home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Bibliamúzeum Csantavéren
Fehér Márta
2021.10.31.
LXXVI. évf. 43. szám
Bibliamúzeum Csantavéren

Fel szeretném hívni a figyelmet Isten beszédére, mely örök. Azt mondja a zsoltáríró, hogy az Isten beszéde olyan, mint az arany — és ha már annyiféle értékes dolgot tesznek múzeumba, miért ne lehetne éppen a Bibliát, mely mindennél sokkal értékesebb?

Nagy Tibor baptista lelkipásztor vezet végig a Csantavéri Baptista Gyülekezet imaházának tágas folyosóján kialakított Bibliamúzeumban. Több száz kiállítási tárgy várja a látogatókat, nemcsak bibliák, hanem a hozzá és a korhoz kapcsolódó tárgyak is.

— Teológiát tanultam Újvidéken, illetve tanulok most is, még a szakdolgozatom hiányzik a mesterképzésen, melyet Budapesten folytatok. A tanulmányaim során nekem is lett vagy harminc-negyven bibliám, de nem ezek adták a kezdőlökést a Bibliamúzeum létrehozásához, hanem egy református lelkipásztor ismerősöm: tőle hallottam, hogy egy magyarországi kis faluban, Tiszaszentimrén a református templomnak a végében van egy bibliakiállítás. Nagyon felcsigázott, meg is látogattam, megnéztem a gyűjteményt, s akkor nagyon mélyre beleástam magam ebbe a történetbe, így a mi hat éve megnyílt múzeumunk messze túlszárnyalta az ötletadót. Kiállításunk 2000 nyelvet ölel fel, 600-nál is több tárggyal, 85 különböző nyelvvel. Sok bibliát kaptam, és sokat is vásároltam. Isten azt akarja, hogy minden ember a Bibliát olvassa. Isten úgy szerette a világot, hogy az ő egyszülött fiát adta azért, hogy ha valaki hisz őbenne, az ne vesszen el, hanem legyen örök élete.


Nagy Tibor baptista lelkipásztor

Bibliából láthatunk miniatűr teljes kiadványt, nagy betűset a gyengénlátóknak, Braille-írással készültet a vakoknak, rovásírásosat, magyar, szerb, horvát, szlovén, arab, héber, török, angol, latin, német, spanyol, katalán, grúz, örmény, szuahéli, zulu, dán, izlandi, norvég, svéd, litván, lett, észt, finn, holland, flamand, lengyel, eszperantó és még megannyi nyelven kiadottat, a II. világháború idején, 1943-ban megjelentet, katonai bibliákat, Ószövetséget és Újszövetséget, zsoltároskönyveket, tóratekercs-másolatot, csuvasz, csecsen, kirgiz, tatár bibliákat — eredeti, ritka és hasonmás kiadások sorakoznak szépen rendezetten, kézbe foghatóan, átlapozhatóan. A múzeum célja, hogy minél több emberhez eljusson Isten szava, és minél többen kezdjék lapozni, olvasni a Bibliát. Vendéglátóm azt mondja, ezen a téren a legnagyobb sikerélménye saját magához kötődik.


Miniatűr biblia

— Én harmincéves koromban találtam rá Istenre. Előtte is volt Istennek több próbálkozása velem, én is kerestem őt — aztán volt, amikor nagyon közel kerültem hozzá, meg amikor nagyon messze elsodródtam. Tizenhét-tizennyolc éves koromban tettem egy komoly döntést Isten mellett. Egy alkalommal megfoghatóan éreztem Isten erejét, jelenlétét, és ez annyira megérintette a lelkemet, hogy azt mondtam, igen, én akarom ezt az Istent. Aztán jött az élet, vitt, sodort. Ez a döntés feledésbe merült ugyan részemről, de Isten részéről nem. Isten nagyon komolyan vette, sokkal komolyabban, mint én. Utánam nyúlt sok-sok évvel később, és harmincévesen ez az elhatározás megszilárdult bennem. Az Isten beszéde élő, ami megelevenít. Elkezdtem olvasni a Bibliát táplálékként, és elkezdte formálni az életemet, a gondolataimat. Mindent a feje tetejére állított, és nagyon hálás vagyok érte.


Tóratekercs tóramutatóval

Tóramutató, sófár (ősi zsidó, kürtszerű hangszer), hanukai gyertyatartó, ébenfa, drágakövek, ékszerek, korsó, mécses, pénzérmék, övcsatok, páncélpikkelyek, sarló, metszőkés, szőlőtő, malomkő, a holt-tengeri (kumrámi) tekercsek másolata, lávakő, meteordarab. És mind mellé jár egy történet, egy bibliai idézet is idegenvezetéskor.

— A Biblia átszövi az életünket. Mindenhol ott van. Ez a koromfekete ébenfa azért került a gyűjteménybe, mert a Biblia sokat emlegeti — fogja csak meg, érzi, milyen nehéz? A szőlőtő és a metszőkés meg azért, mert Jézus azt mondja: „Én vagyok az igazi szőlőtő, és az én Atyám a szőlősgazda. Azt a szőlővesszőt, amely nem terem gyümölcsöt énbennem, lemetszi; és amely gyümölcsöt terem, azt megtisztítja, hogy még több gyümölcsöt teremjen” (Jn 15,1—10). Mécses meg azért, mert: „Senki sem gyújt világot azért, hogy befödje valami edényfélével, vagy hogy az ágy alá tegye. Inkább a tartóra teszi, hogy aki csak belép, lássa világát” (Lk 8,16). A páncélpikkelyek pedig emiatt: „Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok. Álljatok meg tehát, felövezve derekatokat igazságszeretettel, és magatokra öltve a megigazulás páncélját, felsaruzva a lábatokat a békesség evangéliuma hirdetésének a készségével” (Ef 6,13—15).


Legrégebbi bibliáink hasonmás kiadványai

A múzeumlátogatás során Nagy Tibor elmeséli a magyar bibliakiadás teljes történetét, és a megfelelő könyvvel illusztrálja is, illetve ezen út során a magyar nyelvfejlődés állomásaira is rámutat, magunk is megpróbálhatjuk olvasni a régmúlt idők magyar szavait vagy éppen a Tóra héber írását, meghallgathatjuk a sófár hangját, megtudhatjuk vagy felidézhetjük, hogy azok a különleges tekercsek és agyagtárgyak, amelyeket 1947-ben egy beduin kecskepásztor talált egy barlangban, miért lettek nagy hatással a Biblia korát vizsgáló régészetre, a meteoritdarabot szemlélgetve pedig megérinthet bennünket az érzés: „Kezdetben teremté Isten az eget és a földet” (1Móz 1).

Még több történetért, illetve a lélegzetelállító és elgondolkodtató gyűjtemény megtekintéséért keressék fel a csantavéri Bibliamúzeumot, melynek elérhetőségét megtalálják a www.biblemuseum.rs honlapon. A múzeum előzetes bejelentkezés után látogatható, körbejárására legalább másfél-két óra hosszat érdemes szánni.


Biblia a legkülönbözőbb nyelveken


Bibliai idők tárgyai


A Biblia korát vizsgáló régészekre nagy hatással levő kumrámi lelet másolata

A ritka kiadványok egyike

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..