home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Borospince az otthonunkban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2019.01.04.
LXXIII. évf. 52. szám
Borospince az otthonunkban

​​​​​​​Az a tapasztalatom, hogy egyre több családi házban alakítanak ki borospincét.

Fejlődését tekintve borhűtővel kezdődött az otthonokban való bortárolás, napjainkban pedig akár pince kialakításával is végződhet. A nedű kedvelőire nagy hatással van az egyedi belsőépítészeti kialakítás is.

Egy borospince megtervezésekor nagyon fontos tényező, hogy a helyiség hőmérséklete kedvező legyen, és a palackok tárolási módja is meghatározó elem. Ideális hőmérséklet a bor fajtájától függően a 12—18 fok. Ha azt tervezzük, hogy a pincében szobahőmérséklet lesz, mindenképp borhűtőt kell használnunk. Ezekből is több formatervezett termék kapható.

A borok tárolására készíthetünk fából polcokat, és falazott tárolóelemek is születhetnek. Az asztalossal készíttetett polcok lehetnek kihúzhatóak, melyekhez jól illenek a diagonálisan épített tárolók is.

Az otthonunkban létrehozott borospincéknél elsődleges feladat egy olyan hangulatos helyiség kialakítása, amely kellemes baráti beszélgetések színtere lehet. Érdemes tehát akkorát tervezni, hogy egy asztal és padok vagy több szék is elférjen. Hasznos egy poharak tárolására alkalmas szekrénykét is betervezni. És ne feledkezzünk el egy mosogató kiépítéséről sem, hiszen így a használt poharak a helyszínen tisztára moshatóak, és rögtön a helyükre kerülhetnek.

A borospincék hangulatát fokozhatjuk, ha téglából építjük a falakat és a padlót, de arra is van lehetőség, hogy ezeket utólag burkoljuk be az említett anyaggal. Téglaboltozatot is kialakíthatunk, ha most építjük a házunkat. Ha már meglevő objektumról van szó, akkor a boltozatot gipszkartonból is építhetjük. Érdekes megoldás a falazásnál, ha kifordítunk két-három téglát — ezeket polcként használhatjuk, kisebb tárgyak, gyertyák elhelyezésére kiváló megoldás lehet. A téglafalakat mélyített fugákkal alakítsuk ki.

A padló esetében készíthetünk öntött burkolatot — ezzel modernebb hatást is elérhetünk, emellett viszont a hagyományos elemekkel is nagyon jól kombinálható. Például üvegdarabkákat tehetünk az öntött burkolatba, melyek csiszolás után nagyon jól mutatnak.

Az építés folyamán tervezzük meg a világítást is. Ez mindenképp központi legyen, noha tegyük hozzá, hogy a rejtett lámpák, falikarok is nagyon lényeges hangulatelemek. Fontos, hogy a palackok címkéjét is lássuk, ha konkrét bort keresünk, tehát erősebb fényre is szükségünk lesz. Jó megoldást kínál a LED-világítás, illetve a tárolókban elhelyezett spotégő.

Figyeljük meg a lakásunk miliőjét, és ehhez igazodva alakítsuk ki a borospincénk belső hangulatát, vagyis a bortárolónk legyen belsőépítészeti dizájnelem. Ez persze nem zárja ki, hogy például a lakásunk modern stílusa ellenére a pincénkhez a klasszikus, tégla-fa megoldást válasszuk.

Ne feledkezzünk meg a szellőzésről sem! Azt viszont azonnal felejtsük el, hogy a zöldségeket, téli gumit is ott tároljuk — és nem amiatt, mert nem oda valóak, és nem is a borkultúra iránti tiszteletre hivatkozva, hanem azért, mert a palackot záró parafa dugó magába szívja a szagokat, és bizonyára nem szeretnénk hagymás-gumis „bukéjú” bort kortyolgatni.

Lényeges kérdés még a megfelelő páratartalom, hiszen a túl száraz pince tönkreteszi a dugót — ezáltal a bort is —, a túl nedves környezet azonban penészedéshez vezet, ez pedig nem kedvez a címkéknek. A legjobb, ha erre a célra beszerzünk egy páratartalom-mérő készüléket.

A legfontosabb, hogy a lazulás, a családi, baráti beszélgetések helyszíneként használt tér hangulatos legyen, és hogy érezzük benne jól magunkat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..