home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Borivóknak való
Kónya-Kovács Otília
2014.11.26.
LXIX. évf. 48. szám
Borivóknak való

A muzslyai Szent Márton Borkedvelők Egyesülete az ősöktől örökölt hagyományt folytatva borkóstolót tartott. A tagok a szeszélyes időjárásra panaszkodva megállapították, rossz év az idei: a szőlőtermés sem volt kifogástalan, és a bor sem mondható nagyon jó minőségűnek.

Fehér István, a muzslyai borklub egyik oszlopos tagja elmondta, a Márton-napi borkóstolón huszonhárom nedűt ízleltek meg. Ezek java része fehérbor, melyhez a szőlőt főleg a környező falvakból, illetve az Orló és a Karlóca közti területről vásárolták. Az egyesület tagjai arra törekszenek, hogy saját maguk készítsék el a minőségi italaikat, hiszen amit ők gyártanak, abból jóízűbben is fogyasztanak.

Rontó Lászlótól, a borkedvelők egyesületének elnökétől megtudtuk, míg a parti borászok ezt a találkozót legalább három évtizede szervezik meg, addig a Szent Márton Borkedvelők Egyesülete első ízben tartott hivatalos borkóstolót — a szervezetet ugyanis az idén sikerült bejegyeztetni —, de viccesen megjegyezte, félhivatalosan az ötödik, nem hivatalosan pedig ez a hetedik ilyen összejövetelük.

Az idén mintegy 5-6 tonna szőlőt dolgoztak fel, a tizenöt tag 3000-3500 liternyi bort készített. A borászok között voltak olyanok is, akik erre az alkalomra a tavalyi borukból is hoztak kóstolót, melyet össze tudtak hasonlítani a most alakuló, nemesülő nedűkkel. Első ízben közös bort is készítettek, a mintegy 300 liternyi itóka tehát joggal nevezhető egyesületi bornak.

A borklub célja, hogy tagjai minél inkább kitapasztalják a szőlészetet és a borászatot, egyúttal megismerjék és teljes mértékben elsajátítsák a bortechnológiát.

Azt mondták, bíznak benne, hogy az idő múlásával arra is lesz alkalmuk, hogy átadják a tapasztalataikat a fiataloknak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..