home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Botrányt keltő plakátok
Talpai Lóránt
2010.05.27.
LXV. évf. 21. szám

Közeledik Szlovákiában is a választás napja, s a Magyar Koalíció Pártja szeretne bekerülni a következő szlovák kormányba, de nem mindenáron. Erről Csáky Pál a párt elnöke beszélt. Szerinte az MKP célja az, hogy a június 12-ére kiírt parlamenti választások után a Szlovák Demokratikus és Keresztény Un...

Közeledik Szlovákiában is a választás napja, s a Magyar Koalíció Pártja szeretne bekerülni a következő szlovák kormányba, de nem mindenáron. Erről Csáky Pál a párt elnöke beszélt. Szerinte az MKP célja az, hogy a június 12-ére kiírt parlamenti választások után a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióval, valamint a Kereszténydemokrata Mozgalommal együtt alapos változásokat tudjanak elérni Szlovákiában. ''Ha erre nem kapunk felhatalmazást, akkor június 13-a után esetleg az ön kérdése is időszerű lesz” -- válaszolt Csáky a riporternek arra a kérdésére, hogy pártja hajlandó-e koalícióra lépni a Robert Fico vezette, most kormányzó Irány--Szociáldemokrácia (Smer) párttal is.
Robert Fico szerint egyébként Szlovákia számára az lenne az ideális, ha egy stabil, két párti koalíció alakulna a választások után. Szerinte a három párti koalíció viszonylag nagy, mert a koalíciós partnereknek fokozatosan fel kellene adniuk elképzeléseiket, és kompromisszumot kellene kötniük, azzal pedig tisztában van, hogy egyedül nem alakíthatna kormányt.
Az instabil kormányra jó példa a 2002 és 2006 közötti időszak, amikor egymástól nagyon különböző pártok kormányoztak, s a koalíció pedig lassan szétesett. ,,A végén egész pártok léptek ki, a kormánykoalíció a választások előtt már nem létezett' -- emlékeztetett Fico. Megemlítette továbbá, hogy a Smer, a HZDS és az SNS alkotta együttműködés mostanáig stabil. Szerinte a szétesett jobboldalra nem érdemes építeni, főleg akkor, amikor a baloldal egységes. ,,A választók olyan koalíciót akarnak-e, melyben a tagok egymás között veszekednek, vagy olyan kormányt, amely a belső problémáival nem fárasztja a nyilvánosságot?" -- tette fel a kérdést.
A választási kampányban, cseppet sem meglepő módon, ezúttal is Slota pártja rukkolt elő a legbotrányosabb jelenetekkel. Egyes óriásplakátjaik és az írott sajtóban megjelent hirdetéseik ugyanis súrolják a faji gyűlöletkeltés bűncselekményének fogalmát. A plakátok a romákat célozzák meg, negatív megközelítésből, a hirdetések pedig a magyar nemzetiségű állampolgárokat. A sajtóban olyan szimbólumokkal és jelszavakkal dolgoznak, mint a kettős kereszt vagy a ,,Hogy a határaink a mi határaink maradjanak' szlogen. Azt is állítják, hogy ,,a történelem megismétlődhet', ezért a magyar politikusok kijelentései ,,nem maradhatnak válasz nélkül, amíg a plakátokon az a felirat szerepel, hogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni'.
Miroslav Kusy politológus szerint az SNS fő motívuma a gyűlölet és a harcra való felhívás. ''Ebben nem különböznek azoktól a szélsőségesektől, akik egyenruhában masíroznak az utcákon' -- jelentette ki. A kampányból szerinte kitűnik, hogy az SNS létezésének egyetlen célja a magyarok és a romák elleni harc.
A romaellenes kampány ügyében a főügyészség is vizsgálatot indított. Jana Tökölyova, a főügyész szóvivője közölte, azt vizsgálják, hogy a plakátok fajgyűlöletre buzdítanak-e.
Berényi József, az MKP elnök-helyettese és a parlament emberjogi bizottságának elnöke szerint a plakátok fajgyűlöletet szítanak, sértik a roma közösséget, és az integráció helyett a kirekesztésre törekednek. ,,Más európai országok tapasztalatai szerint az ilyen célzott támadások -- különösen a gazdasági válság idején -- a rasszista bűncselekmények elszaporodásához vezethetnek'.
A HÍD pedig mély felháborodással veszi tudomásul a Szlovák Nemzeti Párt kampánystratégiáját és ezen belül óriásplakátjait, melyekkel a párt faji gyűlölködésre ösztönöz, és mélyen megsérti a roma kisebbséghez tartozókat.
A vádakra reagálva Anna Belousovova, az SNS alelnöke szerint az óriásplakátok nem rasszisták és nem romaellenesek. Úgy véli, csupán a statisztikákat tükrözik, melyek szerint a ,,cigányok húznak legtöbb hasznot a szociális rendszerből, és nem akarnak dolgozni'.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..