home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Brutális gyilkossági kísérlet Makón
KISIMRE Ferenc
2006.08.09.
LXI. évf. 32. szám

Szegedi tudósítónktólIgen élénken foglalkoztatja a magyarországi közvéleményt az a rejtélyes gyilkossági kísérlet, amelyet július 20-án követtek el a Makóhoz közeli királyhegyesi úton, s amelynek még mindig kómában lévő áldozata egy 18 éves magyarcsanádi diáklány. A feltételezett tettest - egy 15 év...

Szegedi tudósítónktól
Igen élénken foglalkoztatja a magyarországi közvéleményt az a rejtélyes gyilkossági kísérlet, amelyet július 20-án követtek el a Makóhoz közeli királyhegyesi úton, s amelynek még mindig kómában lévő áldozata egy 18 éves magyarcsanádi diáklány. A feltételezett tettest - egy 15 éves fiút - ugyan őrizetbe vette a rendőrség, de vallomása annyi homályos részletet tartalmaz, hogy annak alapján még valóban csak feltételezések állapíthatók meg az ügy részleteivel és teljes igazságával kapcsolatosan is.
Úgy tűnik, minden évben jut egy országos érdeklődést felkeltő bűneset erre az alföldi városra. A Hét Nap olvasói közül is bizonyára sokan emlékeznek még arra a történetre, amelyet lapunkban Felkorbácsolt indulatok egy makói kisfiú miatt címmel közöltünk. Ennek az esetnek egy Zombori Sebestyén nevű 11 éves makói fiú volt a szenvedő hőse, akit szülei válása után a Németországban élő apa magával vitt, méghozzá annak ellenére, hogy a kisfiú öngyilkossággal fenyegetőzött, az édesanyja minden jogi instancián kereste a megoldást, az egész ország közvéleménye pedig egy emberként állt ki mellette, sőt nyilvános szimpátiatüntetéseket is szervezett. Egy év telt el azóta, s értesüléseink szerint az édesanya egyszer sem látta Sebestyént...
Most újabb ügy borzolja a ,,hagymaváros"-nak nevezett alföldi települést. Július 20-án, a hajnali órákban, valaki (vagy valakik) a Makó határában lévő királyhegyesi úton előbb megerőszakolta, kezeit összekötözte, benzinnel leöntötte, majd felgyújtotta Pénzes Henrietta 18 éves magyarcsanádi, varrónőnek tanuló diáklányt. A nádas-erdős területen elkövetett borzalmas bűntett körülbelül 5-6 kilométerre van a lakott területektől, amiből az a következtetés adódik, hogy a gyilkossági kísérletet elkövető(k) arra gondolt(ak), a lány semmiképpen sem tud segítséget kérni. Pedig tudott. Annak ellenére, hogy testének mintegy 60-70 százaléka megégett, a dűlőúton elvánszorgott az egyik szántóföldig, amelyen hagymaszedő munkások dolgoztak. Ott néhány szót még szólt, segítséget kért, majd összeesett. Azóta is eszméletlenül fekszik a budapesti Szent István Kórházban, ahova helikopteren szállították a mentők. Ez utóbbiak is azt nyilatkozták, hogy végtelenül megrázta őket a látvány, mert praxisuk alatt még nem találkoztak ilyen szörnyű esettel.
A rendőrség néhány órával a történtek után előbb tanúként kihallgatta, majd őrizetbe vette K. András 15 éves roma fiút, aki előbb makacsul hallgatott, majd néhány nap elteltével vallomást tett. Mindeközben néha sírva mondta el a történetet, néha pedig flegmán, hányaveti módon válaszolgatott a feltett kérdésekre. Azt elmondta, hogy azon az éjszakán kerékpárral járt a bűncselekmény helyszínén Henriettával, de azt is hozzátette, hogy ő ártatlan és egy 27 éves S. Norbert nevű fiatalembert terheli az elkövetés gyanújával. Aki mellesleg Henrietta barátja, s a hírek szerint a napokban akarta bemutatni családjának.
Hogy az ügy bonyolultabb legyen, jelentkezett egy Sándor Béla nevű makói 70 éves horgász, aki alibit igazolt a 27 éves S. Norbertnek: azt állította, hogy a lány udvarlója vele horgászott azon a napon reggel 4-től délelőtt 11 óráig! Állítólag a Maroson a Camping Csárdánál horgásztak, s ott hajnali fél öt tájban ittak egy-egy fröccsöt. Erre viszont a vendéglátóhely pincérnője nem emlékszik...
Pénzes Henriettát azóta többször is megműtötték a fővárosi Szent István Kórházban. Legutóbb a hátáról leégett bőrfelületet igyekeztek pótolni a lány életéért harcoló orvosok és ápolók. A legújabb hírek szerint néhány nap múlva megpróbálják lassan felébreszteni az altatásból a szerencsétlen diáklányt, de a prognózisok szerint még hosszú időnek el kell telnie - lett légyen akármilyen gyors a gyógyulási folyamat -, amíg Henriettát kihallgathatják a nyomozók.
Magyarcsanádon élő szülei mindennap felutaznak Budapestre, hogy legalább néhány órán át a lányuk betegágyánál legyenek. Heninek egyébként van egy néhány évvel fiatalabb öccse és egy férjnél lévő nővére, aki párjával és gyermekével a közeli Apátfalván él. Pénzes Sándor, az édesapa, bár látszólag szörnyen megviselte az eset, erős akarattal és hittel tekint lánya felgyógyulása elé. Azt azonban kijelentette, hogy gyermeke, ha életben marad is, lelkileg örökké sérült lesz. De megjegyezte azt is: furcsállja, hogy Henrietta barátját, S. Norbertet annyira nem érdekli barátnőjének a sorsa, hogy sem őket, sem a budapesti kórházban fekvő kedvesét egyszer sem kereste fel a szörnyű eset óta!
Pénzes Henrietta életéért tehát küzdenek a Szent István Kórház orvosai. A megmagyarázhatatlan gaztett elkövetője (vagy elkövetői) pedig nyilván annak szurkol, hogy a doktorok ne járjanak sikerrel, mert akkor soha nem derül teljesen fény galád tettükre, annak igazi indítékaira. A nyilvánosság s a jóakaratú emberek többsége viszont azért imádkozik, hogy a kis varrónő-tanulólány felépüljön, az elkövető vagy elkövetők pedig nyerjék el méltó büntetésüket.
- A sajtóban megjelent információk szerint egyik nyomozótiszt elmondta: egy héttel az inkriminált eset előtt egyik honi kereskedelmi tévécsatornán vetített krimifilmben hasonló módon akartak végezni egy szereplőnővel!
- Az országot felkavaró eset kapcsán az egyik televízióban telefonos közvélemény-kutatást rendeztek, amely során feltették a kérdést: Jónak tartaná-e a halálbüntetés visszaállítását? Összesen 23 000-en küldték el sms-ben a válaszukat. A résztvevők 94,3 százaléka igennel válaszolt...
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..