Audio

Biztonsági övezet

Biztonsági övezet

A közelmúltban nők tömegeit ért támadások után Köln városában hatalmas farsangi mulatságot tartottak. A világ közvéleménye ezúttal azonban nem a színes kavalkádra figyelt, hanem arra, hogy vajon hány bűncselekmény fog történni a rendezvényen.

Az esemény legfurcsább helyszíne az úgynevezett biztonsági övezet volt. A rendőrség erre a menekülési pontra várta a feltételezett tömeges támadások, atrocitások, illetve a különféle bűncselekmények áldozatait. Természetesen felmerül a kérdés: vajon Európa hogyan jutott el odáig, hogy szinte egyértelműen a védekezésre, az áldozati bárány szerepére és a mindennapokat meghatározó tartós félelemre rendezkedjen be hosszú távon? Valami valóban nagyon nincs rendben az európai legfelsőbb törvényhozással, illetve az uniós országok többségének bel- és biztonságpolitikájával.

Miért érdeke az európai nagyhatalmaknak, hogy a jövő generációi állandó félelemben éljék le mindennapjaikat, hogy minden kisebb-nagyobb rendezvény, ünnepség központi kérdése a terrorizmustól és a bűncselekmények legkülönbözőbb formáitól való félelem legyen?

Évek óta mindenki szeme előtt játszódik le a kontinens biztonságának felszámolása, avagy destabilizálása. Ettől függetlenül továbbra is özönlik Európába az azonosítatlan emberekből álló tömeg.

Még a legóvatosabb biztonságpolitikai becslések szerint is az elmúlt esztendő folyamán több ezer terrorcselekedeteket előkészítő személy érkezett Európa számos országába. Minderre pedig a nyugati nagyhatalmak politikusai azt mondják a polgároknak, hogy nem kell veszélyesnek vélt helyekre járni, nem kell feltűnően öltözködni, nem kell szabadon, kötetlenül utazgatni, nem kell az esti órákban kimozdulni, továbbá nem kell senki felé sem közeledni. Egyszóval: mindenki zárja be a saját kis rácsos ablakát, és onnan szemlélje Európa hanyatlásának utolsó szakaszát.

A különféle ünnepségek, farsangok, karneválok éppen azáltal fogják teljes mértékben elveszíteni a varázsukat, hogy biztonságpolitikai övezetté silányulnak. Hamarosan eljöhet az az idő, amikor egy-egy ország társadalma egész egyszerűen nem mer majd megemlékezni a múlt jeles eseményeiről, vagy fél majd megtartani az olyan hagyományokat, mint a farsang.


Kattinson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is!
Talpai Lóránt

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Biztonsági övezet
Heti Jegyzet
Biztonsági övezet
Heti Jegyzet
  • Tomek Viktor
  • 2016.12.19.
  • LXXI. évfolyam 50. szám
Facebook

Támogatóink