home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Borest, borvacsora — bevezetés a borkultúrába
Kónya-Kovács Otília
2020.02.23.
LXXV. évf. 8. szám
Borest, borvacsora — bevezetés a borkultúrába

A közelmúltban rendhagyó borestet szerveztek Nagybecskereken, a Vojvodina szállodában. A rendezvény mindenki számára nyitott volt, viszont aki bevállalta, szigorú protokollal szembesült: a Somogyi Pincészet legkiválóbb borait a hozzájuk tartozó étkekkel meghatározott sorrendben vonultatták fel, és az összhang így volt teljes.

A házigazda szerepét betöltő Somogyi Sándor nagybecskereki borász és a moderátor, Csévári Róbert temerini sommelier vezette be a jelenlevőket a borkultúra tudományába. A menü kreálásának Perica Kesić volt a felelőse, a borvacsora fogásai Daniel Marković konyhaséf felügyelete alatt készültek, a zenét — melynek a megrendelését ugyancsak szigorú válogatás előzte meg, a daloknak ugyanis harmonizálniuk kellett az ételekkel meg a borokkal — Kovács Gyuszi és zenésztársai szolgáltatták.

A köszöntővel indított est első bora egy bánáti siller volt, mely kapcsán Somogyi Sándor megjegyezte: erre úgy is lehet tekinteni, mintha „belépő” volna, hiszen a régi időkre, a hagyományokra alapozható. Egykoron ugyanis a bánáti tájra a svábok hozták el a siller bor készítésének hagyományát, melynek a legelhivatottabb népszerűsítője éppen ő maga.

Az előételhez rozét szolgáltak fel, melyet szinte erre az alkalomra készítettek, mert a rozék nem a kedvencei a borásznak. Az első fogáshoz a Sándor bora elnevezésű nedű illett, egy 2018-ból való chardonnay. A második fogáshoz a 2017-ben készült Vidor nevű bor párosult (cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot), a harmadikhoz pedig a 2015-ben készült Zsófi dukált (cabernet sauvignon). A negyedik fogás mellé Dóra bora került (merlot, cabernet sauvignon), és a For Ella nevű félédes, fehér, orange bor, melyet úgy készítenek, mint a vörösborokat, erjesztéssel, és ez is négy éven keresztül érlelődött. A Somogyi Pincészet családi vállalkozás, a borok az unokák és a gazda nevét viselik.


A szerző felvételei

Az est moderátora, Csévári Róbert arról is beszélt, hogy a borestek az utóbbi néhány évben váltak divatossá Szerbiában, és azóta sokat változott az emberek hozzáállása a boriváshoz. Ezeken az alkalmakon sok újdonságot lehet tanulni, és a vendégek a szakember egy-egy bor kapcsán elmondott megjegyzése után jönnek rá, valójában mit is éreznek. A borkultúra ma már eljutott addig, hogy nem elég egy borról kijelenteni, benne van a holdsugár, mert ennyivel már nem elégszenek meg a kóstolói. Hozzáfűzte, szerinte a legnagyobb gondot az okozza, hogy az emberek nem használják kellőképpen az orrukat, nem hagyatkoznak a szaglásukra, holott ha nyitottak lennénk az illatok befogadására, akkor magunk is sokkal többre rájönnénk. Ha a szakemberek „megtanítják” az embereket odafigyelni, máshogyan néznek majd az ételekre és az italokra, megválogatják a falatokat és az azok mellé párosuló borokat is.

Csévári Róbert még egy fontos dologra rávilágított: a bor nem magányos ital. Társaságban érdemes fogyasztani, hiszen ha valaki megismert egy igazán jó nedűt, akkor bizonyára rögtön azt is kigondolja, kivel osztaná meg a palack tartalmát. Ha az emberfia megkóstolt egy jó bort, az még csak fél öröm, viszont ha megosztja valakivel, aki azt tisztelni is tudja, az a teljesség. A szakember azt is elmondta, a fiatalok körében nagy jelentősége van a borkultúrának, mert odafigyelnek arra, hogy mit isznak. Természetesen még nagyon sokat lehet tanulni, fejlődni, a borokat népszerűsíteni…

Végül ide kívánkozik egy Márai Sándor-idézet: „A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebb egy pohár bor mellett.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..