Botrányok hete
(—)
2014.12.31.
LXIX. évf. 53. szám

A gazdasági gondok eszkalálódásával egyidejűleg egyre nyilvánvalóbb Tomislav Nikolić államelnök és a kormány közötti nézeteltérések sokasága. A múlt hét a botrányos kijelentésektől és megnyilvánulásoktól volt hangos. Képviselőket tiltottak ki a parlamentből, Nikolić nem volt hajlandó szóba állni a német nagykövettel, Dačić pedig meglehetősen nyersen kommentálta Vučić kormányátalakítási szándékait.

További nyugdíj- és fizetéscsökkentés is lehetséges

Igaz, nem ebben a formában, de lényegét tekintve mégis ezt jelentette ki Milojko Arsić közgazdász, amikor úgy nyilatkozott, hogy ha a kormány véghezviszi a tervezett reformintézkedéseket, akkor nem lesz szükség a nyugdíj és a közszférában dolgozók bérének további csökkentésére. Arsić, aki egyúttal a Kvartalni monitor szakfolyóirat főszerkesztője, arra is rámutatott, hogy a szerb gazdaság erőteljes recesszióba került, és ez nem a tavaszi áradásoknak a következménye. A 2015. évi költségvetés egyébként arra enged következtetni, hogy a kormányzat 25 000-rel kevesebb munkavállalóval számol a közszférában. (Beta, Tanjug)

Botrány a parlamentben

Rég nem látott botrányba torkollott a szerb parlament múlt heti ülése, amikor is a költségvetés módosításának a vitájában igen magas fokra hágtak az indulatok. Aleksandar Vučić miniszterelnök a szóváltás hevében gyávasággal vádolta meg az ellenzéki demokrata képviselőket, akik „csak akkor bátrak és csak akkor fenyegetőznek, amikor nincs, aki erre válaszoljon”. Minderre Dragan Šutanovac demokrata képviselő igen indulatosan reagált, és emiatt két figyelmeztetésben részesült. Zoran Živković volt miniszterelnököt — miután heves szóváltásba keveredett Igor Bečić üléselnöklővel — a parlament biztonsági szolgálata távolította el a teremből. A volt miniszterelnök ezután a Twitteren azt a kérdést tette fel, hogy „ki is akkor az ökör? A miniszterelnök vagy a képviselőház elnöklője”? (Blic, B92)

Ha a kormány távozik, én is elmegyek

Tomislav Nikolić szerb államelnök az N1 televíziónak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy noha nem mindenben támogatja a kormányt, ha az mégis idő előtt kénytelen lenne távozni a hatalomból, akkor ő is ezt fogja tenni. (Tanjug)

Nikolićot kihozta a sodrából a német nagykövet

Tomislav Nikolić szerb államelnök úgy nyilatkozott, hogy Johannes Hahn bővítési biztos egyértelművé tette: Szerbia számára az EU-ba lépés egyik alapfeltétele Koszovó elismerése. Nikolićnak ezt az értesülését Heinz Wilhelm német nagykövet cáfolta, amire Nikolić a diplomácia nyelvezetétől teljesen idegen hangnemben így válaszolt: „A német nagykövet hazugsággal vádolta meg Szerbia elnökét, s nem értem, hogy miért avatkozik ebbe bele. Ha hazudnék is, a felvételek nem.” A német nagykövet ezután meg szerette volna beszélni az ügyet a szerb elnökkel, csakhogy Tomislav Nikolić meglehetősen nyersen azt üzente Európa legnagyobb hatalmú országa belgrádi nagykövetének, hogy nincs rá ideje. (B92, Večernje novosti)

Az Európai Parlament bírálja Nikolićot

A Večernje novosti jól értesült forrásokból úgy tudja, hogy az Európai Parlament Belgrád eddigi lépéseit értékelő határozatában egy olyan mondat is szerepelni fog, miszerint „Tomislav Nikolić szerb államelnöknek az európai integrációval kapcsolatban más meglátásai vannak, mint annak a politikának, amelyet a kormány és Aleksandar Vučić miniszterelnök folytat”.

A szerb elnök kabinetje ezzel kapcsolatban a belgrádi napilapnak határozottan azt válaszolta, hogy „nincs semmiféle kettős politika Brüsszel irányába”. (Večernje novosti)

Vučić, Dačić és a kormányátalakítás

A múlt héten jelentek meg az első sajtótalálgatások a januári kormányátalakításról. Elsőként a Danas napilap írta meg, hogy Dušan Vujović pénzügyminiszter, illetve Željko Sretić gazdasági miniszter széke igencsak inog. Ivica Dačić, a szocialisták első embere, jelenlegi külügyminiszter a Pink televízióban megerősítette a januári kormányátalakítás tényét. Mindezt pedig azzal kommentálta, hogy erre azért fog sor kerülni, mert Vučić miniszterelnök szereti az átalakításokat. Igen hevesen reagált Dačić mondataira Zorana Mihajlović kormányalelnök, aki szerint eddig szó sem volt ilyesmiről, de ha mégis lenne átalakítás, akkor az kizárólag a kormány hatékonysága miatt lesz. Időközben pedig kiderült, hogy ezeknek a sajtóértesüléseknek mégis van alapjuk, a hétvégére ugyanis maga Vučić miniszterelnök erősítette meg a kormányátalakítás tényét, egyúttal erőteljesen cáfolta azokat a híreszteléseket, hogy „első számú munkatárásának”, Vujovićnak inogna a széke. (Danas, Blic, B92, Beta, TV Pink)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..