home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Biztonságossá nyilvánítva
Talpai Lóránt
2021.06.24.
LXXVI. évf. 25. szám
Biztonságossá nyilvánítva

Szerbia polgárai ismét beutazhatnak az EU-ba — A háziasszonyoknak is lehet egészségbiztosításuk — Megkapták a 3000 dináros támogatást a beoltottak

Szerbia polgárai ismét beutazhatnak az EU-ba

Az Európai Unió tagországai úgy döntöttek, visszahelyezik Szerbiát a járványügyi szempontból biztonságos országok listájára. A brüsszeli találkozón úgy ítélték meg, hogy immár Szerbiában is kielégítő a járványhelyzet, ezáltal lehetővé válik az ország polgárai számára, hogy megszorítások nélkül utazzanak be a tagországokba. A biztonságos országok listájára Szerbia mellett rákerült még Észak-Macedónia, Albánia, az USA, Libanon és Tajvan. A kibővített listát június 18-ától kezdték el hivatalosan alkalmazni. Mint ismeretes, tavaly július 1-jétől az EU a koronavírus-járvány miatt bevezette az úgynevezett biztonságos harmadik országok listáját, melyek számára továbbra is nyitva állnak az EU határai. Ezen eddig nyolc ország szerepelt: Ausztrália, Izrael, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea és Thaiföld. Az alapja egy sor járványügyi kritérium, köztük az oltottsági szint. A legutóbbi frissítés után tizenöt ország szerepel a jegyzéken. (Tanjug)

 

A háziasszonyoknak is lehet egészségbiztosításuk

A jövőben azok a háztartásbeliek, akik gyermeket nevelnek vagy beteg családtagjaikat ápolják, illetve családi birtokukon dolgoznak, munkájukkal jogot formálhatnak az egészségügyi biztosításra. Jelena Stojanović, a nemek közötti egyenlőségért felelős polgári jogvédő helyettese a tervezett törvénnyel kapcsolatban arról beszélt, nagyon fontos a nemek közötti egyenlőségről szóló törvény elfogadása, mivel sok nő láthatatlan a rendszer számára, ezáltal gazdasági szempontból védtelen. Stojanović rámutatott arra is, hogy a nem fizetett otthoni munka hosszú távú következményekkel jár a nők életére, főként a negyvenöt évnél idősebbek esetében. A polgári jogvédőhöz beérkezett panaszok alapján ezeket a nőket a nem kívánatos kategóriába sorolják mint nem eléggé produktívakat, ezzel pedig diszkriminálják őket a munkaerőpiacon. „Igaz, hogy ez a törvény ambiciózus, de egy mindent átfogó keretet ad, bekapcsolva a magánszektor munkaadóit, az állami szerveket és a független intézményeket is az alkalmazásba. Úgy gondolom, társadalomként készen állunk egy ilyen törvényre, mert ha nem így lenne, akkor egyáltalán nem is beszélnénk róla” — értékelte Stojanović. (Beta)

 

Megkapták a 3000 dináros támogatást a beoltottak

A pénzt több mint 1 millió beoltott nyugdíjasnak utalták át, nekik nem kellett külön bejelentkezniük. Az egyszeri támogatásra mintegy 1,39 millió szerbiai polgár regisztrált. Azok a munkanélküliek pedig, akiknek az állam harmadik támogatási csomagjának keretében 60 euró dinárellenértékét fizették ki, felvehetik a pénzt a Postai Takarékpénztár fiókintézeteiben, illetve a Szerbiai Posta tolóablakainál. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..