Búcsú az Azúr Ablaktól

Búcsú az Azúr Ablaktól

Összeomlott Málta látványossága — Áder Jánost újraválasztották —

Összeomlott Málta látványossága

Semmivé lett Málta legnagyszerűbb természeti látványossága, az Azúr Ablaknak is nevezett természetes kőhíd. Geológusok már tavaly figyelmeztettek, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó sziklaszirt eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére. A máltai kormány már egy ideje pénzbüntetéssel sújtandó kihágásnak minősítette a sziklára való rálépést, de nem mindig sikerült betartatni az előírást. A mészkőbarlang-maradvány évente ezreket csalogatott Máltára, ennek tükrében az ország számára március 8-a rendkívül gyászos nap lett. Málta miniszterelnöke az eset kapcsán arról írt a Twitteren, hogy a természetes erózió miatt a mediterrán világ egyik jelképét mindig is fenyegette a pusztulás veszélye. „Ez a szomorú nap most érkezett el.”

Áder Jánost újraválasztották

A Magyar Országgyűlés ismét Áder Jánost választotta meg Magyarország köztársasági elnökének a következő öt évre. A Fidesz—KDNP államfőjelöltjének sorsáról a sikertelen első szavazás után a második forduló döntött. A második titkos szavazáson sem a Jobbik, sem a Demokratikus Koalíció képviselői nem vettek részt. Miután a második fordulóban már nem volt kétharmados kötelezettség, a parlamentben jelen levő képviselők egyszerű többséggel választották meg az új államfőt. Mint ismeretes, a köztársasági elnök a többi közt a fegyveres erők főparancsnoka is, egyéni kegyelmet adhat, megbízza a nagyköveteket és a követeket, illetve képviseli a magyar államot.

A harmadik magyar köztársaság elnökei:
* Szűrös Mátyás (1989. október 23. — 1990. május 2.) az Országgyűlés elnökeként lett ideiglenes köztársasági elnök.
* Göncz Árpád (1990. május 2. — 2000. augusztus 4.) 1990 májusa és augusztusa között az Országgyűlés elnökeként ideiglenes köztársasági elnök volt, majd megválasztott államfő.
* Mádl Ferenc (2000. augusztus 4. — 2005. augusztus 4.)
* Sólyom László (2005. augusztus 5. — 2010. augusztus 5.)
* Schmitt Pál (2010. augusztus 6. — 2012. április 2.)
* Kövér László (2012. április 2. — 2012. május 9.) Schmitt Pál lemondása miatt az Országgyűlés elnökeként gyakorolta az államfői jogköröket.
* Áder János 2012. május 10-e óta van hivatalban.

Nyitókép: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Búcsú az Azúr Ablaktól
Világkép
Búcsú az Azúr Ablaktól
Világkép
Facebook

Támogatóink