home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Botlatókövek Törökbecsén
Zséli Ágnes
2021.09.16.
LXXVI. évf. 37. szám
Botlatókövek Törökbecsén

A zsidók deportálásának nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Törökbecsén. Az áldozatok tiszteletére a bánáti településen botlatókövet és emléktáblát helyeztek el.

Az alkalmi eseményen a zsidó és a katolikus egyházi méltóságok, a német nagykövetség, a helyi önkormányzat képviselői mellett jelen volt Isak Asiel, Szerbia főrabbija is, akinek imája után a Schlesinger-palota előtti járdára tizenegy botlatókövet helyeztek el. Ezekkel együtt Nagybecskereken és Törökbecsén ez idáig összesen harmincöt botlatókő — Gunter Demnig német szobrász alkotása — emlékeztet a nyolcvan évvel ezelőtti történtekre.

Nagykikindáról, Törökkanizsáról, Csókáról, valamint Törökbecséről mintegy 700 zsidót deportáltak. Közülük 2-en a település gazdaságát is jelentősen meghatározó, jól ismert Schlesinger család tagjai voltak, akiket 1941. július 31-én Baglyason végeztek ki. Törökbecsén az egybegyűltek mintegy ötven zsidó családra emlékeztek.

Ljiljana Popov, a Nagybecskereki Zsidó Hitközség elnöke elmondta, a botlatóköveket azért helyezték éppen a Schlesinger-palota előtti járdára, mert a család, mely az ingatlant megvásárolta, beleegyezését adta, továbbá a tartomány is támogatta a tervet.

— Az épület közkincs, műemlékvédelem alatt áll, de emellett az álmunk megvalósítása a jóakaratú embereknek is köszönhető — fűzte hozzá az elnök.

Törökbecsén 1865 és 1947 között zsinagóga is volt, melyet eladtak, majd le is romboltak. Ennek az épületnek a helyén emléktáblát lepleztek le.

Törökbecsén az 1910-es években 220 zsidó élt. A közösséget 1942-ben számolták fel.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..