home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bizakodás és tervezés
Tóth Tibor
2021.03.01.
LXXVI. évf. 8. szám
Bizakodás és tervezés

A járvány ellenére Tornyoson aktívan telt az elmúlt év. A helyi közösség sikeresen kezelte az előállt helyzetet, de fejlesztésekre és újításokra is jutott 2020-ban. A művelődési élet egy ideig szünetelt, de talán hamarosan minden visszatérhet a rendes kerékvágásba, hiszen a népzeneoktatás már folyik az Ady Endre Művelődési Egyesületben.

A helyi közösség Zenta Önkormányzatával együtt sikeresen orvosolta a márciusban beállt vírushelyzetet. A lakosság számára fertőtlenítőszert osztottak, az önkormányzattal és a szociális központtal közösen a kijárási tilalom alatt minden idős személyhez segélycsomagot juttattak el. A tavalyi év elején az önkormányzattal karöltve felújították a helyi közösség tanácstermét, elvégezték a festést, a meszelést, kicserélték a padlózatot, a Herőce Polgárok Egyesületével együtt pedig asztalokat és székeket vásároltak.


A Gárdonyi Géza utcában található új kút

— A kisebb helyi közösségeknél általában gondot okoz a vízellátás, ez alól mi sem voltunk kivételek. Az önkormányzatnak és egy tartományi pályázatnak köszönhetően a Gárdonyi Géza utcában nagy teljesítményű kutat fúrtunk, így hosszabb időre megoldottuk a vízellátás problémáját. A beruházás értéke 2 millió dinár volt. A Herceg János utcában aszfalttörmeléket szórtunk le 300 méter hosszan. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a faluban minden utca beton- vagy aszfaltburkolatú. A falu első körgyűrűje apró, kőtörmelékkel borított, így a mezőgépek, a traktorok nem a főúton, hanem a szilárd burkolattal fedett mellékutakon közlekedhetnek. Önkormányzati és tartományi forrásokból a falu központjában két biztonsági kamerát szereltünk fel, melyek Csantavér, illetve Zenta irányából figyelik azt az útkereszteződést, ahol már több baleset történt. A helyi általános iskola udvarában található kézilabdapálya köré reflektorokat állítottunk, a jövőben akár esti kispályás tornát is szervezhetünk, különösen a nyári hónapokban. A mezőgazdasági termelőknek elsősorban a vetésterv előkészítésénél nyújtunk segítséget. A helyi közösség irodájában bejelentjük az embereket a koronavírus elleni oltásra, eddig mintegy 40 polgár igényelte ezt a szolgáltatást, 10-en már fel is vették a vakcinát — összegzett Kis Bicskei Árpád, Tornyos Helyi Közössége Tanácsának elnöke.


Kis Bicskei Árpád

A falu vezetősége kiváló kapcsolatot ápol a településen működő civil szervezetekkel, egyesületekkel, az egyházközösséggel, az iskolával, óvodával. Tavaly nem tudták megszervezni a Föld napi falutakarítási akciót, melyen rendszerint minden szervezet és egyesület képviselteti magát, a hagyományos kenyérszentelő ünnepséget pedig, melynek megtartására minden évben Dunaszentgyörgy Önkormányzatával közösen pályáznak, jóval szerényebb körülmények között, az akkori járványügyi helyzet szigorú betartásával voltak kénytelenek megtartani.

A 2021-re vonatkozó tervekről a tanácselnök elmondta, hogy a betonos Dózsa György utcára aszfaltburkolatot szeretnének húzni, valamint az iskola előtt autóbusz-megállót létesítenének, hogy a gyerekek biztonságban tudjanak fel-és leszállni a járműről. Felújítanák a település központjában lévő parkolót, a főutcán lévő autóbusz-megállókat, valamint több járdát is a falu területén. A községgel együtt pályáznak az általános iskola épületén lévő nyílászárók cseréjére, mivel a régi, elhasználódott ablakok és ajtók miatt nagyon sok energia elveszik. A templomudvarban egy szobrot terveznek elhelyezni, mely a településen szolgálatot teljesített papoknak állítana emléket. Dűlőutak kövezésére az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is benyújtják a pályázatot.

Az Ady Endre Művelődési Egyesület tavaly ünnepelte volna fennállásának negyvenedik évfordulóját. Márciusig néhány helyszínen felléptek az egyesület szakcsoportjai, majd a hosszú kényszerszünet után az ősszel részt vettek a gunarasi és a zentagunarasi népzenei találkozón, a csantavéri tamburazenekar-fesztivál keretében pedig saját népzenei találkozójukat is megtartották. Az egyesület általában évente 35-40 alkalommal lép fel különféle rendezvényeken, de tavaly ez a szám 6-7-re csökkent.

Tóth Ugyonka Frigyes, a művelődési egyesület ügyvezető elnöke elmondta, hogy fennállásuk óta a legnehezebb éven vannak túl, hiszen a járványügyi intézkedések ellehetetlenítették a próbák megtartását az egyébként is főként hatvanöt éven felüli tagság számára. Márciusban népzenei oktatás indult volna, melyre 25-en jelentkeztek, de az országban éppen az első oktatási óra előtt vezették be a rendkívüli állapotot. Mihelyt a helyzet lehetővé tette, elindították az oktatást, melyre az alsósoktól a felnőttekig 20-an járnak.


Tóth Ugyonka Frigyes az új nagybőgővel

— Helyiségeinkben vonóshangszer-oktatás (melybe a nagybőgő, a brácsa és a hegedű tartozik), tamburaoktatás (mely a nagybőgőt, a kontrát, a basszprímát és a kisprímát foglalja magában), valamint citera- és pásztorfurulya-oktatás folyik. A vonós- és húroscsoportból kikerülő fiatalok akár önálló zenekart is alakíthatnak, de soraikból a tamburazenekart is felfiatalíthatjuk, és az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben vonószenekart alapítunk. A népzeneoktatást a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kezdeményezte, Polyák Dániel és Juhász Gyula kért fel, hogy próbáljak csoportot szervezni. A Csoóri Sándor Alapnál zeneoktatásra és hangszervásárlásra nyertünk eszközöket, és vadonatúj nagybőgővel gazdagodtunk. A fennmaradt összegből még két-három hegedűt tudunk megvásárolni. Emellett az említett alapnál néptáncoktatásra is nyertünk egy bizonyos összeget. Az oktatás elkezdődött, majd a második hullám megjelenésével abbamaradt. A helyzettől függően szeretnénk újra elindítani, mintegy 50-en érdeklődnek a néptánc iránt — mondta Tóth Ugyonka Frigyes, hozzátéve, hogy pályázatoknak köszönhetően az egyesület laptopot, nyomtatót és projektort vásárolt.

Az egyik teremből fülbemászó tamburaszó hallatszott. Az adai Zombori Péter vezetésével gyerekek és felnőttek tanulnak játszani e csodálatos hangszeren. A tizenegy éves Kadvány Balázs Zentagunarasról jár Tornyosra elsajátítani a tamburán való zenélés csínját-bínját.

— Édesapám íratott be, eleinte nem akartam jönni, de nagyon megszerettem a tamburazenét. Nem tartom nehéznek a próbákat, mivel gitáron tudok játszani — mondta Balázs.


Zajlik a népzeneoktatás

A foglalkozásokra 5-en járnak, gyerekek és felnőttek egyaránt.

— Nagyon szépen haladunk a csoporttal, mindenki nagyon ügyes. Tanítványaimnak a vajdasági tamburamuzsikát szeretném átadni, azt, amelyre az emberek egykoron mulattak, táncoltak. Minél bővebb repertoárt tanítanék meg, melyből dalcsokrokat készíthetnénk, eseményeken léphetnénk fel. Fontos, hogy tanítványaim magukénak érezzék a hangszert, szabadon zenéljenek, bármikor is veszik a kezükbe — mondta Péter.

Az egyesületben még csak a népzeneoktatás folyik, de remélhetőleg hamarosan az asszonykórus és a tamburazenekar, valamint a többi szakcsoport is megkezdheti a próbákat. Minden pályázási lehetőséget igyekeznek kihasználni, legyen szó rendezvények szervezéséről, viseletek vagy hangszerek vásárlásáról. Reménykednek, hogy a tavaly elhalasztott negyvenedik születésnapot az idén megtarthatják, ahogy abban is, hogy rendezvényeiknek, a népzenei találkozónak és az Akiktől még van esélyünk örökölni nevű eseménynek is otthont adhatnak

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..