home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Biztos léptekkel a fejlődés útján
Tóth Tibor
2018.03.05.
LXXIII. évf. 9. szám
Biztos léptekkel a fejlődés útján

Orom azoknak a kistelepüléseinknek az egyike, ahol pezseg az élet.

Ritka az olyan hétvége, amely eseménytelenül telik, emellett a falu évről évre lépeget előre a fejlődés útján. Sűrű hóesésben látogattunk el a Magyarkanizsa községhez tartozó településre, hogy az elmúlt évben megvalósított eredményekről és az idei tervekről érdeklődjünk.


Az év elején vásárolt autóbusz-megálló (a szerző felvételei)

Oromon a legjelentősebb eredményeket az aszfaltozás terén érték el, hiszen a régi iskolánál 700 méter hosszan felújították a lóversenypálya felé vezető utat, valamint ugyancsak 700 méter hosszúságban javítási munkálatokat végeztek a Csantavér irányába haladó földúton, amivel jelentősen csökkent a két település közötti távolság. A közmunkaprogram keretében tíz személyt foglalkoztattak, Újfaluban ezer facsemetét ültettek, Völgyesen pedig pályázati pénzekből és a helyi közösség eszközeiből a művelődési otthonnál nyári teraszt létesítettek. Orom egész területére bevezették a kábeltelevíziót, a központot térfigyelő kamerákkal fedték le, és egy autóbusz-megállót is vásároltak. 100 000 eurót nyertek egy Interreg-IPA határon átnyúló pályázaton, a tartománytól 500 000 dinár támogatást kaptak egyéb fejlesztésekre. Legismertebb rendezvényeik a Malomfesztivál és az Oromiak Világtalálkozója. Utóbbi keretében gyűjtési akcióra került sor, a befolyt összegből újraélesztő készüléket és három vérnyomásmérőt vásároltak az egészségház számára. A testvértelepülések sora a magyarországi Kunfehértóval immár háromra bővült.


Lékó Róbert

— Számításaink szerint az idén mintegy 13 millió dinárral gazdálkodunk. Az egyik fő tevékenységünk továbbra is az utcák aszfaltozása lesz. Különféle forrásokból évente 500-700 métert tudunk leaszfaltozni, az idén a Bartók Béla utca 500 méternyi szakasza szerepel a tervek között. A polgárok bevonásával a gyalogjárdák javítása is megvalósul. A tájházban az elmúlt évben egy zuhanyzókat és vizesblokkot magában foglaló épülethez fogtunk hozzá, melynek befejezése az idén esedékes. A temetőben a ravatalozó felújítása már elkezdődött. Az 1 millió dinár értékű első fázis a tető cseréjéből áll, viszont már a második fázishoz szükséges eszközök is rendelkezésünkre állnak. A tanyák felé vezető utakat zúzott kővel szórjuk le, valamint az utcai világítás bővítését is nagyon fontosnak tartjuk — mondta Lékó Róbert, az oromi helyi közösség elnöke.

 

Egy cél érdekében

A településen évente mintegy húsz rendezvényt tartanak. A programok többségének szervezéséből a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület is kiveszi a részét. Tagjainak száma 100-ra tehető, igazán aktívnak 40-50-en mondhatják magukat. A kézimunkázók, a népdalkórus és a bábcsoport gyakori fellépői a különféle műsoroknak. Az egyesülethez tartozik még a telekunyhó, mely heti két alkalommal várja az érdeklődőket, valamint a könyvár, ahol 6000 kötet közül válogathatnak az olvasni vágyók.


Kádár Judit

— Legsikeresebb rendezvényünk a negyedik népzenei találkozó volt, melyen tizenkét csoportot láttunk vendégül. Az esemény keretében a vendégek megtekintették a tájházunkat, este pedig a magyar himnusz eléneklése után egy kiválasztott népdalt adtunk elő. Nemcsak a községen belül vettünk részt hasonló találkozókon, hanem Palicson, Ludason, Tornyoson és Szabadkán is vendégszerepeltünk. Igyekszem bekapcsolni az Oromon élő pedagógusokat, akikkel egész évben együtt dolgozunk, sokat segítenek nekünk. Sikeres táborokat rendeztünk, karácsony közeledtével pedig a falu központjában — az iskola, az óvoda, a helyi közösség és a civil szervezetek közreműködésével — adventi koszorút alkottunk. A Csoóri Sándor Program keretében népdaloktatók pénzelésére, hangszervásárlásra, a népdalkör munkájának fejlesztésére nyertünk eszközöket. Terveink szerint a szabadkai Tényi Edit népdaloktatót hívjuk el, hogy foglalkozzon a csoporttal. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nél az egyesület nagytermének jobb megvilágítására és hangosításra pályáztunk. Kiváló együttműködést valósítottunk meg a csókaiakkal, Kormányos Lászlóval az élen. Ő rengeteget segít nekünk a művelődési életünk magasabb szintre való emelésében. Remekül együttműködünk ezenkívül a civil szervezetekkel, az óvodával, az iskolával, a helyi közösséggel és a magyarkanizsai önkormányzattal is. Csakis akkor haladhatunk előre, ha mindannyian egy cél érdekében dolgozunk — emelte ki Kádár Judit, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke.

Az elkövetkező időszakban több művelődési eseményt tartanak Oromon: március 2-án a Zentai Kamaraszínház a Lúdas Matyit adja elő a művelődési otthonban, március 8-án az iskola rendez ugyanitt nőnapi ünnepséget, a helyi közösség tanácstermében nőnapi kiállítás nyílik, március 16-án pedig az 1848/1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékező műsor lesz megtekinthető. Az egyesület javában készül a Gazdag Ág elnevezésű rendezvényre, melynek idei témája a szerelem lesz.

 

Három csapat az országos bajnokságon

Az oromi Önkéntes Tűzoltó Testület a legnépesebb a községben, mintegy 60 felnőtt és ugyanennyi gyermek alkotja a tagságát. Az elnöki tisztet Káposzta József tölti be, aki immár ötven éve vesz részt a tűzoltók munkájában.


Káposzta József a tűzoltóautó előtt

— Tavaly tíz tűzesetet jegyeztünk, és az anyagi kár szerencsére egyszer sem volt jelentős. Az elmúlt évben a községi versenyen szerepelt harminchárom csapat közül tizenegy a mi egyesületünk soraiból került ki. A tizenegyből öt csapatunk eljutott a községek közötti versenyre, melyen négy együttesünk az első helyen végzett. Mivel a felnőttek számára az idén nem rendeznek országos versenyt, a bajnok női csapatunknak nem lesz lehetősége ezen szerepelni, a három gyermekcsapat viszont megmérettetheti magát az ország legjobbjai között. Fennállásunk óta az elmúlt évben értük el a legkiemelkedőbb eredményeket. Egy felnőttcsapattal a magyar országos versenyen vendégszerepeltünk, a martonosi tűzoltókkal együtt pedig egy romániai bajnokságon is képviseltük a községet, illetve az országot, és a tizennyolc ottani csapat mezőnyében az előkelő negyedik helyen zártunk. Az óvodásoknak több alkalommal tartottunk bemutatót, például megismerkedhettek a tűz habbal való eloltásával. Nagyon kevés pénzzel gazdálkodunk, viszont valahogy mindig feltaláljuk magunkat. A regionális hulladéktelepnél a nyáron fákat locsoltunk, emellett a tartományi oktatási titkárság pályázatán 50 000 dinárt nyertünk, melyből sisakokat vásároltunk. Tizenhat tagunk teljes ünnepi viseletet kapott, és minden tűzoltónak munkásruhát vásároltunk. Két tűzoltóautónk van, eszköztárunk pedig különféle pumpákkal, láncfűrésszel és elektromos melegítővel bővült.

A célok közé elsősorban a versenyeken való minél eredményesebb szereplés tartozik: az elsőt március 18-án tartják meg Bácskossuthfalván, a községi megmérettetésnek júniusban Horgos ad otthont, majd pedig az országos bajnokság következik, melyen három csapat képviseli az oromi színeket.

Oromon megvalósítható tervekkel vágtak neki a 2018. évnek. Nagyot nem álmodnak, viszont apróbb, de biztosabb lépésekkel haladnak a kitűzött céljaik felé.


Az Önkéntes Tűzoltó Testület épület

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..