home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Brüsszel vagy nemzetek Európája?
Talpai Lóránt
2020.12.03.
LXXV. évf. 49. szám
Brüsszel vagy nemzetek Európája?

Inkább az erős nemzetállami együttműködésben hisznek az európaiak — Őrizetbe vették a Jehova tanúinak több vezetőjét Oroszországban — Betiltják a Facebookot a Salamon-szigeteken

Inkább az erős nemzetállami együttműködésben hisznek az európaiak

Európa az elmúlt időszakban rég nem látott kihívások elé került. A koronavírus-járvány térhódítása, az ezzel összefüggő gazdasági nehézségek, valamint a fokozódó migrációs nyomás kezelése kapcsán az európai polgárok jogosan formálhatnak igényt Brüsszel hatékony szerepvállalására, illetve olyan — uniós szintű — döntések gyors meghozatalára, amelyek érdemi segítséget nyújtanak a tagállamoknak. A Századvég Európa Projekt nevű kutatása alapján készített elemzés az EU huszonhét tagállamára és az Egyesült Királyságra fókuszál. Kiderül, hogy az európai polgárok ugyan elkötelezettek az Európai Unió — mint közösség, illetve együttműködési konstrukció — mellett, kifogásolják azonban az uniót vezető brüsszeli bürokrácia tevékenységét. A felmérés kitért a tagállami szuverenitás, az európai és a nemzeti identitás, illetve a politikai nyomásgyakorló tevékenységet végző NGO-k és lobbiszervezetek megítélésére is.


Őrizetbe vették a Jehova tanúinak több vezetőjét Oroszországban

Az intézkedés oka az volt, hogy a felekezet 2019 júniusában — annak ellenére, hogy az orosz legfelsőbb bíróság 2017-ben szélsőséges szervezetnek minősítette — titokban irányítóközpontot, valamint regionális csoportokat hozott létre Moszkvában. Az őrizetbe vettek számát az orosz Nyomozó Bizottság nem közölte, csak annyit, hogy a hatóságok húsz régióban tartottak házkutatást és állítottak elő gyanúsítottakat. A nyomozók szerint a hívők egy moszkvai lakásban titkos összejöveteleket tartottak, a felekezet kiadványait tanulmányozták, és megpróbáltak követőket toborozni. Az ügyben szélsőséges szervezet tevékenyégének szervezése címén indult eljárás, amiért tíz évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

 

Betiltják a Facebookot a Salamon-szigeteken

A múlt héten jelentette be a Salamon-szigeteki kormány, hogy ideiglenesen betiltja területén a Facebookot. A kommunikációs szakemberek várhatóan a héten találkoznak az internetszolgáltatók képviselőivel, hogy megbeszéljék a tiltás technikai részleteit. Manasseh Sogavare miniszterelnök szerint a tilalom a „nemzeti egység” fennmaradását segíti elő, a cyberbullying ugyanis nagyon elterjedt a Facebookon. Az embereket folyamatosan becsmérlik a hamis neveket alkalmazó felhasználók, és így a személy évek alatt felépített hírnevét percek alatt kikezdhetik.

A döntést az ellenzék kritikával illette, mivel az ország lakosságának a 70 százaléka harminc éven aluli. Előkerültek olyan ellenvélemények is, amelyek szerint a kormány csak azért tiltaná be a Facebook használatát, mert néhány hete a közösségi oldalon szivárogtak ki és terjedtek el olyan dokumentumok, amelyekből kiderül, hogy a koronavírus elleni védekezésre szánt pénzeket másra költötték.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..