home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Biden megerősítette Zelenszkijnek az Egyesült Államok további 1 milliárd dolláros segítségnyújtását
2022.06.16.
LXXVII. évf. 24. szám
Biden megerősítette Zelenszkijnek az Egyesült Államok további 1 milliárd dolláros segítségnyújtását

Joe Biden amerikai elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel, és megerősítette, hogy országa 1 milliárd dollár értékű katonai segítséget nyújt Kijevnek — számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál a washingtoni Fehér Házra hivatkozva.

Biden a közlemény szerint tájékoztatta ukrán partnerét arról is, hogy az Egyesült Államok további 225 millió dollár humanitárius segítséget nyújt az Ukrajnában élő emberek megsegítésére, egyebek mellett biztonságos ivóvíz, egészségügyi alapellátás, élelmiszersegélyek, lakhatás, pénzügyi segélyek és egyéb, a családoknak nyújtandó támogatások finanszírozására. „Az ukrán nép bátorsága, szívóssága és elszántsága továbbra is inspirálja a világot. Az Egyesült Államok pedig szövetségeseivel és partnereivel együtt nem fog megingani a szabadságáért küzdő ukrán nép iránti elkötelezettségében” — összegezte az amerikai elnök.


Joe Biden (fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alex Brandon)

Jevhenyij Jenyin belügyminiszter-helyettes a hivatalos honlapján arról számolt be, hogy az ukrán rendfenntartók megakadályoztak egy terrortámadást az ország vezetősége ellen. „Operatív forrásaink értesüléseinek köszönhetően sikerült megakadályoznunk az állam vezetése elleni terrorcselekményt” — írta, hozzátéve, hogy a „győzelem után erről majd többet is elárulhat”. A tisztségviselő kijelentette, a civil lakosság aktívan és jelentősen hozzájárul a rendfenntartó szervek szabotázsellenes tevékenységéhez. Elsősorban — mint mondta — az ideiglenes korlátozásokhoz, a kijárási tilalomhoz és a rendfenntartók gyanús személyekről történő tájékoztatásához való „megfelelő hozzáállásról” van szó. Tájékoztatott arról is, hogy a rendfenntartó szervek több mint 120 szabotázsellenes csoportot hoztak létre, melyek munkájában legalább másfélezer ember vesz részt.

Ukrajnának „nagy problémái” vannak — jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak. Peszkov akkor nyilatkozott így, amikor arra kérték, hogy értékelje Dmitrij Medvegyevnek, a biztonsági tanács helyettes vezetőjének arra utaló Telegram-bejegyzését, hogy Ukrajna két év múlva már megszűnhet önálló állam lenni. Medvegyev volt állam- és kormányfő egy hírre reagált, amely szerint Ukrajna két év múlva törlesztendő kölcsönbérlet keretében akar cseppfolyósított földgázt (LNG-t) beszerezni az Egyesült Államokból, különben „egyszerűen megfagy” a télen.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy Oroszország ott tesz pontot az ukrajnai „különleges hadművelet” végére, ahol ő akarja, nem pedig ott, ahol egyes washingtoni és más ideológusok és stratégák szeretnék. Leszögezte, hogy Moszkva kész kitartani az invázió kinyilvánított céljainak megvalósítása mellett, bármilyen döntést is hoz a Nyugat.

Rjabkov továbbá kifejezte reményét, hogy az Egyesült Államoknak és a Nyugat egészének megvan a józan esze ahhoz, hogy az ukrajnai helyzetet ne fokozzák közvetlen összecsapássá, mert a nukleáris fegyverek bevetése esetén nincs visszaút. Hozzátette, hogy a nyugati vádakkal szemben Oroszország elutasítja a korlátozott nukleáris háború ideológiáját. Az orosz—ukrán béketárgyalások áprilisi megszakadásáért a helyettes tárcavezető Kijevet és nyugati „bábmestereit” okolta.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6072 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román—magyar határszakaszon belépők közül 4431-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. Vonattal 251 ember, köztük 101 gyerek érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..