home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Bölcsek és királyok
Tóth Péter
2023.12.21.
LXXVIII. évf. 51. szám
Bölcsek és királyok

Karácsony és az újév ünnepének legbensőségesebb szimbolikus örömhíre, hogy maga a Mindenható is valami újat kezd velünk. Amikor gyermekként közénk jön, a születés misztikumát is megjeleníti.

Az adventi-karácsonyi szimbólumok azonban sok esetben giccsesek. Az ünnepeink elüzletiesedése a fogyasztói társadalom velejárója. A reklámok, akciók mögött szégyenlősen megbúvó vagy nem is látszó üzenetekben azonban spirituális bölcsesség lakozik.

A háromkirályok, akik ajándékokat hoztak a jászolban fekvő kisdednek, bölcsek voltak, napkeleti bölcsekként is megjelennek az írásokban. Ők találhatták ki, illetve tőlük eredhet a karácsonyi ajándékozás szép szokása. Mivel az írás szerint bölcsek voltak, az ajándékaikban is bizonyára bölcsesség volt. A Biblia eredetileg nem nevezi királyoknak őket. Sőt! Még csak arról sem szól, hogy hárman lettek volna. A Biblia szóhasználata alapján helyesebbnek tűnhet a napkeleti bölcsek elnevezés. A keresztények névvel is illetik őket: Gáspár, Menyhért és Boldizsár. A korabeli művészek sem tudták, hányan voltak, ezért a szabadjára engedett elképzeléseiknek megfelelően festettek két, három vagy négy férfit az újszülött mellé. A háromkirályok megnevezés tehát nem biztos, hogy megállja a helyét.

A király és a bölcs azonban nem szinonimái egymásnak. Még rokon értelmű szavaknak sem nevezhetjük őket. Mert az király ugyan — modern kori szóhasználattal élve —, ha valaki bölcs, de nem minden király bölcs. Még ritkább eset, hogy a bölcs király is egyúttal. A királycsinálásnak korunkban más szempontjai vannak. De az sem kizárt, hogy nem csak korunkban van ez így.

Ha József Attila után szabadon elfogadjuk, hogy a három király — legyenek ők bölcsek, vagy sem — mégiscsak mi magunk vagyunk, módunkban áll megajándékozni magunkat. Gondolataink pozitívra hangolásával tehetünk a legtöbbet magunkért és közösségünkért is. Ha mindenben és mindig csak a rosszat látjuk, ha a negatívumokra koncentrálunk, azt emeljük ki, azt hangsúlyozzuk, azzal a magunk és a közösség elmeállapotára is hatunk. Pedig szebbnek láthatjuk a világot, ha bizonyságként tekintünk arra, hogy a csodák léteznek, és valójában bennünk rejlenek. Minden az agyban, vagy mondjuk úgy, hogy a lélekben dől el. A dolgok derűs szemlélete, de annak ellenkezője is könnyen átragadhat, rendszerint át is ragad a környezetünkre.

Csoda lehet már az is, ha a mogorva, mindig elégedetlenkedő, mindenben a rosszat látó embertársainkat legalább az ünnepek idején egy kicsit jobb kedvre tudjuk hangolni. Néha elég csupán a figyelmesség, más esetben ez nem könnyű feladat. A világot sötéten látó szemlélődők észjárása ugyanis sokszor kibogozhatatlanul csavaros lehet. A jóléti államok életszínvonalát sokan hajlamosak az itthoni állapotokkal összevetni, anélkül, hogy tisztában lennének azzal, hogy nem minden az anyagiakban rejlik, a számadatok sem minden esetben összehasonlíthatóak matematikai módszerekkel.

Az életszínvonalban, technológiai fejlődésben fényévekkel előttünk járó országokban sokszor az a valódi helyzet, hogy a demográfiai hanyatlás következtében ma több felnőtt-, mint csecsemőpelenkát adnak el. Az iskolákat pedig öregek otthonává alakítják át. Hiánycikk a gyerek. A gyereknevelés napnyugaton nem trendi. Ódivatúvá degradálják a hagyományos családi kötelékeket.

Azzal a dilemmával szembesülhetünk most, hogy vajon a napkeleti bölcsek az idén is elhozzák-e ajándékba azt a felismerést, hogy az újjászületésbe vetett hit nélkül üres és értelmetlen maga a lét is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..