home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Biztonságosabb és drágább
Talpai Lóránt
2021.03.04.
LXXVI. évf. 9. szám
Biztonságosabb és drágább

Biztonságosabbakká váltak az autópályák — Emelkedik az autópályadíj — Újra engedélyezik az idősotthonok látogatását

Biztonságosabbakká váltak az autópályák

A közlekedés digitális követésével és az ehhez tartozó adatok begyűjtésével foglalkozó központ, mely a múlt héten kezdte meg működését Belgrád Vrčin negyedében, hozzájárul az autópályák biztonságához és a környezetvédelemhez — mondta Ana Brnabić miniszterelnök. A központ feldolgozza az autópálya kameráinak felvételeit, melyek segítségével nyomon tudja követni az autópálya forgalmát. A fizetőállomáson, ahonnan a központot is irányítják, megkezdte továbbá működését egy elektromos töltőállomás is, mely Brnabić szerint szintén hozzájárul a légszennyezés csökkentéséhez. „Túl sok teherautó járja és roncsolja az úthálózatainkat, erre is megoldást kellene találnunk. A külföldi tehergépjárműcégeknek előbb-utóbb be kell látniuk, hogy Szerbiában sem megengedett minden, itt is, ahogyan az Európai Unióban is, be kell tartani a rendet és a törvényeket” — hangoztatta a miniszterelnök. (Tanjug, Szerbiai RTV)


 

Emelkedik az autópályadíj

Lehet, hogy a közeljövőben biztonságosabbak lesznek az autópályák Szerbiában, jelenleg azonban csupán az a biztos, hogy drágábbá válnak. A személygépkocsik vezetői ezentúl 10—30 dinárral fizetnek többet, attól függően, hogy az autópálya melyik szakaszát használják, míg a teherautók esetében 50 és 160 dinár közötti a drágulás. Az autópálya-használati díj Újvidéktől Szabadkáig 400 dinárba kerül, Belgrádig pedig 240 dinárba. A Belgrád és Sid közötti szakaszon 420 dinár a díj, míg a Belgrád és Szabadka közötti szakaszon 10 dináros a drágulás, vagyis az eddigi 630 dinár helyett 640 dinárt kell fizetni. Ugyanez a helyzet a Belgrád—Čačak szakaszon is, vagyis a 10 dináros drágulás után a 420 dinár helyett 430 dinárba kerül az úthasználati díj. A Belgrád és Preševo közötti részen 30 dináros a drágulás, vagyis az eddigi 1460 helyett 1490 dinárt kell fizetni. A teherautók számára a Belgrád és Sid közötti szakasz ezentúl nem 2530 dinárba, hanem 2580 dinárba kerül majd. A Belgrád és Szabadka közötti részen 70 dináros a drágulás, így a díj 3810 dinárt tesz ki, míg a Belgrád—Čačak szakaszon 2560 dinárt. Belgrádtól Preševóig ezentúl 8910 dinárt fizetnek a kamionosok, míg Belgrád és Dimitrovgrad között 7860 dinárt. (Blic)

 

Újra engedélyezik az idősotthonok látogatását

Az ország a koronavírus-járvány egy elnyújtott harmadik hullámában van, jelentette ki Branislav Tiodorović epidemiológus a köztársasági válságtörzs ülésén. Értékelése szerint 2,5 millió polgár vakcinációja, illetve azoknak a száma, akik már felgyógyultak a megbetegedésből, lehetővé tenné a nyájimmunitás kialakulását az országban. Jó hír viszont, hogy azok az idősotthonlakók, akik felvették a védőoltást, fogadhatnak látogatókat. Ám az is további feltétel, hogy az intézményben legalább 14 napja nem azonosítottak újabb koronavírus-fertőzöttet. Radoslav Milovanović, a Magánkézben Lévő Idősotthonok Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy nagy az érdeklődés a látogatások iránt. „Minden vizitet előre be kell jelenteni, és akkor elkészítik a látogatási tervet. A vizitek legfeljebb 45 percig tarthatnak, de azon leszünk, hogy rövidebb ideig tartsanak, így több látogató találkozhat a hozzátartozójával” — közölte Milovanović. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..