home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bohócforradalom
Talpai Lóránt
2011.06.15.
LXVI. évf. 24. szám
Bohócforradalom

Budapesten újabb és újabb tüntetések zajlanak, a legközelebbi megmozdulás a bohócforradalom titulust kapta kiötlőitől. Egész egyszerűen a rendvédelmi szakszervezetek, valószínűsíthetően a Fidesz elsöprő választási sikerét követően emlegetett fülkeforradalomra utalva nevezik magukat bohócnak...

Budapesten újabb és újabb tüntetések zajlanak, a legközelebbi megmozdulás a bohócforradalom titulust kapta kiötlőitől. Egész egyszerűen a rendvédelmi szakszervezetek, valószínűsíthetően a Fidesz elsöprő választási sikerét követően emlegetett fülkeforradalomra utalva nevezik magukat bohócnak. Állítólag Orbán Viktor kijelentésére reagáltak ilyesformán. A miniszterelnök ugyanis az érdekvédőkkel tartott egyeztetés után Árok Kornélnak, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnökének azt válaszolta: majd átadom az ügyet a bohócügyi államtitkáromnak. A kormányfőtől akkor még a sztrájkbizottság elnökeként tárgyaló érdekvédő azt kérte, menjenek ki együtt a Parlament elé, és egy rögtönzött szociális konzultáción tájékoztassák a rendvédelmieket a tárgyaláson történtekről. Valójában azonban a nyugdíjkorhatár felülvizsgálata miatt áll a bál. Pontosabban amiatt, hogy a parlament nemrég megszavazta Lázár János újabb alkotmánymódosítását, mellyel a kormány megkezdheti a rendvédelmi dolgozók korkedvezményes nyugdíjának felszámolását, és ezzel az intézkedéssel több tízezer korkedvezményes szolgálati idővel nyugdíjba vonult rendőrt és több mint százezer rokkantnyugdíjast visszaparancsolhat a munkaerőpiacra.
A lényeg tehát az, hogy a rendvédelmi szakszervezetek valójában kormányellenes tüntetést szerveznek, melyen a kétharmaddal megválasztott kormánynak nyújtott bizalmat akarják megkérdőjelezni. A június 16-ára meghirdetett fővárosi demonstrációra ugyanis azokat várják, akik bizalomvesztés miatt ''visszamenőleges hatály”-lyal visszavonnák a Fidesz--KDNP-re tavaly leadott szavazataikat. A megmozdulás napján az Alkotmány utcában fülkéket helyeznek el, azokban lehet majd ''voksolni”. Este kilenc óra után pedig a Sándor-palotához, a köztársasági elnök hivatalának épületéhez vonulnak, hogy ''érvényt szerezzenek a nép akaratának”. A szervezők azt kérik, aki teheti, bohócnak maszkírozva vegyen részt a demonstráción. Hogy mindez kevesebb vagy több-e, mint bohóckodás, azt mindenki döntse el maga.
Érdemes lenne azonban feltenni a kérdést, hogy ki is bohóckodik valójában. Azok a (nem is kis létszámú) rendőrök netalán, akik negyven-egynéhány évesen, egészségügyi okokra hivatkozva nyugdíjba vonulnak, majd hirtelen kigyógyulva a nyugállomány ellenére különféle másodállást végeznek. Akadt köztük olyan is, aki a felmentése vagy leszázalékolása után kommandósversenyt nyert. De feltehető az a kérdés is, hogy miért nem tört ki bohóclázadás akkor, amikor a legfelsőbb szintről kaptak utasítást a rendőrök arra, hogy békés nagygyűlést, demokratikus tüntetést verjenek szét a legkegyetlenebb módon. Miért nem kérték ki maguknak az akkori kormánytól, mondván: elnézést, de mi nem bohóckodunk, és békés polgárokat nem verünk. Vagy miért nem tört ki a bohóclázadás akkor, amikor szintén a szocialista kormány, pontosabban Gyurcsány Ferenc utasítására a Magyar Televízió székháza előtt felsorakoztatott néhány tucat rendőr (kiknek két utcával arrébb több száz társuk őrizte a szocialista székházat), csakis a tüntetők ''jóindulat”-ának köszönhette, hogy a kő- és vasdorongok záporában nem szerzett súlyos vagy maradandó sérüléseket. Hol voltak akkor a rendvédelmi szakszervezetek, amikor a bírósági tárgyaláson a rendőrök egymásnak falazva hazudoztak, és nem merték vállalni a felelősséget a maradandó testi károsodásokért, a betiltott viperával véresre vert áldozatokért. Hol volt akkor Kónya Péter szakszervezeti vezető, aki most vehemensen támadja a kormányt, és akiről kiderült, hogy minő véletlen, de éppen Moszkvában képezték ki, minden valószínűség szerint ideológiailag is. Ezek a jóemberek érdekes módon akkor nem akartak forradalmat csinálni, amikor az egykori kormány sorozatban hozta az antidemokratikus döntéseket, és ebben a lakosságnak alig a 15 százaléka támogatta. Most amikor a kormány abszolút többségű, soha nem látott kétharmados támogatással kormányoz, akkor majd a rendvédelmi szakszervezetek bebizonyítják, hogy a szavazók nem rendelkeztek kellő szellemi kapacitással, azaz nem voltak tisztában azzal, hogy kire szavaztak. De annak is van egy diszkrét bája, hogy az MSZP-hez közel álló szakszervezetek a Jobbikkal szimpatizáló Tettrekész szakszervezettel tüntetnek, és kiállnak a letartóztatott vezetője mellett.
Mindenesetre a jelenlegi kormány rendíthetetlennek tűnik. Szijjártó Péter kormányszóvivő a következőképpen reagált a bejelentett tüntetésekre: ''Bohóctréfát próbálnak űzni nemcsak a kormánnyal való tárgyalásból, hanem az általuk képviselt állományból is egyes szakszervezeti vezetők. Egyes érdek-képviseleti vezetőknek sokkal fontosabb saját pecsenyéjük sütögetése, mint a normális együttműködésre irányuló tárgyalás a kormánnyal. A hivatásos állomány képviselete nem lehet bohóctréfa, családok, emberek tízezreinek életével bohóctréfát űzni egész egyszerűen ízléstelen dolog.” Orbán Viktor pedig a következőképpen üzent a rendvédelmieknek: ''Elvárom, hogy a rendvédelmi dolgozók minden körülmények között a rend oldalán álljanak, biztosítsák a rend fenntartását, és semmilyen módon ne álljanak át a rendbontók, a rendetlenséget szítók oldalára.”

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..