home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Bővítik a civil központot
Tóth Tibor
2020.03.30.
LXXV. évf. 13. szám
Bővítik a civil központot

Gunarason, ebben a Topolya községhez tartozó faluban az elmúlt évben néhány kisebb fejlesztést valósítottak meg, illetve a településhez tartozó Brazíliában és Bogarason is történtek változások. Egy nagy horderejű beruházást az idén szeretnének tető alá hozni, és az illetékesek bíznak benne, hogy az előállt helyzet nem hiúsítja meg tervüket.

— Az elmúlt években takarékoskodtunk, hiszen az idén a civil központot szeretnénk bővíteni. A létesítmény eddig 120 személy befogadására volt alkalmas, a bővítés után akár 200-an is elférhetnek. A bővítésen kívül megemelnénk a mennyezetet, tehát magasabbá tennénk az épületet. A tervdokumentáció már tavaly elkészült, a napokban a közbeszerzés is ki lesz írva. A fejlesztés összértéke 14 103 000 dinár, melyről Gunaras Helyi Közössége és Topolya Önkormányzata gondoskodik. Ha a jelenlegi válsághelyzet nem húzódik el, akkor reményeink szerint augusztus második hétvégéjén, a gunarasi falunapon átadhatjuk rendeltetésének a kibővített civil központot. 2019-ben két kisebb fejlesztést végeztünk el a faluban. Akadálymentesítettük az egészségház bejáratát, illemhelyet alakítottunk ki a mozgássérültek számára, valamint felújítottuk a helyi rendőrállomás épületét. Bogaras és Brazília főutcáján az utcai világítás felújítását végeztük el, a régi lámpatesteket energiatakarékosakra cseréltük, ezáltal javítva a közvilágítás minőségén — mondta Csorba Ottó, Gunaras Helyi Közössége tanácsának elnöke, és hozzátette, hogy a Prosperitati Alapítvány által kiírt házvásárlási pályázatoknak köszönhetően több környékbeli fiatal vásárolt házat, és költözött Gunarasra, ahol óvoda, iskola, egészségház, gyógyszertár, posta és templom is működik.


A helyi közösség épülete (a szerző felvételei)

A helyi közösség vezetősége alkalmazkodott a rendkívüli állapot bevezetése okozta helyzethez. Névsort készített azokról az idős személyekről, akiknek nincs hozzátartozójuk a faluban, és önkéntesek, a helyi közösség munkásai, valamint a szociális szférában dolgozók segítségével gondoskodnak ezekről az emberekről. Jelenleg harmincegy ilyen házaspárt, illetve személyt tartanak nyilván. Ha bárki segítséget igényelne, hívja bizalommal a 024/ 472-6012-es (7 és 17 óra között) és a 064/645-2065-ös (0—24 óráig) telefonszámot.

— Az ellátást illetően nincs fennakadás, az elfogyott árut gyorsan pótolják. Mindenki tartsa be az előírásokat, nem szabad pánikot kelteni. A faluban egy kissé eluralkodott a félelem, az álhírek nagyon gyorsan terjednek. Ennek ellensúlyozására és a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében rendkívüli Hír-Harangot jelentettünk meg, melyet minden háztartásba eljuttatunk. A kiadványban a polgárok pontos információkat kapnak arról, mit szabad, és mit nem ebben a helyzetben, mi az, amiben a helyi közösség segíteni tud nekik. Őrizzük meg nyugalmunkat, tartsuk be az előírásokat saját és mindannyiunk érdekében — mondta Csorba.


A falu központjában

Az Univerzum Ifjúsági Klub 2018 óta áll a fiatalok szolgálatában. Az elmúlt évben több alkalommal filmvetítést szervezett a gunarasi, a pobedai és a környező településekről érkezett fiataloknak. A tagok munkaakciók keretében takarítottak a faluban, füvet vágtak, fákat metszettek, és megszervezték az egyesület legnagyobb rendezvényét, a majálist is.

— A változó időjárási körülmények ellenére 750-en majálisoztunk együtt az elmúlt évben. Az idei majálist már a tavalyi év végén elkezdtük szervezni, magyarországi sztárfellépőnk is elfogadta a meghívásunkat, a kialakult helyzetre való tekintettel azonban úgy tűnik, az idei közös majális elmarad. Részt vettünk a falunap és a szántóverseny előkészületeiben, lebonyolításában, programokat, szórakoztató vetélkedőket szerveztünk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Év vége felé megnyitottuk az edzőtermet, mellyel régi álmunk vált valóra. A topolyai egészségháztól elkaptunk egy tíz éve nem használt épületet. Kitakarítottuk, felújítottuk, pályázaton nyert eszközökből kondigépeket vásároltunk, új kerítést húztunk. Az edzőterem iránt nagy az érdeklődés, hiszen hatvan bejegyzett tagunk van, aki naponta használta a termet. A kialakult helyzet miatt az edzőtermet sajnos bizonytalan időre bezártuk. A gunarasi általános iskola részt vett az MTS nyereményjátékán, és 1 millió dinárt nyert az informatikai kabinet felszerelésére. Az akció népszerűsítésében, a szavazatok gyűjtésében segítettünk, és nagyon örültünk, hogy az összefogás eredményre vezetett. Társszervezői voltunk a karácsonyi vásárnak, és ezzel tettünk pontot a 2019. évre — nyilatkozta Kovács Viktor, az Univerzum Ifjúsági Klub elnöke.


Az edzőterem megnyitóján (Kovács Viktor jobbról az első)

Az idén a majális mellett filmvetítések, munkaakciók (a falu bejáratánál levő kis híd és a nagyobb kátyúk befoltozása) szervezése, valamint a konditerem bővítése szerepelt a tervek között. Jelenleg azonban a fiatalok az idős emberek ellátásában segítenek a helyi közösségnek és a helyi válságstábnak. Remélik, hogy az előállt helyzet belátható időn belül megoldódik, és a későbbi időpontra tervezett eseményeket (falunap, szántóverseny, karácsonyi vásár) már meg lehet rendezni.


Király Zoltán

A Gazdakör legfontosabb rendezvényei közé a téli gazdaképző előadások, a parasztbál, a tavaszi nagytakarítás, faültetés, fametszés, a hódmezővásárhelyi és az újvidéki mezőgazdasági kiállításon való részvétel, valamint a Mackó sori szántóverseny tartozik. A felsorolt eseményeket 2019-ben is megtartották, az idén pedig már a gazdaképző előadásokon (ahol a növénytermesztésről, állattenyésztésről, pályázatokról, támogatásokról, mezőgazdasági előírásokról és követelményekről hallhattak a gazdák) és a parasztbálon túl is vannak.

— Sikeres évünk volt, mivel terveinket pályázati eszközökből, valamint a helyi közösség és magánszemélyek támogatásával sikerült megvalósítanunk. Rendezvényeink mellett kiemelt jelentőséggel bír a falugazdász irodánk, mely munkanapokon fogadja a gazdákat. Polgárainkat a bejegyzések elvégzésében, a támogatások igénylésében, a pályázatírásban segítjük, valamint a mezőgazdasággal kapcsolatos legújabb előírásokat, információkat, híreket is továbbítjuk feléjük. Hatvan-hetven fő körüli tagságunk nagy része idős, fiatalok kis számban látogatják előadásainkat. A tavaszi takarítási akciónk elmaradt, az irodánk nyitvatartása viszont folyamatos. Az augusztusi szántóversenyig csak javul a járványügyi helyzet, és megtarthatjuk legnagyobb rendezvényünket – foglalta össze Király Zoltán, a Gazdakör elnöke.

A helyzet Gunarason sem könnyű, de bíznak benne, hogy összefogással, egymás segítésével túl lesznek a nehézségeken, és az élet mihamarabb visszatér a rendes kerékvágásba.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..