home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Bitcoinőrület
2018.01.08.
LXXIII. évf. 1. szám
Bitcoinőrület

Mit veszünk interneten, és miért? — Nagy szilveszteri lakoma – hormonokkal, antibiotikummal — 83 000 eurós karácsonyfa — Mindjárt itt a tavasz!

Mit veszünk interneten, és miért?

Mobiltelefonokkal kereskednek a leggyakrabban internetes hirdetések által, a legnagyobb növekedés pedig a bútorok és a grafikuskártyák terén tapasztalható — derül ki a legnagyobb szerbiai apróhirdetés-portál évi jelentéséből. A Szerbiai RTV arra mutat rá, hogy az ilyen jellegű adatokból sokkal több minden kiderül a társadalmi körülményekről, mint a hivatalos statisztikai kimutatásokból. Naponta 50 000 új hirdetés kerül fel a portálra, a munkatársakat pedig meglepte, hogy a grafikuskártya évi 500 000 eurós forgalma 1,2 millió euróra ugrott, ami az egyre népszerűbb bitcoinbányászattal hozható összefüggésbe. A szerbiai grafikuskártya-piac értéke jelenleg meghaladja a 10 millió eurót. (Szerbiai RTV)

 

Nagy szilveszteri lakoma — hormonokkal, antibiotikummal

A szakemberek karácsony előtt a hal, szilveszter tájékán pedig a hús minőségét kritizálták. Fölfújt, sápadt színű, túl nagy húsdarab — ha ezt látjuk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy tele van hormonnal, antibiotikummal. Az ilyen étel pedig káros a gyerekek számára — figyelmeztetnek.

Szerbia az antibiotikum fogyasztását illetően Európa élvonalába tartozik, a gyógyszer szedésén kívül viszont sokkal nagyobb gondot okoz, hogy sokszor nem is tudjuk, bizonyos ételekkel is ezt visszük be a szervezetünkbe. És nemcsak az antibiotikumot, hanem a hormonokat is. Egy édesanya a Blicnek nyilatkozva azt állította, hogy amikor orvosi ellenőrzésre vitte a fiát, a doktornő azt javasolta, ne adjon neki annyi csirkehúst, mert az tele van női hormonnal. A lap megkeresésére egy belgrádi orvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen hús kárt okoz a fiatal szervezetben. Ennek tudható be, hogy a gyerekek többsége túl korán lép be a pubertáskorba, és azt tapasztaljuk, hogy a bőrük minősége is egyre rosszabb — álltja dr. Dejan Jonev. (Blic)

 

83 000 eurós karácsonyfa

Óriási visszhangot keltett, hogy Belgrád 83 000 eurós karácsonyfát állíttatott a városi kasszából. A Happy TV-nek nyilatkozva Siniša Mali polgármester hangsúlyozta, a téma a képviselőházi vita során került előtérbe, mert „az ellenzéknek nem volt egyéb kifogása a büdzsé ellen”. Szerinte nem igazak az árral kapcsolatos állítások, a fát a város ajándékba kapta, és az sem állja, hogy ez volna a világ legdrágább karácsonyfája. Mali korábban azt nyilatkozta, meglepődött a számokon, és hangsúlyozta, nem tudott a beszerzési folyamatról, majd bejelentette, a szerződést felbontják. Azt is elmondta, hogy a tavaly ajándékba kapott fa sokkal többe, 97 000 euróba került. „Teljesen normális, hogy minden európai vagy világváros minél szebb fát szeretne. Az erre fordított pénz nem felesleges költség, hanem befektetés, hiszen a fa legalább tíz évig megmarad” — fogalmazott. Az ellenzékiek azért is hangoskodnak, mert szerintük nincs minden rendben a közbeszerzéssel, a fenyőt ugyanis három nappal korábban állították fel, mint hogy a város a Keep Light céggel megkötötte volna a szerződést. (Danas)

 

Mindjárt itt a tavasz!

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet elemzése szerint 2018 hidegnek egy cseppet sem mondható téllel köszönt be, s a telet nyárias tavasz váltja majd, valószínűleg 19 fokos átlaghőmérséklettel. Az előrejelzések szerint az ország síkvidékein mindössze tíz-húsz enyhe fagyos éjszakára kell számítani, és nagyjából ugyanennyi nyarat idéző napra, amikor is a hőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot. Napközben a legmagasabb átlaghőmérséklet 17-19, a legalacsonyabb pedig 5-10 fok között várható. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..