home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Bronz a kazah fővárosból
Tóth Tibor
2019.10.05.
LXXIV. évf. 40. szám
Bronz a kazah fővárosból

A közelmúltban Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban tartották meg az olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságot, melyen a zentai Nemes Máté bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 67 kilogrammos mezőnyében, és ezzel kvótát szerzett a tokiói olimpiára. Mátéval néhány napja elevenítettük fel a kazah fővárosban történteket.

* Sikeres a 2019-es éved, hiszen az idei Európa Játékokon bronzérmet szereztél, de talán kijelenthetjük, hogy a vb-bronz pályafutásod eddigi legnagyobb sikere. 

— Mindenképp, ez az eddigi legértékesebb eredményem — kezdte a beszélgetést Nemes Máté. — Első felnőttvilágversenyem a 2015. évi Európa Játékok volt — ahol ikertestvérem, Viktor az első felnőttérmét nyerte —, de az úgynevezett kényszerbirkózás volt, mivel egy sérült versenyző helyett kellett indulnom. Első felnőtt-világbajnokságomon, 2017-ben is az orosz Szurkovtól kaptam ki a negyeddöntőben, de akkor az orosz nem jutott döntőbe, és kiestem a további küzdelmekből. Az idei Eb-n már nagyon közel voltam az éremhez, de elegendő tapasztalat híján elég görcsösen birkóztam, majd következett az Európa Játék, és a bronzmeccsen azt a birkózót győztem le, akitől az Eb-n kikaptam. Igazából az idén a kontinensviadal és az Európa Játékok nem volt fontos, hiszen a fő verseny az olimpiai kvalifikációs világbajnokság volt, mindenki erre készült. Az Európa Játékok után két-három nap elteltével azonnal indultunk Belmekenbe, majd a grúziai verseny következett, mely számomra nem a legjobban sikerült, mivel kevés pihenőm volt, és fejben nagyon elfáradtam. A vb előtt Nagybecskereken edzőtáboroztunk, több edzőpartnerrel készültünk.


Nemes Máté a bronzéremmel (fotó: UWW)

* A világbajnokságot az osztrák Burger ellen kezdted, akivel már az Európa Játékokon is találkoztál.

— A nagy világversenyek előtt sosem nézem meg előző este, hogy másnap kivel birkózom. Az edzőm mindig reggel mondja meg, hogy ki lesz az ellenfelem. Nekem ez így jobban megfelel, mert este nem azon jár az eszem, hogy másnap reggel ki ellen kell szőnyegre lépnem. Az osztrák ideális első fordulós ellenfél volt, mert csak nem olyan kvalitású birkózó, mint én. Semmiféle gondot nem okozott, és már az első menetben technikai fölényt harcoltam ki vele szemben. A második mérkőzésemet a szlovák Drmola ellen vívtam, akiről tudtam, hogy jobb az osztráknál, de azt is tudtam, hogy könnyedén legyőzhetem. Az egész mérkőzés alatt én irányítottam, és 3:0-ra nyertem.

* A négy közé jutásért az orosz Szurkov várt rád. 

— Ez nagyon fontos mérkőzés volt, hiszen aki bejut a négybe, az az olimpiai kvótát is megszerzi. A velem egyidős, tavalyi világbajnok Szurkovval mérkőztem, akivel korábban kétszer futottam össze: a 2017. évi vb-n és a tavalyi Gedžo-emlékversenyen is technikai tussal kaptam ki tőle. Egyenrangú ellenfelek voltunk, egyikünk sem volt jobb a másiknál. Végül 2:1-re legyőzött, és nem jutottam be a négybe. Egyik korábbi versenyen a lengyel birkózó fejfogást csinált rajta, így parterre helyzetből én is megpróbáltam ugyanezt. Egy kissé elsiettem, nem fogtam meg rendesen, így riválisom fel tudott állni a fogásból. Lehet, hogy a pörgetés mellett kellett volna döntenem, viszont ha az sem sikerült volna, akkor azt mondanám, miért nem a fejfogást próbáltam. Kétszer-háromszor megpróbáltam válldobást végrehajtani rajta, egyszer elég közel is voltam hozzá, de elsiettem, nem fogtam meg rendesen a kezét. A mérkőzés után reménykedtem, hogy Szurkov bejut a döntőbe, és vigaszágon versenyzek tovább. Az orosz az elődöntőt is sikeresen vette, én a vigaszágra kerültem, a svájci Vetsch volt az ellenfelem. Riválisomat alaposan meglegyintette az olimpia illata, és nagyon durván birkózott, ütött-vert rendesen. Végig irányítva 3:0-ra nyertem, azaz megszereztem az olimpiai kvótát. 


Stojan Dobrevvel, a szerbiai birkózóválogatott szövetségi kapitányával (fotó: UWW)

* A bronzmérkőzésen nagyon simán, technikai tussal intézted el a dán Bjerrehuust.

— Mérkőzésem előtt valamennyivel Viktor vívta a negyeddöntőt a kazah birkózóval. A hotelszobából néztem a mérkőzést, és nem tudtam elhinni azt, amit láttam. A bírók elképesztő módon segítették a kazah birkózót. Az előző körben a kétszeres olimpiai és többszörös világbajnok Roman Vlaszovot is a bírók verték meg a kazah helyett. Néhány másodperccel a vége előtt Viktor győzelmet érő pontot csinált a kazahon, a bírók azonban újra közbeavatkoztak, és érvénytelenítették a pontot. Bíztunk benne, hogy a kazah birkózót a bírók bejuttatják a döntőbe, de ez nem történt meg. Annyira ideges voltam a Viktort ért igazságtalanság miatt, hogy még az akkreditációmat is a hotelben hagytam, az autóbusz indulása előtt néhány perccel kellett felszaladnom érte a szobába. Ilyen állapotban léptem szőnyegre a bronzmeccsen. A dánról tudtam, hogy kiváló versenyző, hiszen a tavalyi vb-n is jól szerepelt. Abban biztos voltam, ha úgy birkózom, ahogy tudok, akkor nem lesz vele gondom. Keményebben kezdett, de végig ellenőrzés alatt tartottam, és nem hagytam érvényesülni. Egyik próbálkozását hárítva négypontos akciót hajtottam végre rajta, majd megpörgettem, és ezzel már 6:0-ra vezettem. A folytatásban ellenfelemnek kockáztatnia kellett, én kivártam, és válldobással újabb pontokat szereztem, amivel kialakult a döntő fölény. Nagyon örültem a győzelemnek, hiszen világversenyről ez az első jelentősebb érmem. Örülök én az Európa Játékokon nyert bronznak is, de ahhoz nem jár nemzeti nyugdíj. Úgy gondolom, hogy 26 évesen, 21 év edzés után megérdemeltem ezt az érmet. Négy-öt éve ott vagyok az élmezőnyben, de a szabadkai Davor Štefanek is ebben a súlycsoportban versenyez, és eddig nem kaptam meg a lehetőséget. Az idén megmutattam, hogy Štefaneknek van egy méltó utóda, és számíthatunk arra, hogy 67 kilóban a jövőben is érkeznek az érmek.

* Rajtad kívül a 97 kilóban indult Mihail Kadzsaja és a szabadfogásúak 57 kilogrammosok mezőnyében szőnyegre lépett Stevan Mićić is olimpiai kvótát szerzett. 

— A szövetség két-három kvótára számított, és ez meg is lett. Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert én kvótát szereztem, Viktornak viszont mindez még nem sikerült. Nagy álmunk, hogy mindketten eljussunk az ötkarikásra. Egyikünknek sem lesz könnyű dolga, mert én a világbajnokságon az országnak szereztem a kvótát, és nem magamnak. Rajtam kívül ebben a súlycsoportban Štefanek is az olimpiai részvételre pályázik. Eddig úgy áll, hogy a jobban felkészült birkózó mehet majd Tokióba. Azt még nem tudom, hogy ezt a nemzetközi versenyeken elért eredményeink alapján döntik-e el, vagy meg kell küzdenünk egymással a kijutásért. Továbbra is úgy edzek, ahogy eddig, és meglátjuk, hogy lesz. 

* Mi vár rád az elkövetkező időszakban?

— Készülök Kínába, az októberben megrendezendő katonai világjátékokra, ahol éremszerzés a cél. Egy kicsit nehéz lesz, mert az idén már ötödik alkalommal kell belefogynom a súlycsoportomba, de sikerülni fog. Hamarosan elrajtol a birkózó-csapatbajnokság, ahol a fennállásának 100. évét ünneplő Proleter célja a bajnoki cím megvédése. A zentai fiúkon nem fog semmi sem múlni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..