home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Bővül az idei kínálat a palicsi filmfesztiválon
Gyurkovics Virág
2016.06.20.
LXXI. évf. 24. szám
Bővül az idei kínálat a palicsi filmfesztiválon

Tizenhárom kategóriában mintegy száz filmet mutatnak be az idén a 23. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, Palicson. Hogy mely filmeket láthatjuk júliusban, egyelőre homály fedi, azt azonban már tudjuk, kik kapták az idei Lifka Sándor-díjat, ahogyan azt is, hogy milyen műhelyfoglalkozásokkal bővítik a fesztivál idei kínálatát — erről tájékoztatott Ilija Tatić, Petar Mitrić és Tolnai Szabolcs, a fesztivál stábjának tagjai.

A filmfesztivál főműsorára július 16-a és 22-e között kerül sor. Ahogyan azt már megszokhattuk, az előtte levő héten a város központja szabadtéri mozivá alakul. A filmes program mellett pedig számos vita- és oktató jellegű műsorra is számíthatunk.

A Versenyprogramban 14 európai filmet láthatunk az elmúlt év terméséből. A versenyfilmek az európai ember sorsáról szegeznek nekünk provokatív kérdéseket, melyek a különbözőségünk szépségeire is rámutatnak. A filmek az Aranytorony és a Palicsi Torony díjért, valamint a különdíjakért szállnak versenybe a nyári színpadon.

A Párhuzamok és ütközések kategóriájában 10 kelet-európai nagyjáték- és dokumentumfilmet mutatnak be a Szabadegyetem Eurocinema mozijában. Az ide válogatott filmek mindig a társadalom és a rendszer viszonyára, az etnikumok közötti kapcsolatra, az identitás kérdéseire, illetve a béke és az együttélés, a legszélesebb értelemben vett tolerancia olvasataira reflektálnak.

Európa ifjú szelleme a kinematográfia újdonságaiból válogat. A bátor és innovatív alkotók egyedi közlésformája, a filmművészetre való rálátás áll a fókuszban. Az itt bemutatandó 13 alkotás között nagy- és kisjátékfilm, illetve a dokumentum, az experimentális és az animációs filmnyelv egyaránt számításba jöhet, ha új kifejezőeszközre vagy a filmművészet lehetséges jövőjére mutat a mű.

Az Új magyar film ciklusban 6 új magyar alkotást láthatunk. A palicsi filmfesztivál egyébként a legtöbb magyar filmet bemutató fesztivál világviszonylatban is. Tolnai Szabolcs pedig azt is elmondta, hogy a Versenyprogramban Till Attila új filmje is látható lesz, a Párhuzamok és ütközések keretében pedig további két magyar filmet mutatnak be.

A külföldi filmek kategóriájában ezúttal egy egész régió, a Baltikum lesz fókuszban. Az elmúlt években számos fontos, filmes szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtó ország mutatta be alkotásait, most Litvánia, Észtország és Lettország következik. A vetítések helyszíne a Lifka Sándor Art Mozi lesz.

Az Öko-dox keretében 5 új, a környezetvédelemről, a fenntarthatóságról, a tudatos társadalomról szóló filmet láthatunk. Tudományos tanácskozást is rendeznek, melynek témája a Palicsi- és a Ludasi-tó revitalizációja.

Az Hommage programban a Lifka Sándor-díj két díjazottjának filmjeiből szemezgethetünk. Az 1999-ben alapított díjat, melyet az európai kinematográfia kiválóságainak adományoznak, ebben az évben Ulrich Seidl osztrák, valamint Slobodan Šijan szerb filmes kapja. Az Underground Spirit díj nyertesének filmjei is láthatóak lesznek, személye azonban még titok.

Nem maradhatnak el a Klasszikusok a téren filmjei sem. Ezenkívül három új műsor is debütál az idén. A Short matters! rövidfilmeket mutat majd be, az Eye to eye egy nemzetközi kezdeményezés keretében indított filmiskola egyik állomása, melynek célja közelebb hozni a fiatalokhoz a független európai filmeket. És lesz egy Best of Europe 2015 válogatás is, mely a tavalyi év legkiemelkedőbb mozijai közül válogat.

A Palicson bemutatott filmek közül egy válogatást a belgrádi közönség is láthat majd a Palics Belgrádban program keretében.

A fesztivál hete a filmeken kívül más érdekességeket is tartogat. A kísérőprogramok között lesz például filmkritikaíró műhely és szimfonikus hangverseny is a VU-Orkest, a Free University of Amsterdam egykori hallgatóinak jóvoltából, akik többek között Ravel, Debussy és Rahmanjinov műveit játsszák majd.

A palicsi filmfesztiválról heteken belül a részletek is kiderülnek.

A rendezvény költségvetését a támogatók -- a minisztérium, a tartomány és az önkormányzat -- több millió dinárral csökkentették. A fesztivál szerencséje, hogy egy nagy európai projektum keretében anyagi eszközöket nyert, így a pénzhiány nem tudja befolyásolni a programsorozat minőségét.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..