home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Brexit-főpróba
Talpai Lóránt
2019.09.08.
LXXIV. évf. 36. szám
Brexit-főpróba

A francia—brit határon mintha már megtörtént volna a Brexit — Drámai léptékben terjed a kanyaró — Bolívia segélyt kap a tűz megfékezésére

A francia—brit határon mintha már megtörtént volna a Brexit

„Brexit-főpróbát” tartottak a teherszállító járműveknek az észak-franciaországi kikötővárosban, Calais-nál, a francia—brit határon — jelentette be Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter két hónappal a brit EU-tagság megszűnésének október 31-én esedékes határideje és a határellenőrzés visszaállítása előtt. „Egy hónapon át úgy csinálunk, mintha már megtörtént volna a Brexit. A vállalatok jelentős része számára főpróbát vezetünk be azért, hogy október végére minden készen álljon” — mondta a tárcavezető. „Hétszáz új vámőrt vettünk fel, és innovatív technológiával egy okoshatárt állítottunk fel” — tette hozzá. Darmanin az új átkelőrendszert Michael Gove-val, a brit kormány megállapodás nélküli kilépésre való felkészülésért felelős államtitkárával együtt avatta fel.

 

Drámai léptékben terjed a kanyaró

Világszerte nőtt a kanyarós megbetegedések száma, nagyrészt az oltásellenes kampányok miatt — áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentésében, mely szerint 2019 első felében csupán Európában csaknem 90 000 kanyarós esetet regisztráltak. A vakcinákkal kapcsolatban keringő téves információk éppolyan fertőzőek és veszélyesek, mint maga a betegség, mely a segítségükkel terjed — idézi a közlemény Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, a szervezet főtitkárát. Kate O’Brien, a WHO oltásokért felelős központjának igazgatója a genfi sajtótájékoztatóján szintén az oltásellenes kampányokat, valamint a rossz egészségügyi ellátórendszereket tette felelőssé a betegség terjedéséért. A jelentés egy tavaly júniusi felmérésre is hivatkozik, mely szerint a vakcinákba vetett bizalom a szegényebb országokban magasabb, mint a fejlett országokban, ahol egyre többen kételkednek az oltások hatásosságában. Ennek következtében a járvány olyan helyeken is felütötte fejét, ahol erre régen nem volt példa.

 

Bolívia segélyt kap a tűz megfékezésére

Bolívia 1 millió dolláros segélyben részesül az amazóniai erdőtüzek megfékezésére a Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért kormányközi szervezettől — közölte Evo Morales bolíviai elnök a Twitter-oldalán. „Szeretném bejelenteni, hogy az ALBA-tagországok 1 millió dolláros támogatást hagytak jóvá a bolíviai erdőtüzek elleni küzdelemhez” — írta. Az ALBA 2004-ben jött létre a latin-amerikai és a karibi országok közötti kereskedelmi-gazdasági együttműködési mechanizmusként, Hugo Chávez volt venezuelai elnök és Fidel Castro egykori kubai vezető kezdeményezésére. A szervezetnek jelenleg tíz tagállama van: Venezuela, Kuba, Bolívia, Nicaragua, Dominikai Közösség, Antigua és Barbuda, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Grenada, valamint Saint Kitts és Nevis.


Nyitókép: Pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..