home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Betyár jó hangulat Hajdújáráson
Kartali Róbert
2021.07.19.
LXXVI. évf. 28. szám
Betyár jó hangulat Hajdújáráson

Birkafőző verseny, betyárpróba, csónakázás a Ludasi-tavon Rózsa Sándor szigetéhez, kézműves-foglalkozások, kirakodóvásár és az előző esti vihar után betyár meleg idő várt mindazokra, akik ellátogattak vasárnap Hajdújáráson a Szúnyogcsárda előtti tisztásra, az V. Rózsa Sándor Fesztiválra. A legendás hírű betyár alakja köré szervezett Határtalanul Ásotthalomtól Hajdújárásig néven futó, kétnapos, hétvégi fesztivál első napját szombaton tartották meg a határ túloldalán.

A rendezvényen a Hét Nap csapata is részt vett. 

A Ludasi-tó partján vasárnap huszonhárom csapat gyújtott tüzet a bogrács alá, birkapaprikással lehetett nevezni a főzőversenyre. Főztek fiatalok és idősek, baráti társaságok és céges kollégák. A zsűri értékelése szerint az elkészült ételek évről évre jobbak, a csapatok munkájában benne volt tudásuk és szeretetük legjava.

— A gasztronómia egy nép nemzeti kincse, mely tükrözi múltját, jelenét és meghatározza jövőjét is — mondta a Fehérasztal Lovagrendből Ments András Venesz-díjas mesterszakács, akit Orovecz János, a Szabadtűzi Lovagrend vezetője segített az ételek rangsorolásában. Mint elhangzott, a csapatok elértek egy olyan szintet, hogy mindegyik főzött étel díjazásra érdemes, de a jók közül a legjobbnak a Zorkai Négyek csapata által főzött paprikást választották, tagjai elvihették a főzőverseny fődíját: egy bográcsot és egy háromlábat. 

A betyárpróbára is nagy volt az érdeklődés, több mint húszan jelentkeztek, közülük négyen kerültek a döntőbe. Több számban is bizonyítani kellett: csizmadobáló verseny, rúdtartás, a fő ügyességi próba pedig a patkóval való célba dobás volt. A legjobb betyárnak Szabó Zsolt bizonyult. A próba főnyereménye egy betyáros stílusban készült öv és övtáska volt, a szabadkai Python Belts családi bőrdíszmű-vállalkozás felajánlásának köszönhetően.

A szervezők hagyományt teremtettek ezzel a rendezvénnyel — emelte ki az eseményen Pásztor István, a VMSZ elnöke. Elmesélte, hogy a népi emlékezet szerint Rózsa Sándor ezen a környéken mozgott, és állítólag volt egy biztos pontja itt, Hajdújáráson, de az ásotthalmiak is ugyanezt vallják róla, ez hozta közel a két települést. Mint fogalmazott, jó az, hogy van egy olyan hétvégi rendezvény, amelyiknek az egyik része ott, a másik része pedig itt valósul meg, illetve mind a két helyen. Remélhetőleg a két fesztivál fejlődésével a jövőben a résztvevők mindkét rendezvényre ellátogatnak majd. 

— Célunk erősíteni a hagyományokat, illetve előtérbe helyezni őket — emelte ki a rendezvényt megálmodó Rózsa Sándor Civil Szervezet nevében Sövény Rudolf. Mint mondta, tavaly a járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos nem tudták megszervezni a rendezvényt, az idén viszont ennek már nem volt akadálya. Igaz, a szeszélyes időjárás egy kicsit megnehezítette a dolgukat, de ennek ellenére jó hangulat jellemezte a fesztivált. Megtartották a szokásos programokat, volt szigetlátogatás, betyárpróba, kézműves-foglalkozások a gyerekeknek, akik lovaskocsikázhattak is. — Mi minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy egy kellemes családi programmal tudjunk kedveskedni az idelátogatóknak — zárta szavait a fő szervező.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..