők hálózatába. Köztudott, hogy a helyi járulék a felére csökkent Muzslyán, de a társadalmi szervezetek épületeit rendbe tudták hozni. Smit úr még kiemelte az árvízvédelmet, és azt, hogy büszke az emberek összetartására.
A búcsú keretében már néhány éve komolyzenei koncertet szervez a Petőfi Sándor MME és a helyi plébánia a Mária Szent Neve-templomban. Az idén a nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus vendégszerepelt, megajándékozva az érdeklődőket egy szép koncerttel. A művelődési életből a műkedvelők adtak ízelítőt. A Petőfi Sándor MME apraja-nagyja bemutatkozott, de vendégként fellépett a nagybecskereki Petőfi tánccsoportja, valamint a helybeli Búzavirág vegyes kórus és a tamburazenekar. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a 16 éves Ivan Lenðer úszó ismét öregbítette a falu hírnevét, világbajnok lett Brazíliában. Vele Szabó Béla, a Muzslyai Újság munkatársa beszélgetett el a közönség előtt. A világbajnokot az egybegyűltek vastapssal üdvözölték.
A búcsúi kiállítás is immár hagyományosnak számít, az idén is több szervezet/egyesület mutatkozott be a Magyar Házban. A Nők Klubja a különféle kézimunkákat, őseink hagyományait mutatta be, a MAKK tagjai festményeiket, szalmaképeiket, fafaragásaikat, grafikáikat és egyéb alkotásaikat állították ki. A kertészek és virágtermelők egyesülete is teret kapott, ízléses sarkot alkotva termékeikből. A tíz hónapja létező kancsikás csoport immár másodszor állhatott az érdeklődők elé. Ezúttal a szebbnél szebb, díszes kancsikákat tárták közszemlére. Muzslyán már nem számít titoknak a kancsika forgatása, inkább a kancsikák készítése az, amiről többet kellene megtudni. Ladvánszky István, a kancsikások oszlopos tagja szerint tiszteletben kellene tartani a szabályokat, a méreteket, hogy minden kancsika megfeleljen az előírt szabályoknak. A jövőben szeretnék felvenni a kapcsolatot a hozzájuk hasonló egyesületekkel, akiktől tanulni lehet. Csak így lehet az utókorra hagyni legalább egy töredéknyit ebből a szép hagyományból.
A ,,mese', reméljük, nem azzal zárul, hogy mint az előző években, ottmaradt a búcsú helyén a sok-sok szemét, amely még télidőben is virított a hótakaró alól.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..