home 2024. szeptember 19., Vilhelmina napja
Online előfizetés
Böjte Csaba Bácskában
2006.11.15.
LXI. évf. 46. szám
Böjte Csaba Bácskában

A Poverello Alapítvány meghívására november 13-a és 17-e között BÖJTE Csaba erdélyi ferences lelki hetet tart Bácskában. Körútja folyamán találkozik néhány helység közösségével. Bácskai lelki hetének a mottója: ,,Hiszek a szeretet végső győzelmében". Ebben a témakörben tart szentbeszédet is...

A Poverello Alapítvány meghívására november 13-a és 17-e között BÖJTE Csaba erdélyi ferences lelki hetet tart Bácskában. Körútja folyamán találkozik néhány helység közösségével. Bácskai lelki hetének a mottója: ,,Hiszek a szeretet végső győzelmében". Ebben a témakörben tart szentbeszédet is az alább jelölt helyeken, valamint minden este találkozik az érdeklődőkkel, hogy közelebbről bemutassa gyermekvédelmi tevékenységét, és elbeszélgessen a tevékenységével kapcsolatosban felmerülő témákról. Minden fellépése nyilvános.
Bácskai tartózkodása idején, november 17-én Dreán megszenteli a Lurkó Házat, amellyel a Poverello Alapítvány az erdélyi Szent Ferenc Alapítvány mintájára megkezdi gyermekvédelmi tevékenységét a Vajdaságban.
Böjte Csaba atya ezekben a napokban Horgos, Topolya és Újvidék híveivel találkozott. További programja:
Kúla: November 16-a, csütörtök
16.00: Szentmise a Szent György-plébániatemplomban.
Találkozás: a Népkörben.
Drea: November 17-e, péntek
10.30: Szentmise a templomban és a Lurkó Ház megszentelése,
majd találkozás a Művelődési Otthonban.
Péterréve: November 17-e, péntek
17.00: Szentmise a Mindenszentek-templomban.
Találkozás: a helyi közösség nagytermében.
Zenta: November 18-a, szombat
15.00: Szentmise a Kis Szent Teréz-plébániatemplomban.
Találkozás: a Kis Szent Teréz-plébániatemplomban.
Szabadka: November 19-e, vasárnap
10.00: Zárószentmise a ferenceseknél.
Böjte Csaba 1960-ban született Kolozsváron, Romániában. Édesapját egy verse miatt a Ceau_escu-rezsim bírósága hétévi börtönbüntetésre ítélte, négy és fél év múlva szabadult. A börtönben elszenvedett kínzások és egyéb megpróbáltatások következtében azonban szabadulása után másfél hónappal meghalt. A félárván maradt gyermek, majd később ifjú sokszor haraggal gondolt erre az eseményre. Mégis alapvető élmény volt annak megértésében, hogy a baj nem az emberben lakozik, hanem a tudatlanságban, és a sötétséget csak úgy lehet eloszlani, ha fényt és bölcsességet viszünk az emberek szívébe. Miután erre ráébredt, döntötte el, hogy pap lesz.
Civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt feladta, egy évig élt bányászként a Hargitán. Ezzel akaraterejét próbára téve lelkiekben már a papi pályára készült. A ferences rendbe még a Ceau_escu-diktatúra alatt jelentkezett 1982-ben, a legnagyobb titokban. Tanulmányait Gyulafehérváron és Esztergomban végezte, majd 1989-ben pappá szentelték.
Több helyen eltöltött szolgálata után 1992-ben Dévára helyezték, ahol jelentős fordulatot vett az élete. Lelkiismerete szavától hajtva oltalmába fogadott néhány utcagyereket, majd az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorról a lakatot leverve odaköltöztek. A román hatóságok ezt nem nézték jó szemmel, és többször felszólították az épület elhagyására. Böjte Csaba válasza az volt, hogy a gyerekeket rakják az utcára a rendőrök. Ez nem történt meg.
Az árvákat befogadó ferences rendi szerzetesnek hamar híre ment Déván. Mára Böjte Csaba nevét és tevékenységét ismerik egész Erdélyben, Romániában, Magyarországon, Nyugat-Európában, de hallottak róla még a tengerentúlon is. Döbbenetes és lélekindítón nyomorúságos körülmények közül gyűjti maga köré a kilátástalan sorsú gyermekeket. Nemcsak ételt, otthont, ruhát biztos nekik, hanem törődik taníttatásukkal, szellemi és lelki fejlődésükkel, vallási és erkölcsi nevelésükkel. Szeretetet ad nekik.
Tevékenysége elismeréséül 2004-ben Magyarországon az Év Emberévé választották.
(Bővebben: www.devaigyerekek.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..