home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Brüsszel büntet, Moszkva vádol
Talpai Lóránt
2014.12.24.
LXIX. évf. 52. szám
Brüsszel büntet, Moszkva vádol

Maradnak az Oroszországgal szembeni szankciók — Borzalom egy észak-ausztráliai család otthonában — Kié legyen az Északi-sark?

Maradnak az Oroszországgal szembeni szankciók

A nyugati államok vezetői a Brüsszelben megtartott európai uniós csúcstalálkozón az Oroszország ellen bevezetett gazdasági kényszerintézkedések meghosszabbításáról döntöttek. Mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Moszkva az ukrán válság kapcsán semmibe veszi az európai értékeket — jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Egyszersmind hangsúlyozta, hogy az EU nem kíván Oroszország ellen cselekedni, együttműködést szeretne. Kifejtette: Európának az a célja, hogy Moszkva része legyen az európai biztonsági rendszernek. Ennek azonban az a feltétele, hogy a térség viszonyaiban „a jog uralkodjon, és ne az erő joga”. Vlagyimir Putyin orosz államelnök évértékelő beszédében reagált az Oroszországgal szembeni szankciókra. A berlini fal leomlásával illusztrálta a helyzetet. Miközben a világ a berlini fal leomlásának évfordulóját ünnepli, folytatódik az elválasztó vonalak kiépítése, ami jelenleg a nemzetközi viszonyok legnagyobb gondja — mondta Putyin.


Borzalom egy észak-ausztráliai család otthonában

Elképesztő családirtás történt Észak-Ausztráliában. Nyolc halott gyermeket és egy megszurkált nőt találtak egy család otthonában. A Queensland állami rendőrség Cairns város Manoora nevű elővárosában egy súlyosan megsebesült nőről kapott bejelentést. Ezután a helyszínre érkező rendőrök egy házban nyolc gyermek holttestére is rábukkantak. Az áldozatok másfél és tizennégy év közöttiek voltak. A holttestekre a hazaérkező idősebb testvér, egy húszéves férfi talált rá a ház belsejében. Az ausztrál rendőrség a megsebesült asszonyt, azaz a gyerekek anyját gyanúsítja a tömeggyilkossággal. A gyerekek közül hét az övé volt, a nyolcadik pedig az unokahúga. A harminchét éves Mersane Warria továbbra is a városi kórházban fekszik mellkasi sérülései miatt, ott hallgatta ki és vette őrizetbe a queenslandi rendőrség.


Kié legyen az Északi-sark?

Oroszország és Kanada után Dánia is igényt tart a sarkvidékre és az alatta rejtőző ásványi kincsekre. Az ország külügyminisztere már beterjesztette szándékát az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez. A dánok arra alapozzák igényüket, hogy Grönlandot az Északi-tenger fenekén kontinentális talapzat köti össze a pólussal. Ilyesmire hivatkozik Oroszország is, mely egyébként jelentős fejlesztésekre készül. A terület 895 000 négyzetkilométernyi kopár tengerfenék, és hússzor nagyobb, mint Dánia. A dánok tehát azzal érvelnek, hogy a világ legnagyobb szigete, Grönland dán felségterület, melynek kontinentális talapzata magában foglalja a sarkot is, és ezt az ENSZ-beadványban földrajzi tényekkel is alátámasztották. Hogy a jövőben kinek a fennhatósága alá fog kerülni az Északi-sark területe, arról egy huszonegy tagú nemzetközi bizottság fog dönteni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..