home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Borász szívesen lenne Sterbik Árpád
MTI
2020.04.08.
LXXV. évf. 15. szám
Borász szívesen lenne Sterbik Árpád

Borász szívesen lenne, az edzői pályát viszont biztosan nem választja Sterbik Árpád kézilabdakapus, aki a koronavírus-járvány miatt visszavonult.

Az európai szövetség honlapján megjelent interjúban a Telekom Veszprém játékosa elmondta, már a járvány előtt eldöntötte, hogy ez lesz az utolsó idénye játékosként, a koronavírus csak felgyorsította a folyamatot.

„Nagy erőfeszítésre van szükség visszaállni az edzésbe, különösen az én koromban. Legalább egy, de inkább két hónap intenzív munkára van szükségem, hogy egyáltalán megközelítsem azt a szintet, amit elvárok magamtól. Olyan vagyok, mint egy dízelmotor: idő kell, mire elérem az üzemi hőfokot” — magyarázta a 40 éves kapus.

Hozzátette, tudna még játszani, de nem akar, hiszen a korábbi társai már mind edzők vagy klubvezetők, és már ő is úgy érzi, ideje megpihenni.

„Szeretem a bort, és van egy kis szőlőm a Balaton mellett. Édesapám is termel bort, volt is földem még régebben, így úgy gondoltam, belevágok. Sok munkával jár, de még csak most kezdtem. Remélem, minőségi bort tudok készíteni a jövőben” — árulta el a terveit.

Sterbik leszögezte, vezetőedzőként semmiképpen nem tevékenykedik majd, mert azt tartja a legnehezebb munkának.

„Folyamatos stressz, költözés és utazás. Nem nekem való. Sok egykori társam mondta ugyanezt a visszavonulása után, aztán mégis edző lett belőle. Az én esetemben nem lesz így” — közölte.

Hozzáfűzte, szeretne a sportág közelében maradni, a kapusedzői feladatokat például kipróbálná. Az is felvetődött, hogy Veszprémben kiváltják a játékengedélyét, de Vladimir Cupara, Rodrigo Corrales és Székely Márton személyében három remek kapusa lesz a csapatnak a következő idényben.

A vajdasági születésű kapus hét klubban szerepelt és harmincnál is több trófeát nyert pályafutása során. A világ- és az Európa-bajnokságot spanyol színekben egy-egy, a Bajnokok Ligáját pedig négy alkalommal nyerte meg. A nemzetközi szövetség 2005-ben az év legjobb kézilabdázójának választotta, bajnoki címeket Magyarországon, Spanyolországban és Macedóniában is többször ünnepelhetett.

Karrierje során a legjobb érzés az volt számára, amikor először nyert BL-t a Ciudad Real együttesével 2006-ban.

„Olyat még soha nem éreztem. Olyat véghez vinni, amiről addig csak álmodtál, felejthetetlen” — mondta. Szintén felejthetetlen élményként tartja számon, amikor az 1999-es egyiptomi világbajnokságon bemutatkozott a jugoszláv válogatottban.

„Tizenkilenc évesen debütáltam, Zoran Živković mester a németek elleni negyeddöntőben 25 ezer néző előtt szavazott nekem bizalmat. Sok dolog miatt vagyok büszke arra a bronzéremre” — emlékezett.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnoki címükről elmondta, a spanyol csapat kollektív ereje győzedelmeskedett.

„Nagyon erős volt az összetartó erő, a tisztelet és a megértés. Hittünk magunkban, és ezt végig tartottuk, akár győztünk, akár veszítettünk” — magyarázta.

Hasonló okokkal magyarázta, hogy az északmacedón Vardar Szkopje kapusaként 2017-ben sikerült megszereznie negyedik BL-győzelmét.

„Magabiztosság és összetartás. Mindannyian hittünk benne. Nem volt soha egyetlen pillanat sem, amikor azt gondoltuk, hogy itt mi nem nyerhetünk. Lenyűgöző élmény volt, és jó érzés annak a csapatnak a tagja lenni. Mindannyian egyek voltunk, és ugyanazon a hullámhosszon pörögtünk” — mondta Sterbik.


Nyitókép: Steindy (talk)/Commons.wikimedia.org

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..