home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Bővítik a szabadkai vámszabad övezetet a csütörtöki vkt-ülésen
Kartali Róbert
2023.10.03.
LXXVIII. évf. 39. szám
Bővítik a szabadkai vámszabad övezetet a csütörtöki vkt-ülésen

A Szabadkai Városi Képviselő-testület csütörtökön tartja 40. rendes ülését, melynek napirendjén összesen tizenegy pont szerepel. A legfontosabb pontokat dr. Pásztor Bálint, a vkt elnöke ismertette keddi sajtótájékoztatóján, ahol felmerültek a helyi közösségekre vonatkozó választások is.

A szabadkai vámszabad övezet tevékenységét kiterjesztik a magyarkanizsai község területére is, mégpedig két völgyesi székhelyű cégre vonatkozóan — emelte ki a legfontosabb pontok között a vkt elnöke. Emlékeztetett, hogy áprilisban a szabadkai vámszabad övezet tevékenységét már kiterjesztették Zenta község területére. Ez mindenképp egy pozitív döntés, mely gazdasági szempontból, a munkahelyteremtés tekintetében is jelentős. A végleges jóváhagyást a szerbiai kormánynak kell majd meghoznia, de ennek előfeltétele a városi képviselő-testület döntése — magyarázta Pásztor Bálint.

A vkt ülésén továbbá növelni fogják a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat alaptőkéjét is. Ez egy újabb bizonyítéka annak, hogy a Szabadkai Gázművek pénzügyi stabilitás terén példaértékű tevékenységet folytat.

— Ez a szabadkai közvállalat példaértékű tevékenységet folytat, hiszen annak ellenére, hogy a gázhálózat bővítése is jelentős mértékű minden évben, olyan stabilan működik a közvállalat, hogy az alaptőke növeléséről hozhatunk határozatot. Egyébként most már nem csak Szabadkára és Palicsra vonatkozik a gázhálózat bővítése, hiszen például Ludason is 13-14 kilométer hosszan épült ki gázvezeték.

A csütörtöki ülésen a szabadkai általános és középiskolák első osztályába való beiratkozásról szóló tájékoztató is napirenden lesz.

— A tanév kezdetén minden évben elfogadjuk ezt a tájékoztatót, ami miatt most mégis kiemelném, az az, hogy nem mindig ilyen jók a sarokszámok. Most a 20 szabadkai általános iskolában 72-vel több első osztályos tanuló kezdte meg a tanulmányait egy hónappal ezelőtt, magyar tannyelven pedig 46-tal többen, mint az előző tanévben. A szabadkai középiskolák esetében pedig 162 fő a növekmény.

Emellett több részletes területrendezési terv kidolgozásáról is határozat születik.

— Elkezdjük a szabadkai kórház és Cservenka egykori megszüntetett vasúti infrastruktúra közötti terület egy részére vonatkozóan a területrendezési tervnek a kidolgozását, másrészt pedig arra a zónára vonatkozóan, amely a Kertváros és Palics között helyezkedik el. Ez utóbbi esetében egyrészt a vasútépítés teszi ezt szükségessé, másrészt pedig az, hogy bizonyos területek, amelyek korábban ipari tevékenységre voltak előirányozva, most lakóházak építésére szolgálnak majd. A terv elfogadását követően a polgárok is ezt kérték, és azt gondolom, hogy ez mindenképpen jó, és azoknak a helyi közösségeknek a polgárai érdekeit szolgálja. Ezenkívül néhány jogtechnikai jellegű, illetve személyi kérdésben is dönteni fog a 40. ülésén, csütörtökön, a szabadkai képviselő-testület.

A sajtótájékoztatón felmerült a helyi közösségekre vonatkozó választások kérdése, ezeknek ugyanis lejárt a mandátumuk. A vkt elnöke ezzel kapcsolatban elmondta, hogy minden önkormányzat maga határozza meg, milyen rendszerben, milyen gyakorisággal, milyen módon választják meg a helyi közösségeket.

— Az utolsó megalakult helyi közösség megalakulásának a dátumától kell a négyéves mandátumot visszaszámolni, tehát valamikor a nyár végén lejárt a helyi közösségek négyéves mandátuma. A városi képviselő-testület elnökének a felelőssége a helyi közösségi választásoknak a kiírása, és ezek a választások kiírásra fognak kerülni. Sajnálom azt, hogy Szabadkán, de úgy egyáltalán az országban, helyi közösségek nem rendelkeznek sem önálló bevételi forrással, sem jelentős hatáskörökkel, sem bármiféle szereppel az önkormányzatok működésére vonatkozóan. Azt gondolom, hogy a polgárok éppen eleget járulnak az urnák elé Szerbiában, és nem gondoltam azt, hogy külön tartsunk helyi közösségi választásokat. A közeljövőben várhatóak választások, úgyhogy valamely választásokkal együttesen a helyi közösségeknek a megválasztására is sor fog kerülni.

Szabadka Város Képviselő-testületének ülése csütörtökön 9 órakor kezdődik a városháza dísztermében, az ülés online is követhető a város hivatalos honlapján, a www.subotica.rs oldalon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..