home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Bírálatok a kormány számlájára
(o. i.)
2007.08.08.
LXII. évf. 32. szám
Bírálatok a kormány számlájára

- Syalai Attila karikatúrájaELÉGEDETLENEK A PARLAMENT MUNKÁJÁVAL. ,,A Demokrata Párt azt ígérte, hogy a parlament teljes gőzzel dolgozik majd. Mégis azt a következtetést kell levonnunk, hogy a módosításokon kívül semmit sem fogadtunk el, ami érdemben változtatna, javítana a polgárok életkörü...

- Syalai Attila karikatúrája

ELÉGEDETLENEK A PARLAMENT MUNKÁJÁVAL. ,,A Demokrata Párt azt ígérte, hogy a parlament teljes gőzzel dolgozik majd. Mégis azt a következtetést kell levonnunk, hogy a módosításokon kívül semmit sem fogadtunk el, ami érdemben változtatna, javítana a polgárok életkörülményein. A törvényeket, amelyek elfogadásra kerültek, tulajdonképpen mindenképpen el kellett fogadni az alkotmány alkalmazása miatt -- hangzott el azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a VMSZ három parlamenti képviselője -- Pásztor Bálint, Varga László és Kovács Elvira -- beszámolt a szerbiai parlament első félévi munkájáról. A Képviselőház -- mely augusztusban ,,évi szabadságon' van -- mindössze 18 törvényt, 18 rendeletet és 2 rezolúciót fogadott el (Kosovóról). Összehasonlításképpen a parlament 2005-ben 121, 2004-ben 89, 2006-ban pedig 53 törvényt hozott. E csekély teljesítményen kívül külön gond, hogy nem születtek meg olyan fontos törvények, mint amilyen például a bíróságok és ügyészségek működését szabályozó vagy a külföldi befektetésekről szóló törvény volna -- ezek még csak a parlamenti eljárás szakaszában sincsenek. Arról nem is szólva, hogy a parlament nem egy kinevezéssel adós: a Szerbiai Nemzeti Banknak nincs kinevezett kormányzója...
,,Egyetlen teljesen új törvényt sem hoztunk a parlamentben. Kivéve a folyó évi költségvetésről szólót, ami júniusban került elfogadásra, valamint a minisztériumokról szólót, amely pedig előfeltétele volt az új kormány megalakulásának. Nemcsak hogy a legkevesebb törvényjavaslatot fogadtuk el, hanem most kellett a leghosszabb idő is ahhoz, hogy a kormány megalakuljon. Nem beszélve arról, hogy a parlament elnökét a kormány kinevezése után választották meg -- összegezett Pásztor Bálint, hangsúlyozva, hogy február óta az ellenzék egyetlen törvényjavaslatát sem tűzték napirendre. Minden kormánynak kijár a türelmi idő, az a bizonyos 100 nap, mondta, de a teljesítmény könnyen lemérhető. Ha most fel kellene sorolnunk azt a 25 minisztert, akik a kormányt alkotják, bizony nehéz dolgunk lenne, hiszen nem végzik a dolgukat, sehol nincsenek jelen. ,,Négy dolog miatt vagyunk a kormány ellen: 1. mert nincs emberjogi és kisebbségjogi minisztérium; 2. mert az önkormányzatok nem kapták vissza a vagyonukat; 3. mert Vajdaság nem kapta meg pénzügyi autonómiáját; 4. mert a kisebbségek jobblétéért a kormány semmit sem tett -- mondta Pásztor Bálint.
Varga László szerint a házelnök ,,Dulić úr ígéretet tett arra, hogy visszaállítja a parlament méltóságát, de e téren sem látunk változást, hiszen minden a Szerb Radikális Párt akaratától függ -- addig tart az ülés, ameddig ők akarják. A legkönnyebben a vajdasági képviselőktől vonja meg a szót az elnök úr. A polgárok azonban, azt hiszem, azokban a kisebbségi képviselőkben csalódtak, akik a Demokrata Párt soraiban ülnek. Kuntić, Tomanova-Makanova, illetve Tóth egyetlen javaslatot sem tettek és egyszer sem szólaltak fel. A beiktatását követően Kovács Elvirának eddig mindössze három ülésen volt alkalma részt venni, de eddigi tapasztalata szerint a házelnök az, aki nem tud rendet tartani a parlamentben. Elmondta, parlament képviselőként több bizottságnak lesz a tagja, így a Képviselőház művelődési és tájékoztatási bizottságának is.
MEGDRÁGUL A KENYÉR? A természeti csapással felérő szárazság miatt szűkös a búzatermés, a magánpékek országos uniója ezért bejelentette a kenyér árának emelését: 27-ről 35 dinárra. A kormány a gabonakiviteli kvóták bevezetését tervezi. A mezőgazdasági miniszter szerint ugyanis termett annyi búza, amennyire Szerbiának szüksége van, a környező országokban viszont kenyérgabona-hiány van, ezért jó üzlet a búzát exportálni. Szerinte a lakosság érdekében meg kellene tiltani, vagy legalább korlátozni a búzakivitelt.
SZOBOR ÉS SZÉTVERT NÉVTÁBLA. Prokuplje városában a sportcsarnok előtt a múlt szerdán szoboravató volt: leleplezték a meggyilkolt szerbiai miniszterelnök, Zoran Đinđić szobrát. A 2,3 méteres, kizárólag önkéntes pénzadományokból készült szobor Zdravko Joksimović szobrász ajándékba a néhai kormányfő édesanyjának. Zoran Đinđić születésnapján a szobrot édesanyja leplezte le. Mások Belgrádban másként ,,emlékeztek meg a 2003. március 12-én meggyilkolt politikus születésnapjáról: szétverték, megsemmisítették a Zoran Đinđić nevét viselő sugárút névtábláját. A fővárosi tanács döntése értelmében az AVNOJ sugárutat július 20-ától a meggyilkolt miniszterelnökről nevezték el. A múlt heti vandál cselekedet -- melyet elítélt a DP városi szervezete -- nem az első politikai provokáció. Mint ismeretes: a hágai vádlott Šešelj radikálisai a névváltoztatás hírére névtábla formátumú plakátokat ragasztgattak ki a sugárútra: az igazságszolgáltatás elől még mindig bujkáló ugyancsak hágai vádlott, Ratko Mladić nevével.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..