home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Bővült a gázhálózat
Kartali Róbert
2019.09.06.
LXXIV. évf. 35. szám
Bővült a gázhálózat

Befejezte a belváros gázhálózatának bővítését a Szabadkai Gázművek.


Ződi Ildikó

A kommunális közvállalat emellett egy új telemetriai rendszer, azaz a földgázfogyasztás távleolvasásának tesztelését is tervezi, továbbá a többemeletes lakóépületekre vonatkozó ingyenes rákapcsolódási lehetőség feltételeit is módosította.

Korzón és a környező utcákban a közvállalat összesen 860 méterrel bővítette a gázhálózatot. A cég 2019. évi bővítési terve alapján a Korzó, a Branislav Nušić, az Ivo Vojinović, a Dušan cár, az Ago Mamužić és a Makszim Gorkij utcákban, valamint a Radić fivérek utca mindkét oldalán lett lefektetve új gázvezeték. A munkálatok áfa nélkül 3,5 millió dinárba kerültek, a kivitelezés 90 napig tartott. A gépészeti munkálatokat a verseci Gastec vállalat végezte el, a földmunkákat a szabadkai Terax cég, a munkálatok felügyeletével pedig a szabadkai Termoprojekt volt megbízva. Ződi Ildikó, a Szabadkai Gázművek igazgatónője szerint az újonnan kiépült gázvezetékre 120 új háztartási, valamint 15 úgynevezett kombinált üzleti és háztartási fogyasztó kapcsolódhat rá.

 

A telemetriai rendszer bevezetése 

A földgázfogyasztás távleolvasásának bevezetése nagy hatással lenne a gázelosztó rendszer energiahatékonyságára. Ezért folyamatban van egy kísérleti projektum bevezetése, mely három mérőműszer háromhavi leolvasását öleli fel, költségek nélkül. A Szabadkai Gázművek a három kísérleti projektajánlat közül 2020-ban a legjobb, illetve legalkalmasabb rendszert iktatja majd be a sajátjába. Ennek a rendszernek az a legfőbb szerepe, hogy kimutassa a valós idejű fogyasztást, így lehetőség nyílik arra, hogy a közvállalat minden egyes fogyasztójánál megfelelő módon állítsa be a gázellátást. A napi leolvasás által megállapíthatóvá válnak a fogyasztó működésének esetleges rendellenességei is, melyek a gázáram hirtelen növekedésében vagy esésében nyilvánulnak meg — ilyen a csorgás, a nyomás- és a hőmérséklet-ingadozás. Ezeknek az adatoknak a birtokában pedig azonnal megtehetőek a szükséges lépések a gond kiküszöbölése érdekében. Emellett az egyes mérőhelyeken alkalmazott különböző technológiai beavatkozások az energiahordozó összfogyasztásának mértékére is hatással lehetnek. A mérő- és a telemetriai rendszer felállításával további ellenőrzési lehetőség is nyílik a beszállító által lemért földgázmennyiség ellenőrző jellegű követésére. Ez az adat lehetővé teszi, hogy az átáramlott földgázmennyiség szabványköbméterben legyen kifejezve, mégpedig szabványos körülmények között, tehát 15 °C-os hőmérsékleten, illetve 1,01235 bar nyomás alatt. Ezt a SRPS ISO 14532 szabvány írja elő — áll a közvállalat tájékoztatásában.


Módosult a társasházakra vonatkozó díjmentes rákapcsolódási lehetőség feltétele  

A Szabadkai Gázművek értesíti leendő fogyasztóit, akik a társasházak, (többemeletes lakóépületek) kategóriába tartoznak, illetve a kivitelezőket, hogy módosultak az utcai gázvezeték és a társasházak közötti gázvezeték egyedi, díjmentes kiépítése iránti kérelmek benyújtásának feltételei. Ennek értelmében az új építésű lakóobjektum abban az esetben kaphat ingyenes rákapcsolódási lehetőséget, ha annak építése 2021-ig befejeződik, valamint az új döntés szerint ha a kérelem a folyó év során van benyújtva, a 2019. évre előirányzott ingyenes csatlakozás kvótájának betöltéséig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..