home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Búcsú és faluünnep volt Muzslyán
Kónya-Kovács Otília
2008.10.01.
LXIII. évf. 40. szám
Búcsú és faluünnep volt Muzslyán

Az néprajzi kiállítás készítői a muzslyai búcsú és faluünnep rendezvénysorozatának első állomáshelye az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének a székhelye volt, ahol régi tárgyakból és munkaeszközökből álló néprajzi kiállítás nyílt. A Muzslyaiak Klubjában a MAKK, a Nők Klubja és a...

Az néprajzi kiállítás készítői

A muzslyai búcsú és faluünnep rendezvénysorozatának első állomáshelye az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének a székhelye volt, ahol régi tárgyakból és munkaeszközökből álló néprajzi kiállítás nyílt. A Muzslyaiak Klubjában a MAKK, a Nők Klubja és a Road Flyers Motorosklub tagjai mutatkoztak be. Összesen 42 amatőr képzőművész 86 munkáját állította ki. A kézimunkázó asszonyok is a legszebb kézimunkáikat, gyűjteményeiket hozták el. A muzslyai asszonyok régen slingeléssel foglalkoztak, ezt szeretnék az ügyes kezű asszonyok átmenteni az utókornak. Érdekességként hadd említsük meg a székelyvarrottast is, melynek öltéseit már csak Kún Szabó Juliska néni ismeri. Nagy érdeklődés nyilvánult meg az esküvői képek gyűjteménye iránt is. A muzslyai motorosok két pannóra válogatták össze a tevékenységüket megörökítő fényképeket. A Maltézer egyesület hagyományosan kisállat-kiállítást rendezett a néhai Piros Csizma udvarában, a helyi közösség legfiatalabb tagjainak kedveskedtek vele, valamint népszerűsítették a saját hobbijukat.
A muzslyai Petőfi Sándor MME szervezésében már hagyományossá vált a komolyzenei koncert. Ezúttal az adai Musica Humana kamarakórus tartott hangversenyt a Mária Szent neve-templomban, Birkás János karnagy vezetésével. Reneszánsz kori és ortodox művek hangzottak el, valamint magyar, illetve vajdasági magyar zeneszerzők műveinek válogatása.
Az ünnep második napján a helyi közösség épületében fogadás keretében látták vendégül Kern Imrét, a tartományi Nagyberuházási Alap igazgatóhelyettesét, Goran Kneževićet, Nagybecskerek polgármesterét és Goran Kaurić alpolgármestert, továbbá Muzslya két testvértelepüléséről, Mindszentről és Adáról is érkezett küldöttség. Nem véletlenül voltak a vendégek között Lukácsfalva elöljárói, hiszen a házigazda, Smit Ferenc tanácselnök elvezette a vendégeket a Muzslya és Lukácsfalva közötti műút építésének helyszínére. Október közepéig valószínűleg teljes egészében elkészül a két, illetve -- Erzsébetlakra is gondolva - a három települést összekötő út.
A művelődési egyesület szervezte színes műsor keretében nyitotta meg hivatalosan is a búcsút a tanácselnök, és ekkor felröppentek fel a békét jelképező galambok is. Felléptek a Petőfi szakosztályainak tagjai, valamint a vidéki vendégek, a pacséri citerazenekar, a vegyes és a férfikórus tagjai. A Lehel Sportközpontban különféle sportrendezvények közül lehetett válogatni.
Vasárnapra ünnepi díszbe öltöztették a Mária Szent neve-templomot, melyben a búcsúnapi szentmisét Német László, a nagybecskereki egyházmegye püspöke celebrálta.
A mézeskalácsszív, a selyemcukor meg a medvecukor sem hiányzott a búcsúról. A hideg, őszies, idő, a szemerkélő eső viszont megtette a magáét. A gyerekek nem körhintázhatták ki magukat kedvükre, hogy maradjon az élményből esetleg a jövő évi búcsúig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..