home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Búcsú volt Kupuszinán
Zsellér István
2023.08.01.
LXXVIII. évf. 30. szám
Búcsú volt Kupuszinán

A közelmúltban került sor a kupuszinai búcsúra. A római katolikus hívek ilyenkor Szent Annáról és Joachimról emlékeznek meg, Mária szüleiről. A hívők gyónással, szentáldozással és miselátogatással készültek az ünnepre.


A szerző és a Nyugat-Bácska Portál felvételei

A  vasárnapi mise celebránsai rendre a környező falvak plébánosainak sorából kerülnek ki.    A vallásos jelleg mellett  az utóbbi években egyre nagyobb szerep jut a családegyesítésnek. Ez az alkalom, amikor a távolba szakadtak felkeresik a szülőföldet, és részt vesznek a közösség tradícióiban.

Az előkészületeknek fontos része a hagyományos mákos rétes sütése, amely nélkül régen egyetlen ünnep sem maradhatott el. A helyi búcsúkban mindig szerepet játszik a kirakodóvásár is. Az elmúlt évek azonban itt is változásokat hoztak, az árus mindig kevesebb, a vásárlási szokások pedig egyre inkább átrendeződnek.

Más tartalmak azonban megtartották prominenciájukat, a szentmise utáni térzene nélkül már a búcsú nem elképzelhető. A helyi fúvószenekar koncertjét a kedvezőtlen időjárás miatt a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színháztermében rendezték meg. Vezényelt mgr. Dienes László.

Ez mellett Mohos Zsófia fényképész kiállítását is megtekinthették. Ennek az az érdekessége, hogy a művész már évek óta követi két palóc falu, Rimóc és Kupuszina életét, és megörökít egy-egy mozzanatot a mindennapokból, amelyekhez hasonló egyre kevésbé élhetünk át az idő múlása miatt.

Az ifjabbak is találhattak maguk számára programot, nekik a  Night Cruiser  együttes tartott koncertet. Mindenesetre elmondható, hogy a sok változás ellenére a hagyományok fennmaradnak, igaz kissé másféle formában, mint azt megszokhattuk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..